În luna mai, consilierii locali târgumureşeni nu s-au întâlnit în nicio şedinţă ordinară contrar legislaţiei în vigoare. Au fost Zilele târgumureşene – un argument destul de puternic în opinia Executivului pentru ca şedinţa ordinară să fie programată pentru 6 iunie. Nici atunci nu s-a întrunit deoarece înainte de data stabilită, şedinţa a fost prorogată pentru 13 iunie.
Peti, viceprimar
Pe ordinea de zi a şedinţei au fost incluse 33 de proiecte de hotărâre şi câteva urgenţe. Primul proiect a fost, de fapt, o informare, iar cel cu numărul doi a stabilit numele noului viceprimar ales de către colegii săi consilieri în persoana liderului UDMR Tîrgu-Mureş Peti András. Numele său era vehiculat de mai bine de jumătate de an de când au început să apară zvonurile că Józsa Tibor intenţionează să renunţe la această funcţie din cauza lipsei colaborării cu primarul Dorin Florea…. Cum e procedura, consilierii locali au trecut la vot, iar noul viceprimar a primit 20 de voturi pentru. Potrivit legii, noul viceprimar a fost validat prin vot de către colegii săi, a depus jurământul şi va renunţa la funcţia de vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al RA Aeroportul Transilvania Tîrgu-Mureş, unde se încălzeşte în culise un alt preşedinte selectat de o firmă de recrutare. Din informaţiile noastre, noul viceprimar va avea biroul în sediul principal al Primăriei, spre deosebire de colegul său care a fost obligat să îşi desfăşoare activitatea în clădirea de pe Gheorghe Doja nr. 9, unde a fost exilat şi celălalt viceprimar Ionela Ciotlăuş.
Un scandal închis
După mai bine de un an de scandal pe denumirea Şcolii Generale Nr. 2 sperăm că acesta s-a încheiat o dată pentru totdeauna în ultima şedinţă de Consiliu Local. Consilierii locali au aprobat ca această unitate de învăţământ să poarte numele fostului primar al municipiului Tîrgu-Mureş, dr. Bernády György, astfel că, dacă nu mai apare vreo problemă, iar Instituţia Prefectului nu notifică hotărârea, Şcoala Generală Nr. 2 se va numi „Şcoala Gimnazială Dr. Bernády György Általános Iskola”. Votul pentru redenumirea şcolii nu a fost unul uşor, deoarece au fost consemnate 13 voturi pentru şi 9 abţineri. Important e că s-a încheiat o dispută contraproductivă, mai ales că în municipiu sunt multe alte probleme rămase nerezolvate şi poate mai importante. De menţionat că propunerea de redenumire a şcolii a ajuns în mapele consilierilor cu toate avizele şi hotărârile necesare, şi anume Hotărârea Consiliului director al şcolii, avizul consultativ emis de Comisia judeţeană de atribuire de denumiri etc.
În schimb, proiectul de hotărâre privind modificarea Hotărârii Consiliului municipal nr. 377/17.09.2009 referitoare la aprobarea amplasării bustului scriitorului Sütő András a fost retras de pe ordinea de zi.
Dacă rămânem în sfera cultural-educaţională ar mai fi de menţionat că aleşii locali au votat un proiect de hotărâre privind începerea demersurilor legale pentru depunerea candidaturii Municipiului Tîrgu-Mureş la titlul de „Capitală culturală europeană”. Tîrgu-Mureş intenţionează să candideze pentru această titulatură în 2021 şi este dispus la un parteneriat cu municipiul Sfântu Gheorghe, „capitala” judeţului Covasna.
Termoficarea, sfârşitul poveştii
După patru ani în care termoficarea a revenit ca o problemă în cel puţin jumătate din şedinţele de Consiliul Local, până la sfârşitul anului s-ar putea ca aleşii locali să o elimine definitiv din lista de probleme. În ultima şedinţă de CL pe ordinea de zi a fost înscris un proiect de hotărâre „privind luarea unei decizii referitoare la serviciul public de alimentare cu energie termică în Municipiul Tîrgu-Mureş. În condiţiile în care contractul de delegare a gestiunii serviciului de termoficare încredinţat SC Locativ SA expiră în 8 iulie, iar licenţa companiei în domeniul prestării serviciului de alimentare cu apă caldă şi energie va expira peste patru luni, consumatorii racordaţi în sistemul centralizat pot fi număraţi pe degete – permisă fie-ne comparaţia deoarece acum patru ani erau câteva zeci de mii, iar acum numărul acestora nu ajunge nici la 2.000 -, sfârşitul termoficării centralizate în Tîrgu-Mureş e pe punctul de a fi declarat. Bineînţeles nu vom asista şi la slujbe de înmormântare şi la împărţire de colivă. Retoric însă mă întreb din nou cine e responsabil şi dacă va fi tras cineva la răspundere pentru zecile de milioane de euro investite în defuncta companie Energomur SA în ultimii 12 – 13 ani de zile?
Revenind la problema termoficării şi a deciziei luate de către consilierii locali ar trebui să menţionăm că Locativ SA va opera până în octombrie acest sistem, urmând ca acei consumatori racordaţi în sistem să fie încunoştinţaţi ce ar însemna pentru buzunarele lor livrarea de apă caldă şi energie termică şi, bănuim, să li se sugereze elegant să îşi caute metode alternative de a se încălzi la iarnă şi de a avea apă caldă tot timpul.
În plus, locatarii ar trebui să ştie că nu se vor mai acorda subvenţii, astfel că gigacaloria va fi facturată la preţul de producţie care este exorbitant dacă e să îl cităm pe noul viceprimar Peti András. „Nu putem sacrifica bugetul local pentru interesul acestor consumatori », a mai spus noul viceprimar. Nu insistăm asupra schimbărilor de discurs ale consilierilor locali, inclusiv UDMR, dar poate o vor face ei în timpul liber pentru a vedea cum se împotriveau renunţării la sistemul centralizat şi ce spun astăzi. Cum au aprobat tot felul de investiţii amanetând bugetul local şi cum ridică azi din umeri.
Radiotel nu a avut noroc nici în ultima şedinţă de Consiliu Local, aleşii refuzând să aprobe din nou Proiectul de hotărâre privind aprobarea investiţiei de amplasare a unui pilon de telecomunicaţii în Tîrgu-Mureş – Platoul Corneşti.
Sărim câteva PUD-uri şi ajungem la proiectul de hotărâre privind aprobarea unor taxe noi speciale de parcare în incinta Complexului de Agrement şi Sport „Mureşul”. Amuzant în această poveste este că autoritatea locală s-a hotărât să administreze de bunăvoie şi nesilită de nimeni şi singură parcările din zona Week-end. Asta după ce nu a prea încasat bani de pe urma contractului cu Tracia Trade Exim SRL. Dacă vor intra mai mulţi bani la bugetul local, nu putem şti încă, dar cert e că şoferii care parchează în complex primesc bonuri fiscale. Am mai remarca, de asemenea, că bariera dinspre Aleea Carpaţi şi spre Sângeorgiu de Mureş a dispărut pe moment, aşa că, concluzionând, a fost bun la ceva raportul comisiei de verificare şi analiză a contractelor privind parcările, salubritatea şi transportul local.
În încheiere am remarca modul neacademic de exprimare al consilierului local Claudiu Maior la adresa viceprimarului Ionela Ciotlăuş mitocăneşte – nu putem să reproducem aici ce a spus-, însă deranjant a fost că niciun consilier local – şi sunt câteva femei în deliberativ – nu a reacţionat. Până la urmă ne aşteptăm ca în vreo şedinţă viitoare să asistăm şi la bătăi între aleşi la care să fim la fel de impasibili.
Premiaţi de CL
BC Mureş care a obţinut titlul de vicecampioană a României în Liga Naţională de Baschet Masculin va fi premiată cu 200.000 de lei, bani pe care sperăm că jucătorii, antrenorii şi toţi cei care au muncit în sezonul 2012-2013 să îi şi obţină, ştiut fiind faptul cât de bună platnică este Primăria Tîrgu-Mureş. Proiectul de hotărâre privind premierea a fost inclus la urgenţe, fără să se afle pe ordinea de zi a urgenţelor, fiind propus de către consilierul local Claudiu Maior.
Ligia Voro