Digitalizarea va reuși, cu siguranță, să alunge aglomerația din jurul instituțiilor publice. Dispariția “dosarului cu șină” și a obligativității de a ne prezenta fizic la cîte un ghișeu pentru a obține un document va aduce, pe lângă avantajele personale, și un grad mai mare de confort urban.
Dacă ce gândim la faptul că în municipiul Târgu Mureș, pentru că este reședință de județ funcționează peste 40 de instituții așa numit deconcentrate, reprezentanții ministerelor în teritoriu, plus sediile autorităților publice locale municipale și județene ne dăm seama ușor că și acestea contribuie la nivelul de aglomerație din târg. Este adevărat că de câțiva ani nu mai e nevoie ca zilnic din diferitele localități ale județului să vină zilnic sute de oameni în Târgu Mureș pentru a-și rezolva anumite probleme. La unele instituții însă trebuie, pentru îndeplinirea anumitor proceduri administrative, în continuare, să vină personal: Casa de Asigurări de Sănătate, Casa Județeană de Pensii, Agenția Județeană pentru Ocupare și Formare Profesională, Poliție sau la instanțele de judecată. Situația acestor instituții în zona centrului istoric al orașului duce, inevitabil la aglomerație. Locurile de parcare existente nu pot asigura, în timpul zilelor de lucru necesarul iar de aici apar neplăcerile.
Primăria Târgu Mureș, de exemplu a reușit să rezolve problema relației cu publicul, cele mai multe dintre direcțiile și serviciile subordonate care au astfel de atribuții desfășurându-și activitatea în alte zone ale orașului decât centru. Direcția Fiscală Locală Târgu Mureș, serviciu impozite și taxe persoane fizice s-a mutat aproape de Aleea Carpați, pe strada Furnicii în fostul sediul al Salubriserv. Mai are birouri și pe Cutezanței în Cartierul Tudor, pe Călărașilor. A rămas și în clădirea Primăriei un astfel de punct de lucru însă îmbulzeala de acolo s-a rezolvat în cea mai mare parte, atît datorită mutării în Aleea Carpați dar și a digitalizării. Serviciul impozite și taxe persoane juridice
Funcționează vizavi de sediul Primăriei, în Piața Victoriei nr 33.
Primăria a încercat, în 2021, să achiziționeze o clădire, pe strada Gheorghe Doja 64-68 (lângă OMV) pentru a muta acolo diferite direcții însă inițiativa a eșuat în consiliul local.
În clădirea fostului Liceu de Chimie din Târgu Mureș din strada Gheorghe Doja nr 250 funcționează , temporar două instituții. De la 1 noiembrie 2019 în internatul fostului liceu s-a mutat Serviciul de Probațiune Mureș iar din 31 ianuarie 2022 tot aici își are sediul Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș. Serviciul de Probațiune va reveni pe strada Justiției odată cu darea în folosință a Palatului de Justiție, iar ISU Mureș va reveni pe strada Horea după ce lucrările de modernizare a clădirii în care își desfășura activitate vor fi finalizate.
Așadar, iată că se poate, chiar și temporar ca unele instituții să fie mutate din zona centrală mai spre periferie.
Desigur că pentru mutarea instituțiilor în primul rând se pune problema spațiilor și a proprietății acestora. Pentru că vorbeam despre fostul Liceu de Chimie trebuie menționat faptul că de mai mulți ani, primăriile au voie să schimbe destinația clădirilor în care cândva au funcționat școli și acum stau închise. Așadar Primăria Târgu Mureș are cel puțin o astfel de clădire la dispoziție. Cea la care făceam referire mai sus. Ea poate fi folosită fie de autoritatea locală fie închiriată altor instituții locale sau centrale.
În mai multe rânduri cititorii noștri ne-au dat exemple de instituții pe care le-ar vrea uitate din centrul istoric al orașului. Ne referim aici la cele mai “votate” în acest sens: Poliția, cu cele două sedii de pe Borsos Tamas și de pe M. Kogălniceanu și instituțiile din clădirea “pașapoartelor” –Călăraşilor nr.26-28, unde funcționează Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, Serviciului Public Comunitar de Pașapoarte Mureș, sau Serviciul Local de Evidenţa Persoanelor Târgu Mureș.
Cel mai recent, comentând articolul referitor la faptul că zilnic pe strada Borsos Tamas (doar pe timpul zile), trec 4.000 de autoturisme, unii riverani se plângeau de aglomerația generată de activitatea Poliției iar unii cititori se întrebau dacă nu ar fi mai bine ca Poliția să fie mutată din centrul orașului sugerând chiar Liceul de Chimie. Nu știm care ar fi cea mai bună soluție, dacă se va ajunge vreodată la o astfel de abordare, însă știm că autoritățile locale trebuie să țină cont și de faptul că unele școli de prestigiu din oraș funcționează în chirie, în clădiri degradate.
D.B.