Seceta prelungită din acest an a afectat mai bine de jumătate din plantaţiile de puieţi, astfel încât din cei peste 6 milioane de puieţi plantaţi de Direcţia Silvică Mureş, mai sunt apţi doar 2,8 milioane.
‘Direcţia Silvică Mureş produce, ca de obicei, peste 6 milioane de puieţi forestieri şi peste 100.000 de puieţi ornamentali. Din cauza secetei extrem de puternice care a avut loc în acest an, puieţi apţi avem doar 2,8 milioane, în condiţiile în care de obicei am fi avut mai bine de 60-70%. Pur şi simplu, în acest an, din cauza căldurilor excesive şi a evapo-transpiraţiei extrem de mari, puieţii nu au crescut. Deficitul de apă în sol a depăşit 300 de litri pe metru pătrat, condiţii în care fotosinteza şi plantele nu s-au dezvoltat în acest an. Sunt pierderi de creştere, sunt pierderi la puieţi şi ne bucurăm pentru că acum ninge şi această zăpadă, când se va topi, va regla deficitul enorm de mare de apă din sol şi sigur sperăm ca în următorul an, dacă regimul hidric va fi cât de cât normal, sigur că şi puieţii forestieri şi plantaţiile îşi vor reveni’, a declarat presei, joi, Adrian Pârlea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Mureş.
Acesta a spus că în urma inventarului din toamnă s-a constatat că există plantaţii care s-au uscat, că acestea vor fi replantate anul viitor şi că cele mai afectate specii sunt pinul negru şi carpenul.
‘În anii 45-50 au fost cinci ani de secetă care au dus şi atunci la uscarea pinului negru şi a carpenului. 2012 a fost precedat de 3-4 ani secetoşi, dar acum temperaturile extreme, lipsa de apă din sol au dus ca fenomenele de uscare în plantaţii şi păduri să fie mult mai accentuate decât în alţi ani. Prima specie şi cea mai afectată, care este foarte sensibilă la lipsa de apă, este pinul negru, pinul austriac, care a fost adus de câteva zeci de ani tocmai pentru că rezistă pe solurile din Transilvania, cu mult carbonat de calciu, în schimb nu suportă lipsa de precipitaţie. S-a uscat şi carpenul, fenomene de uscare există şi la alte specii, dar nu sunt aşa de îngrijorătoare cum sunt la cele două specii’, a susţinut Pârlea.
Acesta a precizat că în cazul carpenului puterea de regenerare extrem de mare şi se va reface uşor, însă pinul negru, folosit în special pentru stabilizarea terenurilor degradate, trebuie înlocuit.
Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Mureş a mai spus că dacă seceta va continua, trebuie plantate specii din sudul ţării, cum e cerul sau gârniţa, care rezistă mai bine la lipsa de apă. AGERPRES