Membrii Sindicatului „Unirea” din cadrul Penitenciarului Târgu Mureş i-au solicitat, miercuri, ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, stoparea împuternicirilor ilegale la conducerea penitenciarelor şi organizarea de concursuri pe aceste funcţii.
„Dorim stoparea împuternicirilor ilegale, în opinia noastră. Domnul Tudorel Toader, în mai multe rânduri, şi-a exprimat nemulţumirea împuternicirii directorilor din sistemul penitenciar, care depăşesc cu un an cadrul prevăzut de lege, dar acum, când a venit să le aplice, refuză să le aplice. Nu cerem neapărat demiterea directorilor care sunt împuterniciţi ilegal sau care au depăşit termenul de un an, ci cerem demararea concursurilor. Nu este posibil ca un concurs anunţat din 2016, între timp unii dintre ei s-au şi pensionat, nici nu au mai ajuns să dea concurs, să îl ţină blocat dumnealui (ministrul – n.r.) pentru că doreşte ca directorii să fie la picioarele dumnealui, să nu fie numiţi prin concurs”, a declarat Alin Pop, preşedintele Sindicatului „Unirea”, în timpul protestului angajaţilor din Penitenciarul Târgu Mureş.
Cei aproximativ 20 de protestatari au solicitat, miercuri, asigurarea condiţiilor de muncă decente pentru angajaţi, deoarece „noi executăm pedeapsa alături de deţinuţi, sunt colegi care stau în permanenţă cu deţinuţii şi atunci cerem condiţii de muncă decente”, între care asigurarea apei calde la duşuri şi iluminat corespunzător.
Alin Pop a mai precizat că o altă solicitare a protestatarilor este plata corectă a orelor suplimentare şi că la nivelul sistemului penitenciar din ţară, întrucât la Penitenciarul Târgu Mureş acestea se ridică la peste 2.000 ore suplimentare, aflate încă în perioada de recuperare.
„Sunt optimist şi sper ca domnul ministru Tudorel Toader să aplice o parte din revendicările noastre. Altfel, în data de 3 octombrie organizăm un miting şi, sper să nu se ajungă acolo, vom merge până la blocarea activităţii în sistemul penitenciar. Asta înseamnă să respectăm legea. Dacă noi trebuie să fim doi supraveghetori pe secţie şi acum îşi desfăşoară activitatea doar unul, efectiv nu vom mai intra în serviciu până când nu va veni şi un al doilea coleg, exact cu prevede regulamentul. Şi atunci vom intra într-o incapacitate de desfăşurare a serviciului”, a arătat Alin Pop.
Printre revendicările angajaţilor din penitenciare se numără majorarea salariilor cu 15%, renunţarea la modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, deblocarea şi finanţarea posturilor vacante, asigurarea bugetului pentru salarii, corelat cu concursurile în derulare, pentru întreg anul 2017, repartizarea fondurilor cu prioritate pentru încadrarea de personal şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.
De asemenea, se solicită diminuarea numărului de ore suplimentare, care se acumulează peste 1 milion anual, cu încadrarea în termenele pentru compensarea cu timp liber prevăzute de Codul muncii, precum şi acordarea concediilor conform planificărilor.
Sindicaliştii mai solicită îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi măsuri de protecţie a personalului contra agresiunilor, respectarea regulamentelor în organizarea activităţii şi îndeplinirea misiunilor, fără expunerea salariaţilor la riscuri pe criteriul lipsei resurselor şi modificarea statutului special al funcţionarilor publici din sistemul penitenciar conform proiectului convenit între MJ, ANP şi sindicate. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.