Miercuri, 16 mai, va avea loc un concert SoNoRo Conac, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, una dintre cele mai reprezentative clădiri aparținând perioadei Belle Époque din Transilvania.
SoNoRo Conac a pornit de la ideea de a reda muzicii de cameră spațiul originar, de naturã intimã, propice dialogului cultural și ascultãrii active din partea unui public restrâns. Acest proiect își propune să sensibilizeze opinia publică în ceea ce privește multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate – clădiri fabuloase, spectaculoase, elegante, care trebuie reintroduse în circuitul cultural.
În cadrul concertului SoNoRo Conac va fi prezentat și CD-ul „Rhapsodie Roumaine”, lansat la începutul anului la Viena și care va fi prezentat într-un turneu european ce cuprinde orașele Amsterdam, München, Izmir, Antwerpen, Arezzo și Paris. În România, CD-ul va fi prezentat la toate concertele SoNoRo Conac, de unde va putea fi și achiziționat.
“Ne întoarcem cu drag spre locurile spre care ne poartă mereu muzica noastră pentru că în Transilvania călătorim de fiecare dată când interpretăm lucrări de George Enescu, Bela Bartók sau György Ligeti, compozitori ce și-au găsit inspirația culegând folclor din această parte a țării. De aceea am ales să includem pe CD-ul “Rhapsodie Roumaine”, dedicat Centenarului, cele mai cunoscute compoziții ale lui George Enescu și Béla Bartók, lucrări ce surprind prin muzică spiritul, diversitatea și frumusețea Transilvaniei”, declară Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo.
Palatul Culturii din Târgu Mureș a fost construit între anii 1911 – 1913 și a beneficiat de o finanțare acordată pentru întemeierea de centre de cultură, la împlinirea a 40 de ani de la încoronarea regelui Franz Joseph. Arhitectura clădirii este reprezentativă pentru Secession, o vriantă a stilului Art Nouveau, și este împodobită cu mozaicuri și basoreliefuri în bronz și piatră, fresce și vitralii. Schițele vitraliilor au fost alese să reprezinte Europa la expoziția de artă decorativă din 1914 de la San Francisco unde au fost și premiate. Pe fațada clădirii este ilustrat orașul Târgu Mureș, printr-un mozaic alegoric realizat de Aladár Kriesch, iar în clădire mai pot fi întâlnite compoziții sculpturale în bronz reprezentând scene din opera compozitorului Franz Liszt.
PROGRAMUL CONCERTULUI:
George Enescu (1881 – 1955) – Aubade pentru trio de coarde
Zoltán Kodaly (1882 – 1967) – Intermezzo pentru vioară, violă și violoncel
György Ligeti (1923 – 2006) – Baladă și joc pentru două viole
Frank Bridge (1879 – 1941) – Lament pentru două viole
Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) – Trio de coarde în sol major op.9, nr.1
———
Johannes Brahms (1833 – 1897) – Sextet în sol major, op. 36
ARTIȘTI
Francesco Ionașcu, vioară
Christian Naș, violă
Răzvan Popovici, violă
Marcin Sieniawski, violoncel
Cvartetul Tiberius
Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.