Sindicatul din Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş a anunţat, marţi, imediat după adoptarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea facultăţii maghiare, că va acţiona în instanţă Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru încălcarea prevederilor Legii transparenţei decizionale în administraţia publică.
‘Sindicatul din UMF şi Liga Studenţilor au depus săptămâna trecută, la cabinetul ministrului Educaţiei, un document prin care solicitau, în baza art. 6 alin. 7 din Legea 52/2003, dezbaterea publică a proiectului de lege. Solicitarea noastră a fost înregistrată la cabinetul ministrului Educaţiei cu numărul 8980/2012. Ministerul Educaţiei a încălcat prevederile Legii 52, care prevede ca dezbaterea publică să dureze 30 de zile. Vom acţiona în judecată HG, pentru nerespectarea Legii transparenţei decizionale în administraţia publică’, a declarat presei, marţi, reprezentantul Sindicatului din UMF Târgu Mureş, Florin Buicu.
Acesta a spus că Senatul UMF Târgu Mureş a propus, în Carta care nu a fost acceptată de Ministerul Educaţiei, înfiinţarea de linii cu predare în limba maghiară în cadrul departamentelor existente, adică erau prevăzute trei facultăţi – Medicină, Farmacie şi Stomatologie – iar la Facultatea de Medicină erau prevăzute cinci departamente, printre care şi departament în limba maghiară. ‘Conducerea Universităţii şi Senatul Universităţii au propus linii de predare în limba maghiară în cadrul departamentelor, însă Ministerul Educaţiei nu a aprobat’, a subliniat Florin Buicu, care este şi membru al noului Senat al UMF.
Vicepreşedintele Ligii Studenţilor Târgu Mureş (LSTM) din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF), Nucu Marica, a declarat presei, marţi, că Hotărârea de Guvern referitoare la înfiinţarea facultăţii maghiare va fi atacată în instanţa de judecată. ‘Vom ataca în contencios administrativ această hotărâre. Noi am depus cerere de prelungire a termenului de dezbatere publică la 30 de zile, conform legii transparenţei. Vom continua să susţinem principiul autonomiei universitare şi să ne pronunţăm împotriva aceste separări. Cerem ca înainte de orice decizie, programele de studii să fie supuse acreditării ARACIS: suntem dezamăgiţi că nu au fost luate deloc în calcul punctele de vedere din dezbaterea publică’, a arătat Marica.
Acesta a subliniat că la UMF Târgu Mureş a avut loc o audiere publică în urmă cu câteva zile şi că Hotărârea de Guvern este una strict politică, ce nu ţine cont de necesităţile studenţilor. ‘Considerăm Hotărârea de Guvern ca fiind politică, nu respectă necesităţile actuale ale studenţilor şi generează noi tensiuni. Vom acţiona pe cale legală. Aceasta nu e democraţie participativă, din moment ce nu putem avea un punct de vedere care să fie luat în serios’, a arătat reprezentantul LSTM
AGERPRES
D-l Buicu minte cu nerusinare. Senatul UMF niciodata nu a propus ministerului linie maghiara cu departament propriu. O singura data s-a discutat in senat crearea liniei maghiare dar fara departament separat (linie in cadrul departamentelor existente, 3 la numar). Pe langa faptul ca acest lucru nu este permis de catre LEN ulterior membrii romani din senat au votat impotriva ei pentru ca ar fi presupus crearea unor structuri organizatorice si alegeri separate pentru linia maghiara (conform Art 135, alin 2 din LEN). Ca atare niciodata nu i s-a propus ministerului linie maghiara in conformitate cu LEN.