Festivalul Sighişoara Medievală din acest an a fost de calitate, s-a pus accent pe cultură şi bun-simţ…
La sfârşitul săptămânii trecute, de vineri până duminică, a avut loc cea dea 24-a ediție a Festivalului Sighișoara Medievală, cel mai vechi eveniment de acest fel din România, reluat după ce anul trecut Festivalul nu s-a ţinut.
Tema de anul acesta a fost „Taina Curierului Secret” care are ca punct de plecare legenda medievală locală ,,Angelina sau turcii în fața Sighișoarei”, culeasă în sec. al XIX-lea de etnologul Friedrich Mueller. Legenda spune că în discuțiile cu turcii intervine patricianul Lorentz, iar soția acestuia, Angelina, cea mai frumoasă fată din oraș, care era și vrăjitoare, reușește să îl convingă pe pașa turc responsabil cu atacul să nu distrugă orașul, chiar dacă acest fapt însemna sacrificarea ei.
Vizitatorii au fost provocați să treacă prin istoria cetății și să afle noi informații despre istoria Sighișoarei și a cetății pe parcursul celor trei zile de festival.
Activitățile artistice au fost interactive și au mizat pe interacțiunea cu publicul, mai puțin cele de sculptură în piatră. Astfel, publicul s-a putut delecta cu dansuri şi cântece medievale, demonstrații de lupte, ateliere meșteșugărești, spectacole de teatru, teatru muzical, teatru de papuși, teatru intinerant, teatru de umbre, concerte de muzică folk, animație stradală, ateliere de dans medieval și de mesteșuguri, tabere de cavaleri, activităţi de tras cu arcul, mânuirea de arme specifice epocii, expoziții de artefacte și conferințe istorice pe tema Evului Mediu românesc etc.
De asemenea, cei prezenţi la Sighişoara au putut gusta sau proba produsele a zeci de comercianţi veniţi din toate colţurile ţării pentru cele trei zile de festival. Comercianţii au expus o gamă variată de produse, multe dintre acestea de primă calitate, foarte valoroase, cum ar fi iile tradiţionale cusute manual.
Maria și Daniel, din Sinaia, la Sighișoara
„Am venit pentru prima dată să expunem la Sighişoara. Confecţionăm ii tradiţionale. Este o tradiţie de familie. Confecţionarea unei ii cu mânecă scurtă durează trei săptămâni, iar o ie cu mânecă lungă durează până la patru săptămâni”, ne-au povestit soţii Maria şi Daniel din Sinaia, o familie specializată pe producţia şi comercializarea iei româneşti.
Lumânări din Câmpia Turzii
Doamna Oana, din Câmpia Turzii, a expus lumânări realizate manual, în cele mai diferite forme şi culori: „Este a treia oară când expun la Sighişoara. Oamenii apreciază munca noastră. Confecţionarea manuală a unei lumânări durează de la o oră la 8 ore, în funcţie de complexitatea lucrării”.
Lăsăm fotografiile să vă convingă că festivalul din acest an a fost unul de calitate, care a pus accent pe cultură şi bun-simţ…
Vasile DANCEA