Ieri, sighișorenii au ieșit în stradă pentru a-și arăta simpatia față de dr. Tanaszi Sarlota, cea care până în 16 decembrie a fost managerul Spitalului Municipal Sighișoara. Mandatul acesteia, obținut prin concurs în 2019, a expirat iar primarul municipiului Sighișoara a desemnat, prin dispoziție, un manager interimar până la organizarea unui concurs. Nemulțumirea angajaților din spital dar și a sighișorenilor se datorează faptului că primarul nu a numit-o interimar tot pe dr. Tanaszi Sarlota care, susțin ei, în cei patru ani de mandat a performat în această funcție. De asemenea, oamenii se arată nemulțumiți de faptul că primarul a anunțat că va numi alt manager, interimar, printr-o postare pe pagina sa oficială de Facebook și nu în mod oficial, instituțional așa cum o cere cutuma în cazul relației dintre autoritatea tutelară și o instituție subordonată. Ieri, noul manager interimar s-a prezentat la lucru, iar fostul manager a revenit la postul de medic din spital, aflându-se, de asemenea, la lucru. La această oră sighișorenii se organizează, pe diferite grupuri de pe rețelele sociale, să iasă, din nou în stradă. Vă vom ține la curent cu derularea evenimentelor din Sighișoara
Primarul a anunțat că pune alt manager prin Facebook
În postarea sa de pe Facebook, din 16 decembrie, prin care anunța numirea altui manager, primarul municipiului Sighișoara, Iulian Sîrbu, a făcut câteva precizări referitoare la activitatea spitalului declarând că “situația nu este foarte bună. Spitalul înregistrează datorii de peste 3 milioane de lei, înregistrează arierate care sunt mai vechi și datorii la contribuțiile pentru angajaț”. Primarul a mai spus că toate aceste lucruri nu fac decât să pună în pericol investițiile ân spital dând exemplul policlinicii. El susțin că speră că nouă echipă managerială să rezolve situația investițiilor de la policlinica spitalului. El a mai făcut referire la lipsa medicamentelor din spital și la faptul că unii pacienți au fost nevoiți să se adreseze unor furnizori privați de servicii medicale sau altor spitale.
Decizia primarului a fost de a-l numi în funcția de manager interimar pe Dan Sîmpălean. Medicul târgumureșean a mai fost managerul Spitalului Clinic Județean Mureș, Spitalului Filantropia din București, și Spitalului de Pediatrie din Ploiești. Acesta a postat un mesaj prin care susține că nu va fi o misiune ușoară datorită problemelor de la spitalul din Sighișoara și îi mulțumește primarului pentru încredere.
Președintele sindicatului Sanitas din spital susține că fosta directoare a performat în cei 4 ani de mandat
“Pe lângă investițiile în aparatura de specialitate, s-a preocupat, în cei patru ani de mandat, de instruirea continuă a personalului, asta pentru a crește performanța serviciilor medicale oferite de noi”, susține Mia Dracea, președintele sindicatului Sanitas din spital. Ea spune că, din perspectiva sindicatului, relația fostei directoare cu angajații a fost una deschisă și de colaborare. “Nu a fost angajat care să nu fie primit de doamna director. Fiecare Angajat care a avut probleme și a vrut să le aducă la cunoștința managerului a putut face acest lucru. Dr. Tanaszi Sarlota a fost un om pentru oameni, un lider pentru angajați și un manager pentru spital. Relația dintre sindicat și fostul manager est eun model d eurmat și de alte instituții sanitare pentru că împreună am atins mai ușor obiectivele comune”, ne-a declarat președinta sindicatului. Ea s-a referit și la perioada pandemiei COVID când angajații au avut la dispoziție toate materialele și echipamentele de protecție necesare dar și la faptul că în acea perioadă angajații și-au primit drepturile salariale reglementate prin legislația emisă în perioada pandemiei.
Mia Dracea a mai spus că un lucru pozitiv, în mandatul fostei directoare, a fost faptul că a reușit să atragă mulți medici la spitalul din Sighișoara, mulți dintre ei tineri, fapt care a dus la creșterea actului medical. Deși este oarecum nefiresc se pare că în cazul Spitalului Municipal Sighișoara relația dintre fosta directoare și sindicat este una bună. De altfel, dr. Tanaszi Sarlota a primit în primăvara acestui an premiul pentru Managerul Anului 2022 la categoria ”Susținători ai activității sindicale și ai dialogului social.” Distincția a fost acordată cu ocazia celei de-a II-a ediții a Galei Sanitas, eveniment organizat de Federația Sanitas din România.
Președintele CNSLR Frăția Mureș, în apărare fostei directoare: “Nu ne facem bine niciodată”
Călin Orlando Cociș, președintele CNSLR Frăția Mureș a ieșit public cu un mesaj de susținere pentru fosta directoare. Într-un mod tranșant el a transmis că ”Nu ne facem bine niciodată! Încă odată mediocritatea batjocorește performanța”. El spune că “fiind implicat în dialogul social la nivelul Spitalului Municipal Sighișoara, cunosc destul de bine problemele cu care această unitate medicală s-a confruntat în timp. (…) în cei patru ani de mandat al doamnei dr. Tanaszi Sarolta, situația acestei unități medicale s-a schimbat mult în bine cu toate centrele și lipsa de implicare a Primăriei Sighișoara”. Cociș atrage atenția asupra boicotului orchestrat de Primăria Sighișoara în elaborarea și aprobarea de către C.A. a procedurilor legale de organizarea în termen legal a concursului de ocupare a postului de manager, “pentru ca mandatul actualului manager să ajungă la final și să numească un manager interimar”. Cociș s-a mai referit și la arieratele pe care primarul le impută susținând că toate spitalele din țară se confruntă cu astfel de datorii și că este binecunoscut faptul că acestea se datorează faptului că sumele care trebuiau decontate de Casa de Asigurări de Sănătat enu au fost virate la timp. “Spitalul Municipal Sighișoara are de încasat de la Casa Județeană de Sănătate Mureș peste 3.100.000 lei, la data de 30.11.20223 iar arieratele la aceeași dată sunt în sumă de 1.236.903 lei, astfel dacă sumele de la CJAS ar fi fost încasate la timp spitalul ar fi avut plățile la zi și excedent”.
Sabotaj pentru ca să nu poată fi organizat concurs pentru manager?
Sabotajul Primăriei Sighișoara asupra activității Consiliului de Administrație al spitalului, forul de conducere care are ca atribuții organizarea concursului pentru postul de manager ne-a fost confirmat, din mai multe surse. În CA al spitalului, cu drept de vot, sunt șapte membri: 3 reprezentanți ai Consiliului Local Sighișoara, 2 reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Mureș, 1 reprezentant al Colegiului Medicilor și 1 reprezentant al primarului. Pe lângă aceștia mai sunt 3 membri cu statut de invitat, fără drept de vot. Este clar că autoritatea locală are majoritatea în acest consiliul de administrație,
Întrebarea firească pusă de cei mai mulți în acest caz a fost de ce nu au fost îndeplinite, din timp, procedurile privind organizarea concursului pentru ocuparea postului de manager dacă se știa că mandatul fostului director expira în 16 decembrie. Organizarea concursului de manager este atributul Consiliului de Administrație. Acest for de conducere nu a putut lua decizii pentru că ședințele sale nu erau statutare datorită lipsei de cvorum iar în puținele ședințe din 2023 care au avut cvorum nu s-a discutat această problemă.
Astăzi de la ora 11.00 ar fi trebuit să aibă loc o nouă ședință a C.A. în care pe ordinea de zi figurau punctele cu privire la demararea procedurilor de organizare a concursului de manager. Ce să vezi însă, și de această dată ședința nu s-a ținut din lipsă de cvorum. Pe grupul de whatsapp al CA al spitalului s-a pus întrebarea dacă membri CA au disponibilitatea de a veni la ședință și s-a propus inclusiv amânarea acesteia pentru că este un manager interimar și ar trebui ca ordinea de zi să fie stabilită de acesta. Un mod cel puțin ciudat de a lucra într-un C.A.
Peste 3.000 de semnături pentru susținerea fostei directoare, în doar o zi
Duminică sighișorenii prin Michaela Türk au inițiat o petiție online intitulată “Susțin prelungirea mandatului directorului dr. Tanaszi Sarolta la Spitalul Municipal Sighișoara”. Documentul public a strâns peste 3.000 de semnături în mai puțin de o zi, lucru care spune multe despre aprecierea de care se bucură fostul manager. În preambulul petiției inițiatoarea se adresează primarului arătând că “decizia luată de dumneavoastră de a nu prelungi mandatul de director al Spitalului Municipal Sighișoara, doamnei dr. Tanaszi Sarolta, este nefondată. Cetățenii municipiului Sighișoara, cât și cei din localitățile din jur deservite de acest spital, nu sunt de acord cu această decizie.
Drept urmare, am inițiat această petiție de susținere a prelungirii mandatului de director doamnei dr. Tanaszi Sarolta”.
Protest în fața spitalului…
Duminică, sighișorenii au organizat un protest spontan în fața Spitalului Municipal unde și-au arătat susținerea pentru fostul manager. Pe rețelele de socializare au fost postate mesaje care chemau la protest. “Astăzi (duminică), orele 15.00,în fața spitalului,venim cu un apel la unitate și acțiune! Susținem pe doamna doctor Tanaszi Sarolta care a servit cu devotament Spitalul Municipal Sighișoara timp de 4 ani, aducând rezultate remarcabile în îngrijirea sănătății noastre și a condițiilor spitalicesti. Cetățenii și angajații spitalului, haideți să ne adunăm în fața instituției, să facem auzită vocea noastră și să cerem transparență pentru cei care aduc îmbunătățiri semnificative sistemului nostru de sănătate. Haideți să ne unim pentru o cauză comună și să demonstrăm că suntem o forță unită, hotărâtă să apere interesele noastre”. Demersul a fost ascultat și câteva zeci de oameni au fost prezen’I ]n fa’a spitalului unde au protestat afișând pancarte pe care se putea citi: “omul potrivit la locul potrivit , dr. Tanaszi Sarlota”, “continuitate, profesionalism = dr. Tanaszi” sau “dreptate la spital ! unitate pentru sănătate!”
Astăzi trebuia să aibă loc ședința CA a spitalului în care trebuia să luăm decizii cu privire la organizarea concursului de manager.
Dana Budeanu o apără pe fosta directoare
În luna mai a acestui an, la inițiativa fostei directoare, bucătarii din 28 de spitale din România s-au întrecut, la Sighişoara, în cadrul Concursului Naţional „Meniuri de spitale, medicamente pentru suflet” organizat de Spitalul Municipal Sighişoara în colaborare cu Federaţia Sanitas, un eveniment în premieră în România. „Evenimentul este menit, în primul rând, să schimbe mentalităţi şi cumva să oferim încredere pacienţilor şi angajaţilor blocurilor alimentare că se poate şi putem să îmbunătăţim tot timpul şi constant serviciile oferite, atât cele medicale, cât şi cele nemedicale. A fost o preselecţie a spitalelor şi în finala de astăzi avem 28 de spitale din toate zonele ţării. Concurenţii au de prezentat un fel principal şi un desert care consideră ei că s-ar putea pregăti în blocurile alimentare, dar trebuie să se încadreze şi în valoarea de 22 lei per pacient, pe zi de spitalizare. Meniurile sunt gândite pentru pacienţii care nu au nicio limită pentru alimentaţie”, declara la acea dată dr. Tanaszi Sarlota.
Acest eveniment a fost foarte apreciat la nivel național, acela fiind momentul în care Dana Budeanu, cunoscuta creatoare de modă dar și cea mai apreciată vloggeriță din România s-a arătat încântată de eveniment și a scris cuvinte frumoase la adresa celei care a avut inițiativa. Auzind că mandatul fostei directoare al spitalului din Sighișoara nu a fost prelungi, Dana Budeanu a avut mai multe postări, dure, în stilu-i caracteristic.: “doamna Tanaszi Sarlota, un manager care a f[cut din spitalul Sighi;oara un reper na’ional! Niște hoți care nu pot fura nu prelungesc un mandat aproape unic în România!”
Fosta directoare susține că este impresionată de susținerea publică
Contactată de publicația noastră, dr. Tanaszi Sarolta, aflată la lucru în spital, în calitate de medic în cadrul Compartimentului de Supraveghere, Prevenire şi Control al Infecţiilor Nosocomiale ne-a declarat că a fost impresionată de susținerea pe care i-au arătat-o sighișorenii atât prin semnarea acelei petiții cât și prin mitingul organizat spontan, duminică în fața spitalului. Ea ne-a declarat că s-ar fi prezentat la concursul pentru ocuparea funcției de manager doar că acesta nu a fost organizat. Fostul director a spus că nu era atributul ei să organizeze concursul ci al Consiliului de Administrație doar că acest an a luat decizii din cauza lipsei de cvorum. Referitor la arierate și datorii ea ne-a declarat că acestea se datorează întârzierilor de plată din partea CAS. Datoriile spitalului sunt de 1,2 milioane de lei în timp ce Casa Județeană de Asigurări de Sănătate are datorii către spital de 3,1 milioane de lei.
Dr Tanaszi Sarlota s-a referit la mandatul ei de patru ani ca fiind unul bun în care a reușit investiții în aparatură modernă, atragerea de medici sau instruirea continuă a personalului, toate acestea pentru un act medical mai bun. Ea a ținut să le mulțumească sighișorenilor pentru încredere și să-i asigure că va continua să muncească în interesul spitalului și din calitatea de medic. “Mulțumesc pentru că mi-ați redat încrederea că munca depusă atât de mine cât și de colectivul spitalului, al acelora care cred într-un viitor mai bun, nu a fost în zadar și că ne putem baza pe comunitate, iar comunitatea pe noi”, a transmis fostul manger sighi;orenilor.
Câteva din investițiile în aparatură la Spitalul din Sighișoara
Merită amintite câteva aparatele medicale care au sosit, în perioada 2019 – 2023, în spitalul din Sighișoara, fie prin sponsorizări, fie prin programe de investiii: CT- computer tomograf, CT de cord, pe Aparat radiologic- RX, ventilatoare, ecografe, ECG uri, videolaringoscop, bronhoscop, videoendoscop asigurand colonoscopii si gastroscopii inclusiv cu sedare; dotare laborator de analize medicale spirometre, etc. Spitalul a beneficiat și de alte echipamente de sterilizare, mobilier – paturi ATI, generatoare – acestea fiind inexistente la nivel de unitate in 2019, dar fiind de utilitate majoră. Valoarea tuturor echipamentelor medicale din 2019 până acum înregistrează o valoare de 14.262.683 ron.
S-au accesat si proiecte prin PNRR, proiectul de Reabilitare, modernizare si dotare Ambulatoriul de specialitate este în curs de derulare, un proiect accesat pentru reducerea riscului infectios, infectii nosocomiale încă nu a obținut finanțarea, iar un proiect depus in cursul acestui an pentru digitalizare, este in verificare. Dar cel mai important lucru este faptul ca tot mai mulți medici au ales spitalul Sighisoara
Medici, în apărarea fostului manager
Mai mulți medici din Sighișoara au luat apărarea fstului manager postând mesaje în acest sens. De exemplu dr. Doina Pașcanu de la Spitalul Municipal Sighișoara a scris că “Domnule primar Iulian Sirbu, în urmă cu vreo 7 ani, în opoziție fiind dumneavoastră, iar noi fiind ca și acum, apolitici, erați cu noi, pe baricade. Ce s-a întâmplat cu dumneavoastră? Sunteți un om rațional. Plățile se vor debloca. Știți asta. Spitalul își va recupera echilibrul financiar după ce acest fapt se va fi întâmplat. Care-i treaba? Și concursul pe când? Sunt medic în acest spital din anul 2000, și am văzut multe, multe … și multe lipsuri. Asta până acum patru ani, după care a fost exact invers, adică, pe scurt a fost bine. Este profund nedrept să nu recunoaștem meritele celor care au scos spitalul din marasmul și gaura medievală în care se scufundase rău, printre acești oameni de bine probabil aflându-vă și dumneavoastră, nu știu, dar cu siguranță spitalul având-o în față, ca manager, pe Sarolta Katona Tanaszi, care trebuie acum, tocmai de aceea, să dea socoteală”.
Primarul vorbește despre manipulare, în cazul protestelor
“Știam că în momentul în care voi îndrăzni să deranjez „găștile vechi” , mascate atent, nu va fi ușor! Manipularea, victimizarea și instigarea au alte scopuri, din păcate, în cazul managementului Spitalului Sighișoara. Păcat, unii se folosesc de acest subiect pentru a-și atinge cu totul alte țeluri”, a scris primarul Iulian Sîrbu pe pagina sa de Facebook, după reacțiile publice vizavi de decizia sa de a numi alt manager la spital. El susține că “în ultimele zile, angajații spitalului, care nici până în prezent nu și-au primit salariul, sunt efectiv bombardați de mesaje manipulatoare.
În loc să se discute chestiuni care contează – cum că nu sunt medicamente în spital, cum că pacienții sunt nevoiți să vină cu hârtie igienică de acasă, cum de cele mai multe ori, după ore de așteptare, pacienții sunt trimiși la Târgu Mureș, cum conduita unor colegi lasă de dorit – se face o campanie împotriva primarului. Atenție și cine este în spatele acestei josnice manipulări (grade de rudenie, partide politice ș.a.)”. Primarul susține că a numit un manager interimar, până la organizarea concursului, care “și-a asumat că va rezolva problemele din Spital, deloc puține, ba chiar grave”. D.B.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.