Judo a devenit un sport de referință pentru Tîrgu Mureș odată cu cucerirea în ultimele competiții naționale a două medalii de aur.
Paula Iacob a luat medalia de aur, după câștigarea celor trei meciuri în care și-a dominat adversarele, demonstrând încă odată că nu culoarea centurii contează, ci antrenamentele constante, atitudinea și determinarea; iar Bianca Toma a devenit campioană națională, învingând adversari cu centuri superioare, câștigând înainte de limită toate meciurile…
Care este drumul spre performanță și cheia succesului în disciplina copiilor, am încercat să aflăm stând de vorbă cu sensei Remus Dima, care reușește de fiecare dată să aducă copiii „la un numitor comun din punctul de vedere al disciplinei”.
Clubul Dimas Tîrgu Mureș
Rep.: Când a fost înființat Clubul Dimas Tîrgu Mureș?
Remus Dima: Clubul a fost înființat în anul 2012 când a fost primul antrenament, dar în mod legal cu acte cu tot, clubul funcționează din anul 2014.
Rep.: Care sunt obiectivele clubului pe care îl conduceți?
Remus Dima: Obiectivele sunt câștigarea a cât mai multor campionate naționale la diferite categorii de vârstă și odată cu trecerea timpului promovarea sportivilor noștri la loturile naționale.
Rep.: Câți copii (de ce vârste) aveți înscriși în Club?
Remus Dima: Momentan am 47-50 de copii, cel mai mic sportiv al meu are 4 ani jumătate, iar cel mai mare 16 ani.
Lupta… pe planul secund
Rep.: Cum este văzut acest sport de către părinți, de către copii?
Remus Dima: Inițial părinții, mai ales cei necunoscători, nu știu exact cu ce se mănâncă sportul acesta. Au impresia că totul ține doar de luptă, de bătaie, așa gândesc unii, dar încă de la primele antrenamente își schimbă rapid și radical gândirea, își dau seama că e un sport foarte complex, foarte bun pentru copiii mici pentru disciplină, pentru educare.
Rep.: Care este procedura? Ce faceți în prima oră de antrenament?
Remus Dima: Nu avem o tradiție strictă, în prima oră, dar și în următoarele, are loc acomodarea cu sala, cu colegii, cu antrenorul. Copiii mici la început sunt timorați, nu știu exact ce se întâmplă în sală, astfel trebuie să se acomodeze cu echipamentul specific; noi avem un echipament specific, chimonoul, cu care lucrăm. Primele ore țin de gimnastică, de acrobatică, de jocuri, sunt multe jocuri, deci sub nicio formă nu intrăm, aproape primul an de zile, în lupte și în meciuri; prima dată are loc așa cum am spus înainte acomodarea cu sala, cu colegii, cu salteaua, cu exercițiile care trebuie învățate neapărat. Tot printre primele lucruri pe care le facem sunt învățarea căderilor (școala căderii) pentru a preveni tot felul de accidentări. Este un sport în care abia după doi ani jumătate, chiar trei, poți să spui că nu mai ești începător. Deci perioada asta de învățăcel durează destul de mult.
Strictețe și ordine
Rep.: Spuneați că e vorba de disciplină. De ce?
Remus Dima: În general, sportul disciplinează copilul, dar în mod special artele marțiale, printre care și judo, pentru că este vorba despre tradiție; școala artelor marțiale implică disciplină, nu se vorbește în timpul orelor de antrenamente; pentru orice ai nevoie ceri permisiunea de la antrenor, este o strictețe și o ordine care în alte sporturi nu se prea respectă, nu se regăsesc. Iar asta în timp duce la disciplină și la ordine.
Rep.: Respectă copiii aceste reguli de a nu vorbi în timpul antrenamentelor și de a cere permisiunea mereu?
Remus Dima: La început nu, mai ales că sunt copii de atâtea feluri, unii mai vorbăreți, alții mai timizi, fiecare vine cu personalitatea lui și eu, acolo, în cadrul antrenamentelor trebuie să îi aduc pe toți la un numitor comun, îi învăț pe toți același lucru, pe cei mai puțin curajoși, timizi, îi încurajez, îi fac puțin mai îndrăzneți, pe cei prea vorbăreți, prea curajoși trebuie să-i temperez. Până îi aduc la un numitor comun, acolo unde eu vreau să ajung și unde se naște disciplina.
Un ton mai impunător
Rep.: Cum reușiți?
Remus Dima: Artele marțiale și implicit judo, este un sport de contact, mai dur, unde e nevoie și de autoritate; deci fără autoritate în sportul acesta nu poți să reușești, nu poți să mângâi pe cap copiii tot timpul, nu poți să vorbești frumos cu ei tot timpul, mai trebuie ridicat tonul sau să ai un ton mai impunător, mai hotărât în același timp și, copiii, prin atitudinea ta, prin felul în care este profesorul și prin felul în care se uită copilul la tine pot sau nu pot… Am întâlnit cadre didactice care nu se pot impune, care se plâng tot timpul că nu mai știu ce să facă cu elevii. Eu mă bucur când părinții îmi aduc copii mai zvăpăiați, mai nebunatici pentru că știu să-i disciplinez. Probabil asta ține și de harul fiecărui antrenor. Eu nu am avut probleme, excepții sunt întotdeauna bineînțeles, am avut și eu o fată de 8 sau 9 ani (nu-mi mai aduc exact aminte), nu am reușit sub nicio formă să o fac să înțeleagă, dar dintre atâtea sute de copiii mai sunt și excepții…
Târgumureșenii se pot mândri cu două campioane naționale la judo! Paula Iacob a câștigat sâmbătă, 24 iunie, finala Campionatului Național de Judo la categoria U13 – 28 de kg. Cu acest rezultat, antrenorul clubului Dimas Tîrgu Mureș, sensei Remus Dima, a dat lovitura și la Satu Mare! Sportiva Paula Iacob, pe care o antrenează de 5 ani, a luat medalia de aur, după câștigarea celor trei meciuri în care și-a dominat adversarele, demonstrând încă odată că nu culoarea centurii contează, ci antrenamentele constante, atitudinea și determinarea.
În urmă cu doar două săptămâni (7-10 iunie), 400 de sportivi legitimați la peste 40 de cluburi au participat la etapa finală a Campionatului Național de Judo, categoria de vârstă U-11 (sportivi născuți în 2008-2009), în Mangalia.
Sport Club Dimas Târgu-Mureș a participat cu un lot format din şase sportivi, la următoarele categorii de greutate: Bianca Toma – 23 de kg, Darius Bobletec – 27 de kg, Bogdan Miclea – 27 de kg, Tudor Bolog – 34 de kg, Banga Máté – 34 de kg și Iannis Băltățanu – 42 de kg. Sportiva Bianca Toma și-a dominat toate adversarele câștigând înainte de limită toate meciurile. Și ceilalți sportivi au avut o evoluție foarte bună. Iannis Băltățanu a fost surpriza plăcută care, într-o categorie puternică, a fost la un pas de medalia de bronz, în urma meciului decisiv clasându-se pe locul 5.
Judo
Judoul este o artă marțială japoneză modernă. Principiile sale se bazează pe folosirea supleței în locul forței brute, fiind eliminate loviturile și unele luxări periculoase, cum ar fi luxarea degetelor. În judo se folosesc proiectări, secerări, fixări la sol, strangulări și luxări. La începutul secolului trecut, pe măsură ce judoul a fost popularizat în Europa, și-a pierdut treptat caracterul și proprietățile de artă marțială, transformându-se în sport. În 1964 judo a devenit probă olimpică.
Practicantul judoului se numește judoka. Sala unde se practică judoul se numește dojo. Echipamentul de judo, numit judogi, a fost introdus de către Kano în anul 1907, dar pentru grade folosea, în continuare, numai centuri albe și negre.
Redacția
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.