Extensia Bistriţa a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş a organizat, luni, pentru a treia oară, deschiderea festivă a anului universitar, numărul total al studenţilor depăşind în prezent 240, din care 91 sunt înscrişi în primul an.
La eveniment au fost prezenţi rectorul Universităţii, Leonard Azamfirei, decanul Facultăţii de Medicină, Ovidiu Cotoi, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, şi vicepreşedintele Camelia Tabără, prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Teofil Cioarbă, precum şi conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
Rectorul Azamfirei i-a anunţat pe studenţii celor trei programe de studii de la Bistriţa (asistenţă medicală generală, tehnică dentară şi asistenţă de farmacie) că proiectul privind construirea unui campus universitar local este aproape de a primi finanţare prin fonduri europene.
„Deschidem pentru a treia oară anul universitar la Bistriţa şi orice proiect mare la început este mic şi el creşte. (…) Începem astăzi şi avem asistenţă medicală – anul 3, anul 2 la tehnică dentară, anul 2 la asistenţă de farmacie, lucruri care au deja o anumită predictibilitate, şi din acest motiv al predictibilităţii trebuie să ştiţi că planurile noastre, ale Consiliului Judeţean (Bistriţa-Năsăud – n.r.), ale autorităţilor locale sunt foarte consistente şi capătă şi o dimensiune foarte concretă. De curând, Universitatea, împreună cu Consiliul Judeţean au primit un răspuns favorabil pentru construirea unii viitor campus universitar aici, în Bistriţa, pentru că eu cred că împreună, făcând lucrurile temeinic, pas cu pas, Bistriţa are potenţialul necesar pentru a deveni un centru universitar în perspectivă”, a spus rectorul UMFST Târgu Mureş.
La rândul său, preşedintele CJ Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, a precizat că valoarea proiectului pentru construirea campusului universitar este estimată la 9 milioane de euro şi se află în faza de precontractare la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest.
Managerul spitalului din Bistriţa, Gabriel Lazany, a adăugat că, odată cu finalizarea lucrărilor la noua aripă a unităţii medicale, ce se construieşte prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, va fi nevoie de aproape o mie de noi angajaţi în domeniul medical, de la medici, la asistenţi medicali, infirmiere şi brancardieri. AGERPRES