Deși învață foarte mult în timpul școlii, fiind bombardați cu volume impresionante de informații, concepte și teorii, elevii români termină cei 12 ani de studii fără să fi aprofundat mare lucru. Cu alte cuvinte, au învățat, dar au făcut-o degeaba, căci la final foarte mulți dintre ei nu știu mai nimic. Și nu este vina lor, cât este vina sistemului de educație românesc, blocat în paradigme învechite, consideră profesorul Marius Perianu, coordonatorul lotului olimpic de juniori la Matematică.
Școala în România este obligatorie până în clasa 12 inclusiv. Ani în care elevilor li se livrează teorie cu „polonicul” fără a fi învățați cum s-o și pună în practică. Există și excepții. Deși lăudabile, sunt însă prea puține. În general, învățământul de masă presupune și câte 15, poate chiar 20 de materii pe care elevii trebuie să le studieze an de an. Este mult prea mult, consideră antrenorul olimpicilor, profesorul de matematică Marius Perianu.
Copiii, consideră dascălul, sunt astfel suprasolicitați inutil. „Efortul elevilor se disipează învățând, în același timp, 15 chestii diferite: și biologie, și geografie, și istorie, și logică, română, matematică, chimie…an de an, din gimnaziu până în clasa 12. Orele sunt câte două, maximum trei pe săptămână”. Practic ei „ciupesc” câte puțin de colo, câte puțin de dincoace fără a avea însă timp să intre în profunzimea lucrurilor.
Dascălul consideră că acest proces ar fi mai simplu și mai rapid decât o revoluție în sistem. „În momentul în care, după 12 ani de școală, elevii nu și-au aduc aminte mare lucru din materie învățată, autoritățile ar trebui să se întrebe unde au greșit. Trebuie să te întrebi de ce investiția făcută în profesori, în modul de predare, de evaluare, în manuale nu aduce rezultate. Dacă facem un sondaj la nivelul clasei a XII-a și realizăm că 95% dintre copii nu știu nici măcar numele a cinci filozofi, noi, ca stat, plătim și cheltuim niște bani degeaba”.
„Tehnologia din ziua de azi a avansat atât de mult încât școala, oricât de mult ar vrea, nu-i poate oferi unui copil resursele necesare care să-i permită să se implice în proiecte de anvergură. Lucrurile complexe, elaborate presupun acum informații care depășesc puterea de înțelegere a elevilor”, consideră profesorul Perianu.
Antrenorul olimpicilor a mai precizat că școala românească, înainte de a fi demolată, arsă din temelii și ridicată din propria-i cenușă, ar trebui reorganizată. Căci, cu pași mici poți face lucruri mărețe.