Dorin Florea (PDL), primarul din Târgu Mureş, a declarat presei, miercuri, că la presiunile UDMR s-ar încerca din nou divizarea Colegiului Naţional”Unirea”, cotat printre primele zece din ţară, după aceeaşi strategie ca şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureş.
„Din păcate se încearcă politizarea acestei probleme. Este aruncată o pietricică în apă de o anumită fundaţie (Statusul Romano-Catolic) – acest lucru nu şi-l asumă nici biserica, nici alţii, ci doar această fundaţie – şi se înscrie într-un scenariu binecunoscut la Tîrgu Mureş al generării conflictelor. O spun cu toată responsabilitatea pentru că văd că se amplifică o problemă care de fapt nu există (…) Cu regret trebuie să spun că se fac presiuni asupra inspectorului general şcolar (Ştefan Someşan, n.r.), se condiţionează o serie de colaborări politice pe această temă. Vreau să fie cineva aici să îl informeze pe prim-ministru despre ce e la faţa locului şi nu în cadrul unor întâlniri de coaliţii. Inspectorul şef, degeaba se fac presiuni pe el, pentru că el nu are nicio atribuţie şi nicio vină decât să reprezinte legea. Se încearcă aceeaşi manevră în afara legii, cum s-a dorit şi cu UMF Târgu Mureş. Aşa cum UMF a rămas în suspans şi s-a făcut în dispreţul legii şi cu încălcarea autonomiei universitare, aşa se încearcă şi aici”, a arătat Florea.
„Cu educaţia nu te joci, nu o faci aleatoriu în funcţie de viscerele unuia sau altuia (…) Noi, la Tîrgu Mureş, am acceptat să existe un colegiu românesc, Colegiul „Al. Papiu Ilarian”, şi unul unguresc, Liceul Teoretic „Bolyai” – dacă aceasta a fost dorinţa la un moment dat – şi un colegiu mixt „Unirea”. „Unirea” trebuie să rămână pentru totdeauna – părerea mea ca primar – un colegiu mixt româno-maghiar, în care să existe o cutumă clară despre standardul care trebuie atins, despre elitele care trebuie să acţioneze acolo, modul în care se fac numirile. Românii nu-şi dau copiii la „Unirea” pentru a învăţa româneşte, nici maghiarii nu şi-i dau pentru a învăţa maghiara, ci pentru că ştiu că este unitatea de învăţământ care îi va propulsa în elitele învăţământului universitar, ceea ce se întâmplă acum. Trebuie să existe posibilitatea ca maghiarul să poată accesa orice facultate de oriunde din ţară. Acesta este un aspect important pe care mi l-au reclamat părinţii”, a arătat Florea.
El a precizat că nu există nicio hotărâre de Consiliu Local şi că, deocamdată, nu s-a formulat o propunere în acest sens. De asemenea, edilul a sugerat politicienilor să se abţină în cazul Colegiului Naţional „Unirea”, pentru a nu se ajunge la un conflict de genul celui de la UMF Tîrgu Mureş pentru a nu distruge încrederea în învăţământul din oraş.
Florea a mai menţionat că încearcă acum negocieri cu Biserica Romano-Catolică pentru cumpărarea clădirii şcolii respective – care a fost retrocedată de statul român – sau pentru o cedare a folosinţei către municipalitate pe termen lung,de 25 de ani, pentru ca oraşul să poată investi în reparaţii.
Şi şeful ISJ Mureş, Ştefan Someşan, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că există „solicitări accentuate” în ultima vreme pentru înfiinţarea unui liceu cu personalitate juridică distinctă în cadrul Colegiului Naţional „Unirea” şi că, potrivit legii, o astfel de solicitare pentru o nouă şcoală care să funcţioneze din anul şcolar 2014-2015 este tardivă, întrucât reţeaua şcolară a fost aprobată încă din luna ianuarie.
„Nu aş putea să zic presiuni, dar există solicitări foarte accentuate cu privire la înfiinţarea unei unităţi şcolare cu personalitate juridică, în cadrul Liceului „Unirea” sau în cadrul liceului „Bolyai” – pentru că există ambele variante – cu profil de liceu teologic romano-catolic, pe structura claselor care există în acest moment în cadrul Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”. Solicitările acestea nu sunt noi, au pornit în urmă cu un an, poate doi, iar demersurile care au avut loc de multe ori nu erau adresate în direcţii potrivite. Pentru că Legea nr. 1/2011, coroborată cu ordinul de ministru pentru înfiinţarea unităţilor de învăţământ şi avizul conform spune foarte răspicat la art. 20 că ISJ acordă avizul conform în urma solicitării Consiliului Local. Şi, bineînţeles, Consiliul Local, trebuie să aibă în acest sens o hotărâre de consiliu, după care intră în scenă ISJ care acordă sau nu avizul conform. Potrivit legii, suntem ieşiţi din termen, pentru că acest calendar al avizării conforme este în strictă legătură cu mobilitatea cadrelor didactice, cu formarea formaţiunilor şcolare, cu tot felul de aspecte organizatorice”, a mai spus Someşan. (EM)
Sursa AGERPRES