Primarul Astrid Fodor si directorul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, domnul Simion Cretu au semnat contractul de finantare pentru proiectul ”Sibiu Bike City”, o investitie in valoare de peste 13,4 milioane lei in infrastructura pentru mobilitate alternativa in Sibiu, din care aproape 12,5 milioane de lei o reprezinta finantarea nerambursabila din fonduri europene, prin Programul Operational Regional 2014-2020.
“Cream conditiile pentru mobilitatea alternativa in Sibiu. Pe langa continuarea modernizarii transportului public, avem deja finantate si in lucru trei proiecte importante pentru transportul cu bicicleta: amenajarea malurilor Cibinului, coridorul pentru biciclete intre Strand si parcul Sub Arini si Sibiu Bike City. Concret, proiectul pentru care am obtinut astazi finantare inseamna crearea a 44 de centre de inchirieri de biciclete in tot orasul, achizitia a peste 500 de biciclete si 12 triciclete pentru seniori si persoane cu dizabilitati, precum si a programului informatic care sa permita gestionarea si mentenanta sistemului. Promovam si incurajam utilizarea bicicletei ca mijloc de transport prin investitii in infrastructura si in siguranta pistelor, acestea dand incredere cetatenilor pentru a utiliza tot mai mult bicicleta pentru deplasarile in oras”, a precizat doamna Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Proiectul include urmatoarele componente:
· Achizitia a 540 de biciclete inteligente mecanice, cu computer de bord si modul inteligent de acces, prevazute cu sisteme de siguranta si monitorizare permanenta prin GPS
· Achizitia a 8 triciclete pentru seniori si a 4 triciclete adaptate pentru persoane cu dizabilitati
· Amenajarea a 44 de statii inteligente de preluare si predare a bicicletelor, din care 10 sunt prevazute cu statii de depanare pentru reparatii de urgenta a bicicletelor. Aceste centre de inchiriere vor fi situate in apropierea statiilor de transport public Tursib pentru a oferi astfel cetatenilor posibilitatea combinarii acestor doua tipuri de transport. De altfel, se are in vedere crearea unui sistem de ticketing integrat pentru autobuzele Tursib si aceste biciclete
· Achizitia unor terminale inteligente de inchiriere si plata
· Achizitia unui sistem care sa asigure operarea, mentenanta si comunicarea cu bicicletele din teren, incluzand si o aplicatie mobila pentru inchiriere.
Finantat in cadrul Programului REGIO 2014-2020, proiectul ”Sistem automat de inchiriere biciclete in regim self-service – Sibiu BikeCity” isi propune implementarea unui sistem inteligent de mobilitate urbana alternativa, independent energetic utilizand biciclete inteligente, sisteme de andocare si terminale inteligente. Prin implementarea investitiei descrise si integrarea cu masurile de modernizare a transportului public – adoptate sau in curs de adoptare – se va asigura un impact maxim in ceea ce priveste atingerea obiectivelor mobilitatii urbane durabile, respectiv modificarea comportamentului de deplasare al cetatenilor si comutarea de la deplasarile cu vehiculul privat la modurile de deplasare alternative: transport public, bicicleta si mers pe jos.
”Recent, am semnat pentru municipiul Sibiu doua proiecte pentru modernizarea unor trasee de biciclete in oras si de-a lungul raului Cibin, iar acum finantam dotarea acestor noi piste pentru biciclete cu echipamente si, evident, cu biciclete si triciclete pentru seniori. Implementarea integrata a acestor proiecte va duce la cresterea accesibilitatii si atractivitatii intre diverse zone ale municipiului, contribuind la cresterea calitatii vietii cetatenilor. Efectele benefice se vor vedea inclusiv asupra starii de sanatate a sibienilor, atat datorita utilizarii unui mod de deplasare nepoluant si sanatos, cat si datorita reducerii deplasarilor cu autovehiculul si a efectelor nocive ale acestuia. De fapt, pentru Sibiu avem contractate – pe domeniul imbunatatirii mobilitatii populatiei si a bunurilor – cinci cereri de finantare, cu o valoare totala de peste 172 milioane lei. Toate aceste proiecte contribuie la scopul municipalitatii, de a avea un oras prietenos si atragator pentru cetateni, indiferent daca sunt localnici sau turisti”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Pana in prezent Primaria Sibiu a realizat studiul de fezabilitate. De asemenea, este in curs si procedura de achizitie pentru furnizarea echipamentelor enumerate mai sus, a serviciilor de montaj si punere in functiune a sistemului de inchiriere, precum si proiectarea si asistenta tehnica, cele trei oferte depuse de firmele interesate aflandu-se in evaluare. Finantarea provine din resursele gestionate de ADR Centru in cadrul POR 2014-2020, Axa prioritara 4 si Prioritatea de Investitii care sustine implementarea strategiilor pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, in special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilitatii urbane multimodale durabile, cu accent pe dezvoltarea municipiilor resedinta de judet. Valoarea totala a proiectului este de 13.417.871,53 lei, din care 12.493.403,56 lei (peste 2,7 milioane euro) provin din surse nerambursabile gestionate de AMPOR si ADR Centru. Termenul estimat de realizare a acestui proiect, conform contractului de finantare, este luna iunie 2021.