Monografia Bibliotecii Judeţene Mureş care va fi lansată la împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea instituţiei va cuprinde un capitol special dedicat personalităţilor care au semnat în Cartea de Aur a bibliotecii, deschisă în 1913, printre acestea regăsindu-se membri ai familiei regale, inclusiv Regele Mihai când avea 10 ani şi istoricul Nicolae Iorga.
Directorul Bibliotecii Judeţene Mureş, Monica Avram, a declarat marţi că prima semnătură din Cartea de Aur este din luna octombrie 1913, cu o lună înainte de deschiderea oficială a bibliotecii.
În ceea ce priveşte semnătura lui Nicolae Iorga, aceasta este din 22 iulie 1922, în timp ce semnătura ‘Mihai’, aparţinând Regelui Mihai, poartă data de 26 septembrie 1931.
Potrivit lui Avram, familia regală venea destul de des în zonă întrucât se deplasa la Castelul de Vânătoare de la Lăpuşna, în timp ce Nicolae Iorga s-a aflat, probabil, într-o vizită politică, dată fiind şi fotografia făcută alături de oficialităţile locale, în ziua în care şi-a lăsat mesajul în Cartea de Aur.
Printre cei care au semnat în Cartea de Aur se mai regăsesc Aurel Filimon, întemeietorul al cercetării etnografice mureşene, Miron Cristea cel care urma să devină patriarhul României, care a semnat ca primat al României, George Enescu, care a concertat de şase-şapte ori la Târgu Mureş, Moricz Zsigmond, Bitay Arpad, Sextil Puşcariu, Pan Halippa, Emil Haţieganu, Emanoil Bucuţa, senatori, oameni politici, Constantin Banu, pe vremea când era ministru al Culturii, Emil Racoviţă, Vasile Pârvan, Vasile Goldiş, Ion Minulescu, Marin Soresc şi mulţi alţii.
Cartea de Aur a Bibliotecii Judeţene Mureş are deja două volume, iar un al treilea volum va fi deschis cu ocazia sărbătoririi centenarului, la finele acestei săptămâni.
‘Cartea de Aur a bibliotecii, de fapt cea de a treia Carte de Aur, pentru că, în timp, s-au mai înlocuit, a fost pregătită special pentru momentul aniversar. E ultima carte, va fi în holul Palatului Culturii, pe toată durata ceremoniei sau a festivităţii de deschidere’, a precizat Monica Avram.
AGERPRES