Nu există sărbători în serviciile de urgenţă. Această perioadă este, de multe ori, un calvar pentru medici şi asistenţi care nu numai că trebuie să facă faţă la foarte multe solicitări, dar se confruntă şi cu tot felul de cazuri ciudate, în care oamenii sunt agresivi sau în care informaţiile necesare nu pot fi obţinute pentru că oamenii sunt prea destabilizaţi din cauza stării de ebrietate.
Serviciul de Ambulanţă Reghin, din cadrul Spitalului municipal „dr. Eugen Nicoară” s-a confruntat, pe perioada sărbătorilor, cu multe solicitări. Surprinzătoare este însă gravitatea cazurilor înregistrate.
Perioada de sfârşit de decembrie 2016 s-a deosebit de alţi ani prin numărul ridicat de cazuri de accidente rutiere, dar şi a hemoragiilor interne cauzate de abuzurile alimentare. În această perioadă au muncit 18 asistenți, patru dispeceri, cinci medici, 14 ambulanțieri, un echipaj de urgență și terapie intensivă, trei echipaje cu asistent, un echipaj de transport care patrulează zilnic pe străzi în căutarea persoanelor căzute sau fără adăpost.
În Reghin, Serviciul de Ambulanţă a fost solicitat în peste 400 de cazuri.
,,Greu şi solicitant, ca de obicei. Începând cu Ajunul Crăciunului şi până în 2 ianuarie, în jur de 400 de intervenţii, ceea ce este foarte mult pentru numărul de echipaje. Probleme diverse, chiar şi deosebite, faţă de altă dată, multe accidente rutiere, lumea mai agitată în comparaţie cu anii trecuţi. Tentative de suicid, nașteri, sincope, tineri intoxicați cu alcool, traumatisme, stări de inconştienţă, viroze respiratorii, copii cu convulsii, multe hemoragii digestive superioare. Se pare că oamenii nu au respectat indicaţiile medicilor, au chefuit mai mult şi mai intens”, a declarat dr. Claudiu Muntean.
Imola Grama