David Purcar, cunoscut cititorilor pentru că face parte din grupul celor 3 elevi uniriști care au intrat la Oxford – alături de Victor Văsieșiu și Flavius Vlasiu – tocmai a terminat șef de promoție la Colegiul Național ”Unirea” din Târgu Mureș, cu media 9,94. Colega noastră Ela Giurgea a stat de vorbă cu acest elev, despre cum e să fii ”cel mai cel” la un liceu de elită și a descoperit că și un olimpic, șef de promoție poate lua nota 3 – și nu o dată.
Reporter: David, hai să începem cu începutul. De ce ”Unirea”?
David Purcar: Mereu știam că la ”Unirea” există un mediu în care pot face performanță, profesorii sunt de obicei înțelegători cu olimpicii și se poate lucra, se fac pregătiri și doamna profesoară Hecser (Eniko Krisztina, n.r.) m-a ajutat mult în pregătirea pentru olimpiada de matematică. Și de asemenea voiam să învăț foarte bine informatică, pentru că știam că aici sunt profesori buni de informatică, la acest liceu.
R: A fost singura opțiune?
D.P.: Da, în principiu a fost prima mea opțiune.
R: Și cum ți s-a părut, față de ce așteptări aveai? Acum termini, după 4 ani – cum a fost?
D.P.: Mie mi-a plăcut foarte mult. Mi-au plăcut colegii, cu ei m-am înțeles foarte bine, și majoritatea profesorilor chiar au fost buni și știau treaba pe care trebuie s-o facă.
R: Discutăm de un liceu de elită. Cum e să fii cel mai cel dintre cei mai buni?
D.P.: Păi, nu a fost foarte ușor, au fost foarte multe ore de muncă, pentru că eu nu m-am pregătit numai pe matematică, bineînțeles că a trebuit să mă pregătesc și la celelalte materii, șeful de promoție a fost ales după media celor 4 ani de liceu, pe profilul real. Și am avut chiar mult de muncă și la celelalte materii, dar și profesorii au fost destul de înțelegători atunci când mă întorceam de la olimpiadă și trebuia să recuperez.
R: Ce medie ai avut?
D.P.: 9,94, pe cei 4 ani.
R: La ce n-ai avut tu 10? Ca să o luăm prin excludere.
D.P.: În a IX-a, n-am avut 10 la logică și la istorie, materii umane; în a X-a și în a XI-a, n-am avut la română și la chimie. Și în a XII-a, am încheiat cu 10.
R: Ce notă a fost cea mai mică în acești ani?
D.P.: 3, am luat de câteva ori nota 3 (râde), atunci când m-au prins profesorii, chiar nu știam deloc.
R: La ce?
D.P.: În a IX-a la logică și în a XI-a, la română și la chimie. De 3 ori am luat 3, da. Acum mi-am amintit. Deci se poate. Se poate să fii și șef de promoție, dacă iei 3, nu e nicio problemă. După aceea mi-am mai scos media, evident că n-am mai reușit să scot media 10, dar mi-au mai dat ocazia să răspund și am reușit să scot 9 și a fost în regulă.
R: Cam câte ocazii ți-au dat, ca să iasă 9?
D.P.: Vreo patru, cred. Patru au ajuns. Și mai ales că am avut teză, erau suficiente.
R: Și la română ai avut nota 3.
D. P. : La română, ori e albă, ori e neagră. Ori înveți lecția și știi și iei 10, ori nu știi deloc despre ea și iei 3. Și s-a întâmplat, o dată în liceu, trebuia să se întâmple. Deci am avut 3 la logică, la română și la chimie. Câte o notă din fiecare.
R: Privind așa, în urmă, care e cea mai frumoasă amintire pe care-o ai din liceu?
D.P.: Nu pot să spun că există o amintire specifică frumoasă, pentru că au fost prea multe și dacă ar fi să le enumăr, am sta aici până dimineață. Cu colegii, când mergeam pe la majorate, pe la cabane. Dar erau și momente haioase în timpul orelor. Mi-a plăcut foarte mult.
R: Acum, tu vei merge la Oxford. Ce așteptări ai acolo?
D.P.: Păi, încă nu știu foarte bine ce ar putea să mă aștepte acolo. Vreau să îmbin învățatul cu distracția și cu sportul, să fac din fiecare câte puțin. Vreau să fac mișcare, pentru că e foarte important pentru sănătatea mea, dar și vreau să învăț într-un ritm constant și nu numai, când e sesiune și când am examene.
R: Vei avea și prieteni vechi, din liceu, nu?
D.P.: Da, păi evident cei 2 colegi ai mei, Flavius și Victor, care au intrat și ei. Și mai am prieteni de prin alte județe, de pe la olimpiadele naționale, pe care-i cunosc, cu care mă știu deja.
R: Că tot vorbeam de amintiri, cam la câte olimpiade ai fost tu până acum?
D.P.: În liceu, am fost la 3 olimpiade naționale și în total, cu gimnaziul, la 5 olimpiade naționale. Și am participat în a VIII-a la lotul de juniori, în lotul restrâns, pentru Balcaniadă.