Şedinţa ordinară a Consiliului local municipal Tîrgu Mureş a avut loc joi, 23 februarie 2017, orele 14,00, ca de obicei la sediul Municipiului Tîrgu Mureş din Piaţa Victoriei, nr. 3, sala 45. După un început destul de furtunos, a urmat o şedinţă presărată cu luări de cuvânt, vociferări, unele jigniri mai directe altele mai voalate punând la încercare răbdare consilierilor. Primarul Dorin Florea, prezent în deschiderea şedinţei, nu a mai fost atât de conciliator ca la şedinţa extraordinară, părea enervat de “circul şi sforăielile” unora, făcând aluzie la “jurnalistul care de 20 de ani e jurnalist, dar e un jurnalist prost”. Nu era greu de ghicit unde bătea!
Primul a cedat consilierul Cristian Bratanovici, fiind în concediu de boală cu acte doveditoare, a venit şi s-a retras după prima jumătate de oră, din şedinţa care s-a extins până la patru ore! Apoi s-a retras şi consilierul Sergiu Papuc.
Universitatea Cultural Ştiinţifică
Dintre cele 30 de puncte de pe ordinea de zi, cele mai arzătoare au iscat discuţii. De pildă Proiectul de hotărâre privind componenţa Consiliului Ştiinţific al Universităţii Cultural Ştiinţifice Tîrgu Mureş. Directorul Universităţii a făcut o prezentare a activităţii pe anul trecut pentru a argumenta de ce ar fi nevoie de angajare de personal.
Parcările din oraş
Proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de oportunitate referitor la concesionarea serviciului public de exploatare şi întreţinere a parcărilor cu plată din Municipiul Tîrgu Mureş, a străzilor pe care se va aplica regimul de parcare cu plată, a regimului administrării atrezit vii dispute. Nu s-a ajuns la o decizie care dintre cele trei variante propuse ar trebui urmat, despre asta se va vota în şedinţa din luna viitoare. În proiectul parcărilor există trei variante: să se organizeze o licitaţie şi firma câştigătoare să admnistreze parcările, o direcţie proprie a primăriei să se ocupe de parcări sau să se înfiinţaze o firmă care să gestioneze parcările.
Transmiterea live a şedinţelor rămâne!
Cel mai îngrijorător punct de pe ordinea a zi a fost proiectul de lege care punea în pericol transparenţa şedinţelor de consiliu. Regulamentul Consiliului Local este anticonstituţional, restricţionează dreptul la libera exprimare, au argumentat consilierii Mark Christian Hermann şi Radu Bălaş referindu-se la încercarea de a interzice transmiterea în timp real a şedinţelor de consiliu.
Consilierul Bakos Levente despre care se ştia că ar fi fost iniţiatorul proiectului de hotărâre a ţinut să precizeze că în varianta originală nu a figurat această îngrădire a transmisiunilor directe, nu se ştie cine ar fi adăugat ulterior. Au urmat alte jigniri, atacuri la pesroapnă, deşi demersul ar fi fost iniţşiat tocmai pentru a pune capăt “circului” invocat de unii. În cele din urmă hotărârea n-a trecut!
Patru cluburi sportive primesc bani de la buget
După atâtea vociferări, celalalte puncte de pe ordinea de zi au trecut relativ uşor. Proiectul de hotărâre privind alocarea de la bugetul local a sumelor reprezentând cota de participare a Municipiului Tîrgu-Mureş pentru sezonul competiţional 2016-2017 la asocierile cu cluburile sportive B.C. Mureş Tîrgu-Mureş (3,2 milioane lei), Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu-Mureş,( 5,2 milioane de lei) A.C.S. Universitar Tîrgu-Mureş (880.000 lei) şi C.S. City’Us Tîrgu-Mureş (1,2 milioane de lei), cu condiţia să prezinte actele necesare pentru reorganizarea clubului.
Reţeaua şcolară, în martie!
Proiectul de hotărâre privind reţeaua şcolară ce a primit notificări din partea prefectului de Mureş nu a ajuns pe oridinea de zi, dar secretarul interimar la primăriei, jrs. Szövérfi László a spus că oricum, acesta nu va semna proiectul de hotărâre decât în cazul în care va avea dovezi că Liceul Romano-Catolic funcţionează legal.
EM