Directorul Festivalului Sighişoara Medievală, regizorul Liviu Pancu, a anunţat, joi, că s-a retras de la organizarea celei de-a XX-a ediţii din acest an, cu doar o săptămână înainte de debutul manifestării. Decizia regizorului a fost luată după ce Primăria şi Consiliul Local Sighişoara au hotărât scurtarea manifestării de la 10 zile, cât a fost iniţial, la doar patru zile, astfel încât în weekend-ul premergător Referendumului pentru demiterea preşedintelui ţării să fie linişte.
Regizorul a declarat presei, joi, că a conceput un program amplu, pentru zece zile şi că punctul forte al Festivalului Sighişoara Medievală era tocmai ultimul weekend, când la manifestare participă de regulă peste 30.000 de turişti, iar cu acea ocazie erau concentrate trupe renumite de muzică medievală şi de teatru. ‘Va fi o lovitură foarte grea, cred că pentru toţi cei implicaţi. Asociaţia Turistică Sighişoara a cumpărat bilete de avion, noi am investit până acum în partea de recuzită, de costume, de decor. Trebuie să opresc foarte mulţi parteneri care ne-au întins mâna pentru confecţionarea de căbănuţe etc. Nici nu vreau să mă gândesc la ce tăvălug vine în a opri practic o capodoperă a festivalurilor medievale. Cu atât mai mult cu cât ar fi fost cea de-a XX-a ediţie. Am stat foarte multă vreme pentru ca să pot să simt adevărata energie pentru o adevărată sărbătoare a acestui festival şi iată-l imposibil în clipa asta de realizat. Obiective, argumente, dar dureroase în acelaşi timp’, a accentuat Pancu. Liviu Pancu a spus că la ediţia aniversară din acest an urma să fie pus în scenă ‘King Wulf’, un spectacol muzical realizat special pentru acest eveniment de Filarmonica din Timişoara, formaţia Lupus Dacus, Lupus Rex şi Ordinul Cavalerilor Lup, ‘un fel de Carmina Burana românească la care s-a muncit luni de zile pentru a se compune muzica, pentru a se orchestra şi apoi pentru a o regiza’.
Pancu a arătat că decizia de a se retrage din spectacol împreună cu toţi artiştii săi a fost luată după ce actorii care ar fi trebuit să joace în spectacolul ‘Ioana d’Arc – 600 de ani de luptă şi credinţă’, producţia teatrală a manifestării, au susţinut că nu merită să deplaseze întreaga infrastructură la Sighişoara pentru o singură reprezentaţie. ‘Am făcut o întâlnire cu actorii aseară, practic să reprezint producţia Ioana d’Arc doar o singură dată în cele trei zile creează un disconfort şi o imposibilitate din punctul lor de vedere. Nu am cum să-i mai motivez. Şi-apoi să mă prezint de unul singur, e şi absurd. Cu atât mai mult cu cât nu mai este festivalul pe care eu l-am construit, nu mai este acea flacără pe care am văzut-o, acea concepţie pe care am avut-o asupra festivalului. Deci nu avem cum. Odată pentru că nu mai poartă amprenta mea, ca director artistic, şi al doilea rând, oamenii nu mai pot veni la ceva ce nu mai este al lor’, a susţinut regizorul.
În programul iniţial acest spectacol urma să aibă cel puţin patru reprezentaţii, premiera fiind programată în data de 24 iulie, iar din distribuţie făceau parte actori ai Teatrului Naţional din Târgu Mureş, ai Teatrului Scena, studenţi ai Universităţii de Arte şi patru ordine cavalereşti. Tot în regia lui Liviu Pancu, la festival urma să fie bătută, în faţa spectatorilor, pe durata celor 10 zile, o spadă înaltă de doi metri şi jumătate, un Excalibur transilvănean, care era prevăzută să fie înfiptă în piatră şi să fie dată ca ofrandă Festivalului Sighişoara Medievală. Printre momentele care nu se vor mai regăsi în programul Festivalului Sighişoara Medievală XX se numără concursul bucătarului medieval, expoziţia chinologică, farsele populare, satul meşteşugarilor, fortul lupilor sau carnavalul mireselor mascate. Hotelierii din Sighişoara susţin că scurtarea duratei festivalului de la 10 zile, la doar patru zile (adică de la 20-29 iulie, la 20-23 iulie) pentru a nu afecta referendumul, le creează pagube însemnate, întrucât turiştii străini au făcut rezervări, iar ei, ca membri ai Asociaţiei Turistice Sighişoara au achitat în avans biletele de avion pentru artiştii străini care ar fi urmat să sosească în majoritate în weekend-ul 27-29 iulie.
De cealaltă parte, Anca Silvia Raţiu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sighişoara, a precizat că decizia finală se va lua în şedinţa de Consiliul Local programată joi, că singura propunere este ca festivalul să aibă loc în intervalul 20-23 iulie, însă nu a putut preciza câţi dintre artiştii incluşi în programul iniţial vor mai veni în aceste condiţii. Aceasta a arătat că scurtarea duratei festivalului s-a făcut la solicitarea prefectului de Mureş pentru a nu fi perturbată buna desfăşurare a referendumului pentru demiterea preşedintelui statului.
AGERPRES
Soarta Romaniei e mai importanta decat un festival ! Poate fi un festival reusit si in cele 3 zile, asa cum a fost la inceput! Pancu…..se gandeste doar la bani, ca doar… cu siguranta nu merge la vot! Deci, TOATA LUMEA LA VOTARE! Autoritatile au luat cea mai buna decizie pentru populatie si pentru Romania!
Teatru vedem zilnic, nu numai la festival!
TARA ARDE, FRATILOR!
Tara arde de prosti frate ! Stii cat costa acest referendum ? Ai idee ? Ca sa ce ? Sa votezi un dobitoc sa ramana alt dobitoc ? Acest festival mai arata Europei ca mai avem si noi ceva bun…ca in rest rusine Romania
foarte trist…
un comentariu de roman prost imbecil si incult!
cultura nu are absolut nici o legatura cu rahaturile din politica. cum am mai scris si in alte forum-uri eu locuiesc de 11 ani in Germania si aici este absolut imposibil Merkel sau altcineva de la putere sa opreasca un festival din cauza alegerilor. oameni buni, treburile astea nu se amesteca! in cazuri extreme este posibil numai daca toti artistii si organizatorii sunt despagubiti. orice altceva este ILEGAL in UE si aduce aminte de comunism si de agresiunea si prostia din Rusia.
mai sus scrie ca a fost pregatit in ultima zi un spectacol asemanator cu carmina burana cu orchestra simfonica formatie cantareti si actori- domnule inteligent care scrii aici despre „soarta romaniei”, tie iti este clar ca aici lucreaza peste 100 de muzicieni profesionisti de jumatate de an zi si noapte pt acea zi? aici vorbim despre un spectacol care nu avut niciodata loc in Romania si din pacate dupa povestea asta nu va mai fi niciodata posibil!!! nu vorbim despre ieftiniturile si rahaturile de muzica si teatru de la televiziunile romanesti.
Ceausescu si-a dorit intotdeauna sa prosteasca tara, cand citesc asa ceva trebuie sa spun ca in 2012 dupa 23 de ani de la revolutie i se simt cel mai bine roadele.
mai inchideti naibii televizoarele si iesiti in lume, mergeti in strainatate la un concert in aer liber unde se canta „Carmina Burana” la un festival mediaval sau chiar la un concert pop sau rock de calitate unde vin peste 100000de spectatori, simtiti energia, simtiti eliberarea psihica lasati si sentimentele bune sa intre in sufletul vostru dupa care ganditiva mai bine la asa un comentariu stupid ca cel de mai sus…………..
merita ca tot festivalul sa fie inchis pentru asta . priarul sighisoarei sti ceti bain castiga anual pe aceasta tema din vanzari din ceea ce cotizeaza artistii in fiecare zi doar pentru a vea un micut loc in acea cetate , locul necesar pentru a-si desfasura talentul . Consiliul local sprijina politica nu arta . Asa ca pentru ei … Uniunea Europeana cu un M< in fata
Sa fie liniste pentru un kkt cu ochii !
😐
la referendum se poate vota si in alta localitate decat cea de domiciliu. alegatorii care sunt decisi sa mearga la vot o vor face chiar si la sectiile din Sighisoara, cu conditia sa fie suficient de bine organizate. sunt oameni care si-au programat concedii, au facut rezervari si au achitat cazare si transport pentru acest festival. in final incapacitatea autoritatii locale de organiza sectiile de votare din sighisoara astfel incat sa voteze si cei veniti la festival din alte localitati din tara ii prejudiciaza pe acei oameni care asteptau festivalul. si nu este vorba doar de bani. este vorba de respect pentru cultura, pentru traditii, pentru munca celor implicati in organizarea festivalului, pentru asteptarile celor care si-au organizat poate intreaga vara avand in vedere participarea la festival in ultimul weekend din iulie.