Europa trebuie să conştientizeze faptul că naţiunile şi naţionalităţile nu pot fi despărţite, a declarat, marţi, Miklós Soltész, secretar de stat responsabil pentru relaţia cu cultele şi naţionalităţile din cadrul Cancelariei premierului ungar, cu ocazia festivităţii decernării Premiilor pentru naţionalităţi, la Micherechi, judeţul Békés, comună situată la graniţa cu România, cu o comunitate majoritară de români.
Miklós Soltész a calificat de neînţeles şi inacceptabilă decizia Bruxelles-ului, care a acordat Croaţiei posibilitatea de aderare la spaţiul Schengen, dar a refuzat acelaşi lucru României şi Bulgariei. Aceste ţări “sunt văzute la Bruxelles ca naţiuni de mâna a doua, iar cetăţenii lor ca cetăţeni de mâna a doua”, a declarat politicianul.
Între timp, aici, în Ungaria, naţionalităţile trăiesc în pace, îşi păstrează cultura şi identitatea, sărbătoresc împreună. Acest lucru, precum şi investiţiile (renovarea bisericilor şi a instituţiilor de învăţământ, organizarea de programe comunitare) au fost şi vor continua să fie sprijinite de guvernul ungar”, a subliniat Soltész.
Nu este uşor să faci acest lucru într-un moment în care “nu există pace în lume”, deoarece mulţi nu înţeleg că popoarele şi naţionalităţile sunt interdependente, a explicat secretarul de stat.
Miklós Soltész a declarat că, în ultimii 10-12 ani, numai în judeţul Békés, aceste programe şi dezvoltări pentru consolidarea identităţii au fost sprijinite cu peste 5 miliarde de forinţi (12,2 milioane euro).
Scopul şi sarcina noastră este să ne asigurăm că acest lucru poate continua, deoarece relaţiile bune cu naţionalităţile care trăiesc în Ungaria şi atenţia acordată acestora are un impact pozitiv şi asupra relaţiilor dintre ţări, a explicat secretarul de stat.
Gazda evenimentului, primarul comunei Micherechi, Margit Tát (politician Fidesz-KDNP), a amintit că localitatea, locuită preponderent de români, are o creşă, o grădiniţă şi o şcoală generală bilingvă, iar tradiţia dansului popular românesc din Micherechi a devenit parte a patrimoniului cultural imaterial.
Margit Tát a mai adăugat că, anul acesta, comuna a organizat Anul comemorativ Gheorghe Nistor (Nyisztor György), în amintirea dansatorului popular, care a deschis şi seria de programe culturale ce se vor întinde până în anul 2026.
Aceasta a mai explicat că, în prezent, este uşor să-ţi trăieşti cultura naţională, să practici limba maternă, dar este o provocare să transmiţi această identitate urmaşilor.
Premiile destinate naţionalităţilor din judeţul Békés au fost înmânate în cadrul ceremoniei organizată de Ziua Naţionalităţilor din judeţul Békés.
A fost premiată Anca Bekán, o jurnalistă de renume a comunităţii româneşti, care în timpul liber se ocupă de conservarea costumelor populare ale naţionalităţii române. Astăzi, datorită dedicării ei, copiii de la grădiniţele şi şcolile româneşti din Gyula şi Micherechi participă la serbări în costumele brodate pe care ea le-a cusut.
MTI