„Aţa se rupe acolo unde este mai subţire” spun seniorii noştri mai puţin şcoliţi, dar cu o mai mare experienţă decât a noastră. Evenimentele din ultimele săptămâni, generate de o ninsoare abundentă şi de un viscol criminal au impresionat o mare parte a populaţiei şi, în consecinţă, au început să apară reacţiile fireşti, creştineşti şi pline de umanitate.
Reacţie promptă
La fel ca în cazul inundaţiilor din anii trecuţi, Primăria oraşului Luduş a reacţionat prompt şi ajutoarele necesare unor oameni vitregiţi de soartă au luat, de această dată, drumul judeţului Buzău, îngropat în lintoliul alb şi înşelător al stratului de zăpadă aducător, de data aceasta, de moarte şi de nenorociri. La apelul primarului Florin Urcan au răspuns cei care din munca lor pot să doneze o parte pentru cei năpăstuiţi. În autocamionul pus la dispoziţie de Liviu Moldovan şi însoţit de Fekete Kovács Levente, cel care a însoţit transportul spre comuna C.A. Rosetti din judeţul Buzău, s-au aflat două tone de zahăr de la SC Zahărul SA Luduş – ing. Ioan Armenean, două tone de pâine asigurate de producătorii Vasile Trifan, Rodica şi Iosif Mocan, Ioan Şoiom şi Szasz Blaj, două tone de cartofi de la societăţile conduse de Grigore Uţiu din Cheţani şi Dee Gyula, două mii de litri de apă minerală de la firma condusă de Liviu Moldovan. În această acţiune, Ioan Zaiţ a asigurat cumpărarea a 500 de kg de orez, aliment cu o mare valoare energetică pentru oamenii care au fost izolaţi de lume de atâtea zile.
Contribuţii în bani
Au răspuns solicitării Primăriei Luduş şi a propriei conştiinţe şi patroni care, prin natura producţiei lor, nu au avut posibilitatea să contribuie în natură la efortul colectiv de ajutorare al celor defavorizaţi de soartă şi de calamităţile naturale. Au contribuit cu sume de bani consistente Maria Daniela şi Sorin Nemeş (SC Romferchim SRL), Luciano Bertocco (SC Bercas Impex SRL), doctorul Marcel Ojog şi Sanda Moldovan (SC Dragoş şi Sanda SRL).
Fekete Kovács Levente de la Primăria Luduş, autorul fotografiilor, a însoţit transportul alimentelor de la Luduş până în comuna C.A. Rosetti din judeţul Buzău, localitate din care ajutoarele se distribuiau în cele şase sate componente: Bălteni, Bîlhacu, Cotu Ciorii, Lunca şi Vizireni. Ajutoarele trimise de luduşeni au fost repartizate în satul Cotul Ciorii, acolo unde „imaginile văzute ulterior la televizor nu prezentau adevăratul dezastru de la faţa locului”, cum spune Fekete Kovács Levente.
Dar chiar dacă este aşa, trebuie să înţelegem că trăim într-o ţară bolnavă pe care nu a văzut-o nici un doctor cel puţin în ultima sută de ani.
Ioan A. Borgovan
cat de bine suna ultimul paragraf, pacat ca insemnatatea lui e atat de dura si adevarata..oricum gest frumos din partea celor ce s-au implicat atunci, felicitari!
"traim intr-o tara bolnava pe care nu a vazut-o nici un doctor cel putin in ultima suta de ani.."..trist dar adevarat