Școlarizarea oamenilor și investițiile în fabrică au dus SC Zahărul Luduş SA pe primul loc în Topul firmelor.
Fabrica de zahăr din Luduş a fost inaugurată în anul 1960 fiind o reuşită colaborare economică între România şi Franţa. De-a lungul anilor, la Luduş, milioanele de tone de sfeclă s-au transformat în cristalele albe şi dulci care au dus numele oraşului în lume. Conform rezultatelor economice, de curând SC Zahărul Luduş SA a fost clasată pe primul loc în Topul firmelor întocmit de Camera de Comerţ şi Industrie Mureş în domeniul său de activitate.
Privatizare de succes
Ing. Ioan Armenean, managerul general spune că după anul 1989 privatizarea fabricii a avut trei etape distincte, cu trei investitori dintre care doar SOCIETE DE SUCRERIE DU MARQUENTERRE a ştiut care sunt etapele care trebuie realizate la Luduş pentru a plasa fabrica într-un mediu concurenţial şi realizarea unor parametrii competitivi în UE.
,,Încă din perioada 2002 – 2004, preşedintele Consiliului de Administraţie Gerard Dujardin ne-a spus clar că România va intra în UE şi fabrica trebuie să atingă foarte repede productivitatea şi parametrii din Comunitatea Europeană”, îşi aminteşte Ioan Armenean. Perioada de început nu a fost uşoară pentru că trebuiau făcute modificări tehnologice şi schimbate mentalităţi umane consolidate în deceniile anterioare.
Cheia succesului
Procesul de modernizare a fabricii a început în iarna anului 2001 în sectoarele care pot aduce un plus de valoare în cel mai scurt timp. După un program judicios de investiţii, consumul de energie a scăzut de la 55m.c/tona de sfeclă la 22 m.c., o reducere de 60%. Apoi, investitorii au considerat că este foarte important ca oamenii să lucreze cu cele mai performante scule şi dispozitive şi, în consecinţă, fiecare atelier a fost dotat la fel ca fabricile din Franţa câştigându-se astfel câteva procente la productivitate.
Concomitent cu dotarea materială, CA a insistat pe şcolarizarea oamenilor, ,,o metodă foarte eficientă şi ieftină, dar cu rezultate deosebite, pentru a crea saltul calitativ al muncii”, spune Ioan Armenean. Au fost aduşi specialişti din Franţa pentru recalificarea muncitorilor, pentru introducerea unor noi metode de lucru şi tehnologii realizate cu scule şi dispozitive unicat în România. În ultimii ani s-au rezolvat şi pierderile de căldură, au fost recuperate sursele de căldură secundară, s-au realizat protecţiile anticorosive, s-au montat conducte de inox, iar fabrica a fost dotată cu un sistem de automatizare de ultimă generaţie pentru conducerea procesului de producţie.
Nu în ultimul rând, Zahărul Luduş a creditat fermele agricole cu până la 50% din valoarea sfeclei contractate şi a acordat producătorilor sămânţă, ierbicide, îngrăşăminte şi maşini agricole. Familia celor 170 de angajaţi beneficiază de toate condiţiile pentru desfăşurarea activităţii, iar CA investeşte şi în dezvoltarea edilitară a oraşului- parcurile pentru copii – pe lângă planul de investiţii din fabrică în valoare de 1,5 – 2 milioane de euro prin cele 43 de obiective de realizat în acest an.
Ioan A. Borgovan