Asociaţia PRO CULTURA prezintă platforma de evenimente Sighişoara –Patrimoniu cultural viu, ediţia de vară în perioada 26-28 iunie 2014. Evenimentele au loc la Casa de Cultură ”Mihai Eminescu” Sighişoara, Turnul Fierarilor, Piaţa Cetăţii şi Coridorul Doamnelor Bătrâne. Organizatorii platformei de evenimente Sighişoara – Patrimoniu Cultural Viu propun publicului trei manifestări cu tematică variată: Festivalul Internaţional de Balet cu Competiţie şi Gală (FIBS), Ochelarii Profesorului de Istorie (OPI) – ateliere interactive de studiu şi expresie artistică cu tematică medievală pentru copiii şi adolescenţii sighişoreni şi din Cuptorul Meşterului Brutar – târg de pâine şi produse tradiţionale de patiserie, care se vor desfăşura în zilele de 26, 27 şi 28 iunie 2014.
În acelaşi cadru, Asociaţia Artiştilor Plastici Alma MaterCastrum Sex Sighişoara va prezenta o expoziţie de artă vizuală intitulată generic BALLET, dedicată tuturor participanţilor din Competiţia şi Gala Festivalului Internaţional de Balet Sighişoara, dar şi celor care îndrăgesc acest gen artistic.
Prin tematica variată a manifestărilor, organizatorii doresc să atragă un număr cât mai mare de participanţi şi de turişti.
Un concept propus şi organizat de Asociaţia Pro Cultura cu susţinerea Ministerului Culturii şi a Primăriei Municipiului Sighişoara, în co-producţie cu TVR, Sighişoara – Patrimoniu Cultural Viu (SPCV) este o platformă de evenimente prin intermediul căreia se dezvoltă o strategie de promovare a patrimoniului cultural.
Cei interesaţi sunt aşteptaţi în zilele de 26-27 iunie la cele 4 sesiuni de competiţie, iar în data de 28 iunie, la ora 19.00, la ceremonia de premiere care va continua cu un spectacol de gală la Casa de Cultură ”Mihai Eminescu” din Sighişoara, str. Hermann Oberth, nr. 22.
Sub genericul Ochelarii profesorului de istorie(OPI), Asociaţia Pro Cultura propune în cadrul Sighişoara – Patrimoniu Cultural Viu o serie de 4 ateliere interactive de studiu şi expresie artistică cu tematică medievală pentru copiii şi adolescenţii sighişoreni.
Aria de acoperire a categoriilor de vârstă a participanţilor, de la 7 la 17 ani, demonstrează atenţia pe care organizatorii o acordă tinerilor şi metodelor noi de învăţare, considerându-i pe cei mai mici cetăţeni ai Sighişoarei cei mai importanţi păstrători şi promotori ai patrimoniului acestei comunităţi şi, prin urmare, cei mai îndreptăţiţi să se specializeze în arta de a prezenta un obiectiv istoric sau cultural.
Cea de-a treia componentă e ediţiei de Vară SPCV aparţine meşteşugului vechi al facerii pâinii, elementul primordial al vieţii, al creşterii permanente şi al belşugului. Meşteri brutari din inima Transilvaniei vor veni cu ce au mai bun în cuptorul lor, cu pită caldă şi plăcinte savuroase, care să bucură ochiul şi gustul sighişorenilor şi al oaspeţilor lor. Trecătorii vor fi ademeniţi de aromele din Cuptorul Meşterului Brutar care poate fi vizitat pe tot parcursul zilei de 28 iunie în Piaţa Cetăţii şi în curtea Casei de Cultură ”Mihai Eminescu”.
”Vom petrece trei zile, aşa cum numai în poveşti este posibil, în cadrul ambiental al patrimoniul cultural viu al Sighişoarei: în paşi de dans, privind cetatea prin ochelarii unui profesor de istorie excentric şi împărţind frăţeşte o pâine caldă” ne promite Florinela Anca Vasilescu, manager SPCV.
Asociaţia PRO CULTURAa fost înfiinţată în 2010 ca organizaţie neguvernamentală, cu personalitate juridică, cu sediul în mun. Sighişoara, str. Dealul Gării, nr.7G, jud. Mureş. Principalele obiective ale asociaţiei sunt promovarea, prezentarea şi dezvoltarea culturii, tradiţiilor, obiceiurilor, valorilor şi ideilor comunităţilor şi minorităţilor etnice naţionale şi internaţionale, precum şi elaborarea şi implementarea de strategii de încurajare a activităţilor culturale pentru încurajarea artiştilor, meşterilor şi manufacturierilor locali, naţionali şi internaţionali în folosirea, dezvoltarea şi învăţarea tehnicilor, îndeletnicirilor şi cunoştinţelor tradiţionale. (EM)
Dl. Adrian Popa, fost consilier local din partea PSD, este unul dintre abonatii la bugetul local. Pentru 4 zile de asa zis festival a primit de la prietenul lui, primarul condamnat, 100.000 de lei. Desi banii provin din buzunarele platitorilor de taxe si impozite festivalul se desfasoara in totala lipsa de transparenta incat nimeni nu stie ce se intampla acolo. Acest protector al „Patrimoniului Cultural Viu” a facut niste afaceri tare dubioase sub sutana prietenului sau,cum ar fi constructia pensiunii Vila Franka si reconstructia restaurantului Vila Franka. La nivel local insul nu are defel credibilitate, fiind unul dintre cei mai prost vazuti sighisoreni. La o adica ii va fi cam greu sa-si justifice averile.