Singura fântână care mai există în prezent în Cetatea Medievală a Sighişoarei a fost descoperită în interiorul Casei Fronius de către noii proprietari, ocazie cu care s-a aflat şi faptul că aceasta a salvat clădirea în timpul incendiului din 1676, care a devastat aproape în totalitate Oraşul de Jos şi Cetatea.
Incendiul din 30 aprilie 1676 este considerat evenimentul cel mai dramatic din istoria oraşului, întrucât, în doar câteva ore, focul s-a extins, din Oraşul de Jos, pe fondul unui vânt puternic, în Cetate şi în împrejurimi, mistuind aproape totul în cale, locuitorii fiind pe punctul de a se muta în altă parte.
În acel incendiu au ars majoritatea caselor de lemn din Cetate şi din Oraşul de Jos, Biserica Mănăstirii şi câteva turnuri ale Cetăţii, rezistând doar Biserica din Deal, cinci turnuri şi mare parte din Casa Fronius.
Istoria consemnează că, pentru locuitorii Sighişoarei, perioada cea mai grea a fost între anii 1601 şi 1676, despre care se spune că a fost „aproape un secol încărcat de calamităţi naturale, războaie, jafuri, molime şi incendii”.
Sursa (și articolul complet) Agerpres
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.