Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală, care va avea loc în perioada 20-22 iulie, s-a contopit cu Festivalul ProEtnica, astfel încât muzica şi animaţia medievală se vor amesteca cu muzica şi cultura celor opt etnii care şi-au anunţat participarea. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Sighişoara, Anca Silvia Raţiu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că decizia de contopire a celor două festivaluri a fost luată ca urmare a lipsei de finanţare cu care s-a confruntat Festivalul ProEtnica. ‘Anul acesta cei de la Centrul Cultural Interetnic nu au reuşit să obţină finanţare pentru această ediţie. Fiind membri în Asociaţia Turistică Sighişoara – organizatorul Festivalului Medieval alături de Primăria Sighişoara – a propus să introducă o secţiune în care să vină formaţiile care în mod normal ar fi trebuit să participe la festivalul ProEtnica, care era iniţial programat în august’, a arătat Anca Raţiu.
Iniţial Festivalul Sighişoara Medievală XX era prevăzut să se desfăşoare în intervalul 20-29 iulie, însă ca urmare a referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu s-a renunţat la ultima săptămână, rămânând doar primul week-end. Pe lângă formaţiile populare aparţinând maghiarilor, ucrainenilor, germanilor, bulgarilor, grecilor, croaţilor, rutenilor, sârbilor, la Sighişoara vor participa cinci ordine cavalereşti – Ordinul Cavalerilor Chigot – Bulgaria, Ordinul Cavalerilor Crux Alba – Ungaria, Ordinul Cavalerilor de Mediaş, Ordinul Cavalerilor Lup – Târgu Mureş şi Ordinul Cavalerilor ArtGotica – Sibiu. La festival vor concerta formaţiile de muzică medievală Lupus Dacus, Nomen est Omen, Truverii, No’Mads.
Punctul de atracţie al festivalului va fi în acest an spectacolul de muzică medievală – ‘Wolf King’ (Lupus Rex), la care îşi vor aduce contribuţia Filarmonica din Timişoara, formaţia Lupus Dacus din Arad şi Ordinul Cavalerilor Lup din Târgu Mureş. Festivalul Sighişoara Medievală din acest an era prevăzut iniţial să se deruleze pe parcursul a 10 zile, iar la acesta erau anunţaţi peste 300 de artişti, trupe de teatru, ordine cavalereşti şi formaţii de muzică medievală, însă în urma unei adrese venite din partea Instituţiei Prefectului – Judeţul Mureş, în care se sugera scurtarea duratei manifestării cu două zile, zilele premergătoare referendumului, organizatorii au considerat că este mai înţelept să renunţe la şapte din cele zece zile. În acest fel, formaţiile şi trupele programate în cele şapte zile nu vor mai sosi la Sighişoara, iar majoritatea activităţilor au fost scoase din program. Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Sighişoara Medievală va începe pe 20 iulie, la ora 16,00, cu Parada Cetăţii. Bugetul alocat în acest an de Consiliul Local Sighişoara este de 130.000 de lei.
AGERPRES