Măceșele sunt la mare căutare în aceste zile. Dar și în cazul acestor fructe producția a avut de suferit. Însă gospodinele tot se întrec în rețete de gemuri delicioase. Procesul nu este deloc unul ușor.
După ce au cules fructele roșii, acrișoare, gospodinele din satul Mureni, județul Mureș, s-au adunat pe lângă ceaune. Au pus măceșele la fiert și le-au lăsat pe foc ore în șir, până când pulpa s-a desprins ușor de pe sâmbure.
Odată fructele măcinate, pasta este trecută prin mai multe site. Pașii sunt respectați cu sfințenie de femeile care au moștenit această rețetă.
În acest an, măceșele au fost mai puține, așa că prețul acestui desert delicios a crescut. Un borcan se vinde și cu 12 lei.
Măceșele sunt fructele, sau capsulele de semințe, ale plantelor de trandafir. Când florile uscate rămân pe tufele de trandafir, plantele produc mici capsule de semințe de dimensiunea unor fructe de pădure, de aproximativ 1,2 cm, care rămân în vârful tulpinilor.
Măceșele au fost folosite de secole în medicina tradițională datorită beneficiilor lor. Aceste mici fructe susțin sistemul imunitar, pot reduce durerile provocate de artrită, au proprietăți anti-îmbătrânire și pot aduce beneficii săntății inimii.
Măceșele pot fi utilizate într-o varietate de preparate culinare, de la ceaiuri și dulcețuri la siropuri și sosuri.