Consiliul Local Târgu Mureș a aprobat joi în ședință extraordinară acoperirea golurilor de casă din excedentul bugetar din anii trecuți, pentru a putea plăti o parte din facturile restante la utilități și salubritate. Sergiu Papuc, viceprimarul PSD al Târgu Mureșului, a declarat într-un interviu acordat Punctul și Radio Son că o criză a gunoiului, precum cea de la sfârșitul lunii trecute, generate de neplata operatorului de salubritate, nu se va mai repeta.
Potrivit declarațiilor lui Sergiu Papuc, de după ședința extraordinară a Consiliului Local, aceasta a fost convocată de executivul Primăriei pentru a aproba acoperirea golurilor de casă din excedentul bugetar din anii trecuți – după ce, la ședința anterioară, din urmă cu o săptămână, “probabil din rațiuni de altă natură, politice“, consilierii au refuzat practic să discute acest subiect, respingând suplimentarea odinii de zi cu un proiect pe această temă introdus în regim de urgență.
“Acum, nevoiți de împrejurări, pentru că bugetul României încă nu este promulgat, nu este publicat în Monitorul Oficial, ca atare nici noi, nici Consiliul Județean nu putem să ne constuim bugetele locale, respectiv, județene”, a spus Papuc, care a arătat că această soluție este chiar o practică pentru multe autorități locale, la care unele au recurs inclusiv în anii anteriori.
El a subliniat că și Consiliul Județean Mureș a votat în ianuarie o hotărâre similară, însă municipiul Târgu Mureș nu prea a uzitat de această posibilitate și că oricum e vorba de o sumă foarte mică, de 4 milioane de lei, raportată la bugetul pe care îl are Primăria anual.
“Îi vom utiliza pentru plata facturilor restante, în principal facturile de utilități și salubritatea. E o chestiune normală, pe care o utilizează foarte multe municipalități din țară. N-a fost o practică a municipiului, dar se pare că, la cum merg lucrurile, se pare că va deveni”, a declarat viceprimarul.
Chestionat cu privire la faptul că oamenii sunt îngrijorați că ar putea să ajungă în aceeași situație ca la finalul lunii februarie – când, din cauza facturilor neplătite de Salubriserv, operatorul regional de la Sânpaul a refuzat să preia gunoaiele, operatorul de salubritate al orașului având la rândul său facturi neîncasate de la municipalitate – Papuc a dat asigurări că o astfel de criză a gunoiului nu se va mai repeta.
El a arătat că exact acesta a fost motivul pentru care a convocat la discuții în această săptămână reprezentanții operatorului de salubritate din Târgu Mureș și pe cei de la depozitul regional de deșeuri de la Sânpaul, să se asigure că nu se va mai ajunge în situația de la finele lunii februarie.
“O zi nu s-a ridicat gunoiul și apoi a fost foarte greu să se recupereze. Vă dați seama, dacă nu se ridică o săptămână, cam ce se întâmplă, o problemă foarte mare. De aceea am ținut să-i convoc aici, să știe și ei, că până la urmă, conform legii salubrizării, ei n-au temei legal să nu ridice gunoiul și nici cei de la Sânpaul să nu-l primească. Diferendele comerciale între două societăți pe noi nu ne interesează și, așa cum am spus și în ședința de Consiliu local, anterior, e o problemă de sănătate publică, deci repercusiunile sunt de ordin penal dacă se întâmplă ceva. Noroc că e iarnă spre primăvară, nu e vară, când vă dați seama cum ar fi mirosit orașul. Au conștientizat și ei, am conștientizat și noi că va trebui să fim mai atenți cu privire la plățile pe care le efectuăm”, a susținut Papuc.
El a arătat că faptul că operatorul de salubritate colectează gunoiul chiar și de la asociații de proprietari care au datorii foarte mari, unele având facturi neachitate și din 2015, arată că lucrurile stau cum spune, respectiv că Salubriserv are obligația de a ridica gunoiul.
“Primăria are datorii către Salubriserv parțial luna decembrie și luna ianuarie, cu penalități, cam 1-2 milioane de lei. Nu e o sumă mare, pentru că aici discutăm nu neapărat de salubritate, de gunoi doar – gunoiul pe care îl produce municipalitatea e la 1.000 și ceva de tone, restul până la 6.000 îl produce populația – discutăm de măturat stradal, deszăpezire, de multe alte activități pe care le desfășoară. Din cauză că n-am avut sursă financiară, n-am putut face plățile la timp. Tocmai de aceea am și făcut hotărârea aceasta (de Consiliu Local), de când a fost problema, pentru că atunci am hotărât, de când am avut gunoiul în stradă. Nu s-a votat, de aceea a trebuit să-i chemăm pe toți la aceeași masă, să-i calmăm și să discutăm foarte sincer și cu cărțile pe masă, pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple. Și nu se vor mai întâmpla! I-am convins”, a declarat viceprimarul.
Potrivit acestuia, plățile, inclusiv către Salubriserv, ar urma să se facă după 10 martie, având în vedere că se intră pe o procedură administrativă, adică trebuie să se aștepte controlul de legalitate de la Prefectură pe hotărârea aprobată.
“După ce revine (hotărârea de CL, n.r.), urmează să facem plăți începând cu data de 10. Avem facturi restante ajunse la scadență de 15 milioane de lei – reabilitări de drumuri, utilități, facturi scadente. (…) Era foarte bine dacă se vota săpămâna trecută, deja se puteau face plăți. Dar bine că s-a votat și putem să intrăm într-o normalitate. Sperăm și bugetul național să se voteze cât mai repede, undeva pe la începutul, mijlocul lunii aprilie să avem și noi buget local. 4 milioane avem din excedent, din cote defalcate vom avea mai mult, după data de 10, pe care le vom primi de la Finanțe. Pentru că și acolo am făcut mai multe demersuri, prin care am explicat situația, că avem facturi foarte mari, pe care nu le putem acoperi doar din taxe și impozite, suntem abia în luna martie, până în decembrie tot încasăm taxe și impozite, nivelul de încasare n-are cum să fie – e modest, ca cifră absolută. Ca procent, raportat la anul trecut, am avut o încasare 90%, deci un procent destul de mare, dar tot nu e suficient ca să putem supraviețui la nivel cheltuielilor pe care le avem și la nivelul de așteptări pe care cetățenii le au de la noi, care sunt justificate”, a conchis Papuc.