Asociaţia ‘Grupul Milvus’ din Târgu Mureş a anunţat, marţi, că se caută voluntari în toată ţara pentru participarea la ‘Programul de monitorizare a speciilor nocturne din habitate deschise şi semideschise’, iar datele astfel obţinute vor servi ca date de bază pentru un program de monitorizare.
„Asociaţia Grupul Milvus în parteneriat cu Societatea Ornitologică Română a iniţiat schema de ‘Evaluare a speciilor nocturne din habitate deschise şi semideschise’ în 2014. Scopul proiectului a fost colectarea de date despre distribuţia şi abundenţa unor specii nocturne, precum cristelul de câmp (Crex crex), caprimulgul (Caprimulgus europaeus), ciuşul (Otus scops), ciuful de pădure (Asio otus), cucuveaua (Athene noctua), pasărea ogorului (Burhinus oedicnemus) etc., care vor servi ca date de bază pentru un program de monitorizare. Dintre aceste specii, cristelul de câmp are un statut aparte, fiind ţinta plăţilor de agro-mediu, astfel monitorizarea efectivelor sale este de importanţă majoră (…) Dat fiind faptul că această acţiune se derulează la nivelul întregii ţări, se caută voluntari care să adere la acele segmente din ţară demarcate în cadrul proiectului”, a declarat pentru AGERPRES, Iulia Vizi, reprezentantul Grupului Milvus.
Potrivit Iuliei Vizi, începând cu anul 2016 schema a fost transformată într-un program de monitorizare bazat pe voluntariat, monitorizarea păsărilor se face pe nişte segmente de 10×10 kilometri, în care se află mai multe puncte de observaţie, răspândite în toată ţara, iar fiecare dintre acele pătrate necesită o ieşire nocturnă, în perioada 20 mai – 10 iunie.
Reprezentanta Milvus a mai spus că momentan nu există finanţare pentru program, dar că în acest an, la solicitarea voluntarilor, există posibilitatea decontării cheltuielilor de transport. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.