REȚINUT PENTRU ÎNȘELĂCIUNE PRIN METODA ,,ȘMEN”
La data de 6 august a.c., în urma cercetărilor efectuate de polițiștii din cadrul Poliției municipiului Târgu Mureș – Biroul Investigații Criminale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș, față de un bărbat, de 36 de ani, din comuna Chinteni, județul Cluj, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune.
Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, la finalul anului 2022, cel în cauză ar fi indus în eroare un angajat al unei societăți comerciale aflate în cartierul Tudor din municipiul Târgu Mureș.
În cauză, acesta și-ar fi manifestat intenția de achiziționa un produs în valoare de 6 lei, arătând angajatului o bancnotă de 200 de lei, ulterior distrăgându-i atenția și introducând bancnota respectivă în buzunar.
Ulterior, bărbatul a primit bunul în cauză și restul de 194 de lei, părăsind incinta societății comerciale inclusiv cu bancnota de 200 de lei afișată inițial angajatului.
În urma cercetărilor efectuate și a probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Mureș.
Cercetările continuă în vederea documentării întregii activități infracționale.
Polițiștii atrag atenția asupra înșelăciunilor comise prin metoda ,,șmen”.
Aceste metode se bazează, în general, pe neatenţie, în majoritatea cazurilor fiind vizați vânzătorii sau angajații diferitelor societăți comerciale.
De cele mai multe ori infractorul îi oferă victimei o bancnotă cu o valoare mare, pentru a cumpăra un prods ieftin, iar prin diferite modalități de distragere a atenției, acesta ascunde o parte din bani sau chiar întreaga sumă, primind atât restul de bani, cât și produsul aparent cumpărat.
La același mecanism pot recurge și pentru schimbarea unei bancnote cu o valoare mare, aceștia reușind prin distragerea atenției să părăsească societatea comercială atât cu bancnota pentru care au solicitat schimbarea, cât și cu bancnotele de schimb, dublându-și astfel sumele.
Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracțiuni, poliţiştii recomandă cetățenilor și, în special vânzătorilor sau casierilor, să manifeste atenție sporită la astfel de solicitări din partea persoanelor necunoscute.
Se recomandă ca în orice situație, să își concentreze atenția asupra sumelor manipulate, asigurându-se că banii au fost înmânați înainte de a oferi un eventual rest.
De asemenea, să acorde o atenție sporită eventualelor încercări de distragere a atenției.
Cetățenilor li se recomandă să se adreseze, pentru efectuarea de schimburi valutare doar unităţilor autorizate în acest scop, să consulte cu atenţie cursul valutar afişat, să verifice suma primită la schimb, solicitând chitanţă pentru efectuarea operaţiunii.
Polițiștii recomandă să nu aibă încredere în „binevoitori”, oricât de avantajos pare a fi „cursul” oferit de aceştia.
În cazul în care vă confruntaţi cu astfel de situaţii, poliţiştii vă sfătuiesc să reţineţi cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie, etc.), tipul, marca şi numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă şi direcţiile de deplasare.
Sesizaţi Poliţia când aveţi date despre persoane bănuite sau victime ale unor astfel de infracţiuni!