Criză sau nu, la capitolul auto municipiul Târnăveni stă destul de bine. Peste 6.000 de mașini există înmatriculate la Târnăveni, în condițiile în care la ultimul recensământ a fost numărată o populație cu puțin peste 22.000 de locuitori. Ceea ce înseamnă că ar reveni câte o mașină aproape la fiecare familie. Realitatea stă însă ușor diferit, deoarece peste 5000 de autovehicule aparțin persoanelor fizice, existând aproximativ 4.000 de proprietari. Aproape 1.000 de autovehicule aparțin societăților comerciale din localitate, care au ca număr de proprietari doar 281 de firme. Față de anul 2010 numărul mașinilor înmatriculate în municipiu a scăzut doar cu aproximativ 100.
Iubim Dacia
Cele mai multe mărci de mașini sunt cele aparținând modelului Dacia 1300, peste 500 de astfel de autoturisme fiind înmatriculate la Târnăveni. Locul 2 este ocupat de marca Volkswagen Golf cu aproape 300 de mașini, iar locul 3 de Logan cu 247 de autoturisme.
La firme situația stă diferit. Primul loc îl ocupă Loganul, urmat de mașinile de până la 12 tone, iar apoi de remorci care sunt înmatriculate distinct, la fel ca și un autovehicul.
Toate aceste cifre care prezintă numărul autoturismelor din Tîrnăveni sunt resimțite de conducătorii auto în traficul de zi cu zi, la orele de vârf existând coloane de mașini de peste un kilometru în zona centrală a municipiului.
Ce spun târnăvenenii
,,Toți se plâng de criză, dar nu mai încapi de mașini pe străzi și în cartiere, iar când mai vin și cei din Italia acasă e o adevărată bătaie pentru un loc de parcare”, a declarat Mihnea Răduț, un pensionar în vârstă de 59 de ani.
,,Eu nu știu de unde au oamenii ăștia bani de benzină, dacă se plâng toți că sunt șomeri”, exclama revoltată Elena M., o femeie în vârstă de 47 de ani.
,,Traficul feroviar a fost înlocuit aproape în totalitate la Târnăveni de cel rutier. Mai mult decât atât, majoritatea firmelor din municipiu sunt de mici dimensiuni, cu câte un vehicul sau două în parcul auto, ceea ce face ca numărul de mașini să sporească în statistici”, a declarat un mic întreprinzător.
,,E un paradox la noi. Ne plângem și constatăm sărăcia locală la tot pasul, însă când vine vorba de mașină cunosc oameni care își cheltuiesc ultimul bănuț ca să mai facă o tură prin centru. Iar din cauza aceasta nu mai încapi pe străzile astea, care nu au fost concepute să facă față unui asemenea trafic”, a declarat un taximetrist.
Mircea Barbu