Pentru unii este doar o buruiană de care încearcă să scape. Pentru alţii, care îi cunosc proprietăţile, este o adevărată comoară. Vorbim de păpădie, planta pe care bătrânii o folosesc la ceaiuri.
- Siropul nu este păstrat doar pentru familie.
- Tradiţia spune că trebuie împărţit cu vecinii.
De curând pasionaţii de gastronomie au descoperit că din bănuţul galben, care primăvara împânzeşte gazonul, se poate face un sirop şi o dulceaţă cu efecte miraculoase.
În localitatea Dulcea din Mureș leacurile sunt adunate din timpuri străvechi din inima naturii şi preparate după reţete transmise din moși-strămoși.
Anuța Todoran: Noi, care stăm stăm la ţară noi nu cumpărăm toate felurile de ceaiuri sau de siropuri, noi ni le facem noi naturale ale noastre şi după ştiinţa noastră de la ţară.
Florile proaspăt culese sunt spălate. Apoi se toarnă pe ele apă fiebinte şi sunt lăsate la macerat o noapte. Lichidul rezultat se pune la foc şi după aproape o oră siropul minune este gata. Cât despre gust.
Pentru dulceaţă este nevoie doar să stea mai mult la fiert.
Siropul nu este păstrat doar pentru familie. Tradiţia spune că trebuie împărţit cu vecinii. Petruţ Chirteş este meşter popular şi îi cunoaşte proprietăţile încă din copilărie.
Petruț Chirteș, meşter popular: Atunci nu erau medicamente. Părinţii şi bunicii, ne-au tratat cu plante.
Iar bătrânii ştiau de ce, pentru că Păpădia are nenumărate efecte terapeutice.
Cornel tămășan, inginer agronom: E un foarte bun diuretic, reglează şi tensiunea arterială, efect şi asupra tubului digestiv, asigură o stare de tensiune, înlătură stresul, oferă un confort sporit şi bună dispoziţie.
Iar buna dispoziţie nu le lipseşte localnicilor.