La împlinirea a 170 de ani de la nașterea poetului național, Mihai Eminescu, continuând seria evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naționale, duminică, 19 ianuarie, la Biserica “Înălțarea Domnului” din Reghin, după săvârșirea Sfintei Liturghii, oficiată de preot Protopop Valentin Vârva și preot Protopop Teodor Beldean, prof. dr. Florin Bengean a susținut o prelegere prin care a evocat vasta personalitate și opera impresionantă a lui Mihai Eminescu, transmițând la final mesajul primarului Maria Precup, care nu a putut fi prezentă la eveniment:
”Acum, când sărbătorim 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, cu siguranță este un prilej mai mult decât potrivit a ne aduce aminte de ilustra și vasta sa personalitate, precum și de opera sa impresionantă, dovedindu-se prin aceasta a fi unul dintre cei mai mari creatori de literatură, bineânțeles cel mai mare ctitor de literatură și cultură românească. Îl vedem pe Mihai Eminescu în aceste moment cu ochii minții, gândului și-al inimii, în primul rând care a creat lirică cu tematică religioasă, el însuși fiind preocupat de partea religioasă și chiar de o teologie profundă, fiind cunoscător atât al Bibliei cât și al lucrărilor de factură religioasă…
Ceea ce reprezintă Mihai Eminescu pentru cultura și literatura universală este o chestiune de natură științifică care de acum înainte încă necesită anumite documentări și cercetări. Un poet putem spune că este de natură universală pe trei căi: o primă cale ar fi aceea în care el duce la desăvârșire expresii deja existente în vremea sa și care nu au fost reprezentate la adevărata lor altitudine culturală, a doua este aceea în care el își aduce prin creația sa aportul la dezvoltarea și la înnoirea fenomenului și elementului cultural iar a treia calea este aceea în care prin gândirea și prin mentalitatea sa generează germenii viitorului, adică prevede ceea ce se va întâmpla în viitor. Cu siguranță Mihai Eminescu a cuprins în opera sa toate aceste trei căi și îl putem cu siguranță pune alături de ceilalți mari ctitori de cultură universală. El, Mihai Eminescu, este în același timp gândire și gând. El este creatorul, el este cel care aduce pe lume ceva nou. Atunci când cade în gândirea sa profundă iese din pesimismul și frământările care îl caracterizează uneori și îl însenizează elementul creator aducând în fața ochilor cititorilor elemente lirice și elemente culturale de o inestimabilă valoare. Cu siguranță Mihai Eminescu este creatorul de cultură român cel mai mare și cu siguranță poate fi integrat în categoria marilor oameni de cultură din literatura și cultura universală prin opera sa care reprezintă un relief cultural deosebit prin genialitatea sa”
De la ora 12.00, la bustul poetului din fața Protopopiatului Reghin fost oficiată o slujbă de pomenire în memoria marelui poet. Rânduiala parastasului a fost săvârșită de Părintele Protopop Valentin Vârva, preotul Ionel Iacob și preotul Alin Șut. Din partea instituțiilor organizatoare au depus coroane de flori Ioan Conțiu, managerul Casei de Cultură ”Dr. Eugen Nicoară” și Florin Bengean, managerul Bibliotecii Municipale ”Petru Maior”. Au participat oameni de cultură, iubitori de poezie, cadre didactice, bibliotecari școlari.
Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul Local Reghin, Biblioteca Municipală ”Petru Maior” Reghin, Protopopiatul Reghin și Despărțământul Reghin al Astrei.
GRAMA IMOLA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.