Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, Dănuț Ștefănescu, afirmă că proiectul european privind sistemul de management integrat al deșeurilor reprezintă “o problemă destul de mare a județului Mureș”, dat fiind că, deși investițiile au fost terminate, nu există operatori pentru toate activitățile, astfel că acesta nu este funcțional, iar termenul de 31 decembrie 2018 a fost depășit.
“Anul trecut către sfârșit a fost autorizată și stația de la Vălureni, este autorizat depozitul de deșeuri de la Sânpaul, împreună cu tratarea mecano-biologică. Din păcate, încă, la ora actuală, în județul Mureș gestiunea deșeurilor se rezumă la acel depozit, care este conform. Se depozitează deșeurile acolo, nu există încă o infrastructură pentru selectarea deșeurilor, nu avem, în Târgu Mureș, nici în județ, o adevărată selectare a deșeurilor, pentru a intra în obiectivele legislației în domeniul deșeurilor. De anul acesta se percep 30 de lei pentru fiecare tonă depusă la groapa de deșeuri, deci asta este suplimentar față de cât costă depozitarea, care până la urmă se va regăsi în factura cetățenilor. Investițiile sunt terminate, totul e în regulă, dar nu sunt operatori pentru a desfășura aceste activități. Există operator pentru stația de transfer de la Vălureni și pentru stația de tratare mecano-biologică, dar acestea nu sunt încă în funcțiune. Ca să ajungi la stația de transfer, trebuie să selectezi gunoiul la producător, deci trebuie să fie o selecție în avans, pentru a ajunge la stație doar gunoiul selectat, pentru a fi repartizat pe categorii, plus deșeurile biodegradabile, la depozitul de compostare al acestor deșeuri“, a declarat Ștefănescu, într-un interviu acordat Radio Son.
Întrebat cât mai durează, Ștefănescu a spus că doar Consiliul Județean Mureș și ADI Ecolect, care derulează împreună procedurile – de licitație, de găsire a operatorilor care să facă o colectare selectivă a gunoiului la fiecare gospodărie și de asigurare a unor containere separate – pot răspunde la această întrebare, arătând că o altă problemă este cea a deșeurilor periculoase de la popuulație, care momentan se aruncă toate la gunoi. Întrebat dacă riscăm declanșarea infringementului legat de subiectul deșeurilor, Ștefănescu a precizat că legat de acesta “toată România e într-un necaz“.
“Nu infringment-ul, cât mai ales că acesta a fost un proiect european și trebuie să-l finalizăm. Finalizarea înseamnă punerea în funcțiune a sistemului, cu toate elementele lui. Dacă nu, Comisia Europeană va lua măsuri. Termenul era 31 decembrie 2018, dar să vedem în continuare cum evoluează lucrurile“, a conchis el.
Pe de altă parte, chestionat cu privire la problema gestiunii deșeurilor, președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, a declarat presei că el crede că se va putea “închide cercul” în scurt timp, legat de acest proiect european.
“Toate licitațiile sunt pornite, pentru toate cele 7 zone sunt oferte depuse, sunt anumite zone unde sunt 2 sau 3 oferte, sunt anumite zone unde există o singură ofertă, licitația merge înainte, deci într-o perioadă foarte scurtă cred că vor fi încheiate aceste licitații, deci vom putea încheia contracte pentru colectarea deșeurilor și în acest fel vom închide practic acest cerc, din cadrul programului de management al deșeurilor. Momentan nu este nicio problemă, sper nici să nu fie, deci eligibilitatea ofertelor a fost deja analizată, după cum știu, în afară de o singură zonă, acolo există deja oferte eligibile, deci doar trebuie să vadă comisiile care lucrează în cadrul acestor licitații dacă aceste oferte sunt bune și din punct de vedere financiar și din punct de vedere tehnic, în așa fel pot fi deja încheiate contratele de servicii”, a precizat acesta.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.