Angajaţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Mureş au acuzat, miercuri, Guvernul şi Parlamentul de situaţia dezastruoasă în care se află instituţia, arătând că, pe lângă salariile mici, există şi o criză de personal, în sensul că pe cele 82 de posturi prevăzute, există 62 de salariaţi dintre care în jur de cinci sunt lunar în concedii medicale.
„În cadrul CAS Mureş îşi desfăşoară activitatea un număr de 62 de salariaţi, care gestionează un buget de aproximativ 346 milioane de euro, pentru următoarele domenii: asigurarea sumelor necesare pentru plata serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale; asistenţa socială pentru plata indemnizaţiilor de concedii medicale. Începând cu anul 2006 CAS Mureş, efectuează plata indemnizaţiilor de concedii medicale, an în care structura de personal aprobată era de 82 de posturi, însă aceasta nu a fost încadrată cu personal. Azi, deşi serviciile şi atribuţiunile au fost suplimentate CAS Mureş îşi desfăşoară activitatea cu 62 de salariaţi din care circa 5 salariaţi/lună se află în incapacitate de muncă, din cauza unor boli grave/incurabile”, a arătat, miercuri, lidera Sindicatului Solidaritatea CAS Mureş, Alina Simionescu, într-o conferinţă de presă.
Sindicatul Solidaritatea CAS Mureş a arătat că protestul nu este îndreptat împotriva beneficiarilor/furnizorilor, ci împotriva „politicii de dispreţ a Guvernului şi Parlamentului la adresa noastră”.
„Nemulţumirile noastre au fost aduse la cunoştinţa factorilor de răspundere încă din anul 2018, când prin OUG 82/2017 şi Legea 153/2017, salariile personalului din Casele de Sănătate au fost diminuate în fapt, cu aproximativ 10%. Motivele care au condus la acele diminuări salariale sunt cele legate de încadrarea greşită în grila din Legea 153/2017. Ne aflăm în situaţia de discriminare cu alte instituţii publice aflate în relaţie de subordonare cu o altă instituţie de nivel central, care beneficiază de salarizare la nivel central exemplificând în această categorie”, a arătat Simionescu.
Potrivit liderului sindical, analizând salariile celorlalţi funcţionari publici cu aceeaşi încadrare, din cadrul altor ministere, se poate observa că în prezent ceilalţi beneficiază de salarii nete cu mult mai mari decât ale celor din casele judeţene de asigurări de sănătate, salarii stabilite în baza aceleiaşi legi.
„S-a ajuns la această situaţie pe considerentul că celelalte ministere au obţinut prin Hotărâri de guvern sau Ordine de Ministru, asimilarea salariilor la nivel central, de minister sau agenţie, după caz. Prin adoptarea unei legi în sensul celor arătate mai sus, s-ar respecta principiile legii salarizării, respectiv principiul nediscriminării, principiul egalităţii şi principiul importanţei sociale a muncii”, au arătat protestatarii.
Pentru corecta informare a asiguraţilor şi beneficiarilor de servicii prestate de CAS Mureş, sindicaliştii au precizat că disfuncţionalităţile sistemului informatic şi sincopele cauzate de lipsa fondurilor pentru plata furnizorilor de servicii medicale, dublează sau chiar triplează munca angajaţilor şi atrag asupra noastră toate frustrările asiguraţilor şi furnizorilor.
„Noi reprezentăm interfaţa între CNAS şi beneficiarii direcţi, ca atare noi suntem cei care suntem în ‘linia întâi’. Sistemul informatic este unic la nivel naţional, depăşit tehnologic şi funcţional; Sursele de finanţare sunt asigurate de Ministerul Finanţelor Publice. Aşadar toate plăţile către asiguraţi/beneficiari sunt efectuate în limita fondurile alocate de către MFP, pe destinaţii. Acestea fiind cauzele generatoare de întârzieri la plată a: concediilor medicale; farmaciilor; laboratoarelor; spitalelor; medicilor specialişti şi de familie; furnizorilor de alte servicii medicale. Lunar se depun la CAS Mureş un număr de circa 1400-1500 cereri de rambursare, concedii medicale, în valoare de 9 milioane, iar sumele alocate cu această destinaţie de către MFP este de 5,25 milioane lei , în medie/lună. Toate acestea sunt procesate de doi angajaţi”, a susţinut Alina Simionescu.
Ea a precizat că la nivelul CAS Mureş sunt încheiate 1,085 contracte cu 1.012 de furnizori de servicii medicale/medicamente şi dispozitive, circa 460 de contracte pentru persoane fizice şi persoane fizice asigurate, pentru indemnizaţii de concedii medicale în care CAS Mureş are calitatea de angajator.
„Volumul mare de activitate şi deficitul de personal au condus la acumularea de ore suplimentare necompensate, 1.169 de zile de concediu de odihnă neefectuate şi zile de concediu medical 1.067, în primele 9 luni ale anului 2023”, a mai spus lidera de sindicat.
Preşedintele UJSL Mureş – CNSLR Frăţia, Călin Orlando Cociş, a afirmat că nedreptăţile la care au fost supuşi angajaţii CAS Mureş s-au regăsit şi în perioada pandemiei, când salariaţii nu au beneficiat de niciun fel de măsuri sau drepturi suplimentare, deşi au asigurat toate cele necesare pentru ca sistemul de sănătate să facă faţă pandemiei.
Cociş a spus că, până la această dată angajaţii CAS nu au fost invitaţi la dialog, motiv care mişcarea sindicală a trecut la măsuri radicale de protest, concretizate prin program redus cu publicul la o oră/zi.
Urgenţele la CAS Mureş sunt asigurate în intervalul orar 8.00 – 9.00. AGERPRES