Serviciul Ambulatoriu al Fundaţiei Alpha Transilvană din Tîrgu Mureş, deschis în urmă cu 11 ani pentru tratamentul unor copii cu handicap grav şi handicap sever-locomotor, a fost închis începând cu 24 aprilie 2017, din lipsă de finanţare şi susţinere din partea autorităţilor.” În urma tuturor demersurilor care s-au făcut până acum şi a nesoluţionării a nimic din ceea ce s-a cerut şi a ceea ce dorim să facem să mergem mai departe, decizia noastră a fost că trebuie să închidem serviciul. Deci, nu se mai poate. E vorba de Serviciul Ambulatoriu de Specialitate pentru copii cu handicap grav şi sever care vin la Fundaţia Alpha Transilvană pentru recuperare şi începând cu data de 24 aprilie s-a închis. Serviciul a funcţionat timp de 11 ani’, a anunţat luni, la conferinţă de presă, directorul administrativ al Fundaţiei Alpha Transilvană, Adrian Călugăr.
Noua lege a Achiziţiilor Publice interzice convenţiile bilaterale la contractarea serviciilor sociale cu organizaţiile neguvernamentale, şi începând de la intrarea ei în vigoare anul trecut în luna mai, trebuie organizată licitaţie.Consiliul Judeţean ar avea o responsabilitate în acest sens, dar în judeţul Mureş nu au început încă procedurile pentru licitaţie!
„Situaţia este una critică. Recunoaştem faptul că finanţarea serviciilor sociale oferite de organizaţiile neguvernamentale este într-un impas mare. Recunoaştem acest lucru. Nu s-au făcut procedurile necesare pentru că a existat o anumită lentoare sau o anumită greutate de a implementa prevederile legii. Sigur, Legea Achiziţiilor Publice a apărut în luna mai (2016). Concret nu pot să vă zic. Cred că asta a fost decizia autorităţilor. Responsabil e Consiliul Judeţean dar şi Direcţia care trebuia să se ocupe. Recunoaştem că acest lucru nu s-a întâmplat. Să sperăm că găsim o rezolvare cât mai urgentă’, a arătat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Mureş (DGASPC) Mureş, Doru Constantin, citat de Agerpres.
Federaţia Dizabnet şi organizaţiile neguvernamentale din domeniul social au organizat o dezbatere pentru a face cunoscută situaţia cu care se confruntă 65% din serviciile sociale private şi pentru a căuta soluţii pentru deblocarea finanţărilor publice a serviciilor sociale pentru asociaţii şi fundaţii pentru anul 2017
Deşi au fost invitaţi şi reprezentanţii autorităților responsabile la discuțiile de luni, 24 aprilie, doar cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș au participat.
EM
Sursa Agerpres
Foto RTM