În conferința de presă susținută vineri, 1 iulie de Primarul Municipiului Târgu Mureș, a fost prezentat un bilanț al ultimelor luni de activitate, punând-se accent pe cele mai importante segmente din activitatea aparatului propriu.
În deschidere, Primarul a vorbit despre reușita evenimentului Zilelor târgumureșene, aducând mulțumiri atât artiștilor cât și partenerilor și tuturor factorilor implicați în organizare.
În continuare, legat de lucrările de infrastructură ale orașului, Primarul Soós Zoltán a declarat: ”Cred că toți târgumureșenii sunt martori că orașul se află într-un proces de reabilitare. Avem șantiere peste tot, transformările nu sunt ușor de realizat pentru nimeni, însă prin muncă de echipă vor intra toate pe făgașul lor. Târgu Mureșul face pași vizibili spre dezvoltare. Pregătim documentația pentru infrastructura stațiilor de încărcare electrice, pentru transport velo, nu în ultimul rând anul acesta mai așteptăm autobuze noi, astfel încât parcul auto să fie reînnoit și tot mai confortabil pentru târgumureșeni.”
Următorul punct asupra căruia Primarul a oferit detalii a fost cel al lucrărilor ample care se desfășoară, în această perioadă, și în unitățile de învățământ, de la reabilitări de fațade, mansardări sau terenuri de sport, la amenajări interioare și dotări cu mobilier. Ulterior, legat de subiectul privind bursele școlare, Primarul a anunțat că ”s-a ajuns la o normalitate, bursele sunt achitate la zi pe semestrul I, iar pentru semestrul al II-lea așteptăm centralizarea de la unitățile de învățământ, iar apoi, pe baza acestor tabele, Primăria va putea vira copiilor merituoși banii ce li se cuvin.”
În încheiere, Soós Zoltán a prezentat presei situația la zi privind zona metropolitană dar și informații în legătură cu noul operator de salubritate.
”Municipiul reședință de județ poate avea o creștere și o dezvoltare semnificativă, implicit de atragere de investitori doar dacă va crea legături solide cu zonele periurbane. În administrație locală nu putem vorbi și nu ne putem raporta la individualitate. E nevoie de proiecte comune, atât de infrastructură, de salubritate cât și de mobilitate, de urbanism, de strategii convergente și de lucruri palpabile, care să unească comunitățile învecinate cu municipiul reședință. Tineriilor care au ales să se mute din oraș în zonele periubane trebuie să le oferim condițiile de trafic decent, condiții de infrastructură școlară și un nivel de trai ridicat, dacă nu vrem să plece în alte județe, ale căror administrații locale și-au dat mâna de ani de zile”, a declarat Primarul Soós Zoltán la finalul conferinței de presă.
Detaliat:
- Zilele orașului
BILANT: Mereu împreună! Acesta a fost nu doar sloganul celor 25 de Zilele ale Târgu Mureșului, ci și scopul lor. Sunt convins că a fost o experiență memorabilă pentru toată lumea, tineri și bătrâni, și că fiecare a găsit un program pe gustul său.
Zilele Târgu Mureșului din acest an au fost rezultatul unui efort extraordinar comun. În colaborare cu instituțiile și organizațiile culturale ale orașului am reușit să punem la punct cel mai bogat program de evenimente din ultimii 25 de ani. 4 zile, 27.000 de participanți, 16 locații, 30 de concerte, 10 expoziții de artă, 9 spectacole de teatru, 17 evenimente sportive, 79 de cupluri fericite care și-au sărbătorit aniversarea nunții de aur, 1 câine adoptat la Târgul Pup-up Mix și o paradă de foc care îţi taie respirația. Așa am încheiat cea de-a 25-a ediție a Zilelor Târgu Mureșului!
Delegații străine: În cadrul Zilelor Târgu Mureșului, am primit delegați din orașele înfrățite Baja, Chișinău sectorul Râșcani și Zalaegerszeg.
Nunta de aur: La evenimentul din acest an au participat 79 de cupluri care au demonstrat de-a lungul anilor că familia este totul, reuşind să fie alături unul de celălalt atât în momentele dificile, cât și în cele fericite.
Cetățeni de onoare: În acest an, în cadrul Zilelor Târgu Mureșului, au fost distinși cu acest titlu șapte târgumureşeni: profesor universitar dr. Béres András, profesorul Bogdan Rațiu, criticul de teatru Zeno Fodor, actorul Rudolf Moca, actrița Marinela Popescu, regretatul dirijor Vasile Cazan și regretatul revoluționar Csurkuly Sándor.
Felicitări tuturor, iar amintirea celor premiați post-mortem va fi prețuită pentru totdeauna!
Școala Ardeleană: În 22 iunie am inaugurat grupul statuar Școala Ardeleană, cu statuile lui Petru Maior, Samuil Micu, Gheorghe Șincai și Ioan Budai Deleanu. Aceste figuri emblematice, cărora le aducem astăzi un omagiu pentru eforturile depuse în slujba dezvoltării, a educației, a științei și a națiunii române, și-au câștigat locul binemeritat în centrul orașului Târgu Mureș.
Felicitări sculptorului Ioan Vasile Grama, familiei și echipei sale, precum și tuturor celor care au făcut posibil acest monument!
- Infrastructura orașului (reabilitări de străzi, proiect Poclos, stații de încărcare, Substejăriș)
Cred că toți târgumureșenii sunt martori că orașul se află într-un proces de reabilitare, într-adevăr avem șantiere peste tot, transformările nu sunt ușor de realizat pentru nimeni, însă prin muncă de echipă vor intra toate pe făgașul lor. Târgu Mureșul face pași spre dezvoltare. Pregătim documentația pentru infrastructura stațiilor de încărcare electrice, pentru transport velo, nu în ultimul rând anul acesta mai așteptăm autobuze noi, astfel încât parcul auto să fie tot mai confortabil pentru târgumureșeni.
Lucrări în desfășurare:
S-a înlocuit stratul de uzură al asfaltului și pe strada Slatina din cartierul Dâmbul Pietros. Am efectuat deja reparații la trotuarele și la carosabilul de pe mai multe străzi pentru a reînnoi întreaga zonă neglijată.
S-a schimbat stratul de uzură al asfaltului pe anumite porțiuni cu problem, pe zona cuprinsă între Catedrala Mare și Piața Victoriei, pe ambele sensuri de mers.
Pe strada Gheorghe Doja este necesar să fie înlocuite conductele de gaz vechi de peste 50 de ani, care reprezintă un pericol de explozie. Lucrările firmei E-On se desfășoară în timpul zilei dar și pe timp de noapte pentru a se finaliza mai repede.
Strada Gheorghe Șincai este în plin proces de reabilitare. Conducta de apă, veche de jumătate de secol, va fi înlocuită, urmând apoi reconstrucția trotuarului și a suprafeței drumului. Vom continua să modernizăm infrastructura orașului.
În prezent se lucrează pe:
str. Ghiocelului – lucrări de refacere a trotuarelor;
Str. Vișeului refacere alei;
Str. Bethlen Gabor.
str. Mioriței, Szechenyi Istvan, Cucului, Slatina, Cireșului, Grigorescu zona Garnizoanei Militare, Aleea Cornișa între serpentina veche și Clinica , zona centrala trotuare.
Lucrări programate în 2022:
str Romulus Guga, str Lebedei, str Bethlen Gabor, str Salcamilor, str Sitarilor, str Mioritei, str Ciresului, str Deva, str Slatina, str Ghiocelului – trotuar, str Cucului, str Dambul Pietros, str Szechenyi Istvan, str Dorogeanu Gherea, str Ceahlau, str Ciucas, str Ion Buteanu, str Barajului de la benzinarie pana la limita UAT cu Sancraiu de Mures, str. Victor Babes (tronson intre N Grigorescu si fosta Cantina Studenteasca, Aleea Cornisa noua, Aleea Cornisa veche, str General Traian Mosoiu, str Gheorghe Sincai, str Rodnei;
Vă rog să aveți răbdare și vă mulțumesc pentru înțelegere.
Continuăm lucrările de întreținere în tot orașul.
Au început lucrările de construcție la Green Park Substejeriș!
Conform planurilor noastre, începând din 2023, un nou complex de agrement și sport va fi disponibil pentru locuitorii din Târgu Mureș în cartierul Tudor. Terenuri de sport, un parc natural, o pistă de alergare, un parc pentru câini și o scenă vor fi construite în centrul de agrement, care sunt convins că va deveni o zonă populară de recreere, divertisment și sport pentru locuitorii din Târgu Mureș!
Stații de încărcare electrice pentru autoturisme: În Târgu Mureș se montează noi stații de încărcare electrică. Pentru acestea, Primăria Târgu Mureș va primi peste 815.000 de lei din Fondul de Mediu.
Amplasarea stațiilor de încărcare, aprobată printr-o hotărâre de consiliu, se va face în următoarele locații:
• P-ța. Bulgarilor, parcarea de pe locul fostei benzinării, str. Tușnad;
• P-ța. Bolyai Farkas, parcarea din scuarul aflat în fața Judecătoriei Târgu Mureș;
• Parcarea din spatele Teatrului Național, str. Călărașilor;
• Parcarea subterană de sub complexul Luxor;
• Str. Rodniciei, zona Parcului Diamant;
• Strada Primăriei;
• Parcarea Complexului de Agrement și Sport ”Mureșul” de pe str. Plutelor nr. 2 – spre cartierul 7 Nov.;
• Parcarea Complexului de Agrement și Sport ”Mureșul” de pe str. Plutelor nr. 2 – spre cartierul Aleea Carpați;
Scopul nostru ca administrație, este să încurajăm reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizarea de vehicule electrice, dezvoltarea infrastructurii pentru alimentarea vehiculelor și transportul ecologic.
Pârâul Pocloș: S-a obținut aprobarea Consiliului local, în luna iunie, în vederea accesării sumelor puse la dispoziție prin PNRR.
Detaliile proiectului:
Traseul va avea o lungime de 4,324 km și va lega următoarele zone:
Drumul Livezeni (zona Liceului Tehnologic Electromureș/zona comercială din cartierul Tudor)
Str. Budai Nagy Antal (zona centrală a Municipiului).
Cheltuielile eligibile pentru acest proiect sunt de 813 050,00 EUR, conform ghidului de aplicare.
- Lucrări de reabilitare în unitățile de învățământ/ Burse școlare
Extindere și modernizare clădire pentru amenajare creșă str. Apaductului nr. 54 – 56
S-au obținut avizele mai puțin cel de la ISU, urmează primirea proiectului de către proiectant
Reabilitare, consolidare și mansardare – Școala Gimnazială “ Friedrich Schiller ” din Municipiul Târgu – Mureș
Școala de Arte și Meserii modernizare și reabilitare integrală, ateliere – Liceul tehnologic Gheorghe Șincai – contract semnat – Lucrările vor începe în această toamnă;
Acord cadru – Reparații curente la unitățile de învățământ
Reparații șarpantă în regim de urgențăla Lic. Tehn. Constantin Brâncuși
în 28.05.2020 s-a făcut recepția lucrării
Montaj covor PVC (tip Tarkett) la unitățile de învățământ – s-a finalizat lucrarea la Șc. Gimn. Mihai Viteazu, s-a finalizat și contractul.
Lucrări de montaj panouri casetate la unitățile de învățământ – s-a mai făcut un studiu de piață. Așteptăm răspunsurile în vederea întocmirii documentației de achiziție.
Acord cadru – Lucrări de reparații la instalațiile sanitare și termice – s-a reluat procedura.
Lucrări pentru eliminarea igrasiei la clădiri – se lucrează la Grădinița P.P.nr. 16 și Școala Gimnazială Dr. Bernady Gyorgy
SF construcție atelier școlar, bloc alimentar și sală de sport la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu corp C – s-a semnat contractul.
Proiect instalații de încălzire la Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși – se lucrează la proiect, termen de finalizare 19.08.2022
Relevee instalații de gaz – s-a predat la achiziții, urmează semnarea contractului.
Lucrări de creștere a performanței energetice 12 blocuri, 6 loturi – se analizează propunerea tehnică.
Lucrări de creștere a performanței energetice 6 blocuri, 4 loturi – se analizează faza DUAE
Eficientizare energetică, panouri fotovoltaice – se așteaptă semnarea contractului.
Demolare clădire și amenajare a terenului în curtea Liceului Tehnologic Aurel Persu – documentația s-a predat la serviciul achiziții.
SF reabilitare termică prin PNRR la Liceul Teoretic Gheorghe Marinescu – s-a semnat contractual.
SF reabilitare termică prin PNRR la Școala Gimnazială George Coșbuc – s-a semnat contractual.
SF reabilitare termică prin PNRR la Școala Gimnazială Romulus Guga – s-a semnat contractual.
SF reabilitare termică prin PNRR la Școala Gimnazială Tudor Vladimirescu – s-a semnat contractual.
Lucrări de asfaltare curți, terenuri de sport și alei pietonale la unitățile de învățământ – s-a semnat contractual, se lucrează la Grădinița Paradisul Copilăriei și la terenul de sport de la Școala Gimnazială Dr. Bernady Gyorgy – corp B.
Acord cadru – Reparații instalații electrice – 1.000.000 lei – Este încheiat contract, termen de finalizare 14.04.2023. Se lucrează la tablourile electrice din unitățile de învățământ.
Lucrări de reparații și întreținere terenuri de sport – 450.000,00 lei s-a făcut un studiu de piață.
Lucrări de reparații la înălțime – 100.000,00 lei – este contract semnat, urmează reparații tencuială la turnul de la Colegiul Agricol.
SF reabilitare clădire Strada Iuliu Maniu nr. 11 (corp clădire monument) – 400.000 lei – este pregătit caietul de sarcini.
PT și execuție Mansardare Grădinița cu Program Prelungit Lumea Copiilor – 75.000,00 lei credit bugetar respectiv 15.000.000,00 lei credit de angajament – Dosar predat la achiziții.
Asfaltarea terenurilor de sport de la Școala „Serafim Duicu” precum și reabilitarea aleilor pietonale din jur;
Reabilitarea drumurilor și trotuarelor din blocul B al Liceului și al Grădiniței nr. 8 este justificată, deoarece acestea nu au mai fost reparate din anii 1960.
În același timp, Grădinița nr. 8 va avea în curând propriul loc de joacă, fiind singura din oraș care nu are încă o astfel de infrastructură. Proiectul este în faza de planificare.
Gimnaziul Friedrich Schiller va fi reînnoit în curând. Renovarea completă include și instalarea unei mansarde. Astfel, va crește numărul de săli de clasă și laboratoare. De asemenea, vom face clădirea accesibilă pentru persoanele cu dizabilități. În curte va fi amenajat un teren de minifotbal, iar trotuarele și zonele verzi din jur vor fi renovate.
De asemenea, vom continua lucrările de construcție în școli.
Bursele școlare au fost achitate integral pe sem.1, iar pentru semestrul al 2lea Primăria Târgu Mureș așteaptă de la unitățile de învățământ informațiile centralizate, pe baza cărora se pot acorda bursele.
4. Târgu Mureș – pe harta sportivă mondială
După Europa, Târgu Mureș se află pe harta mondială a triatlonului și duatlonului!
Peste 1000 de concurenți din peste 38 de țări s-au „instalat” la Târgu Mureș la începutul lunii iunie.
Organizate de World Triatlon (Federația Internațională de Triatlon), Federația Română de Triatlon și Clubul Master Ski & Bike din Târgu Mureș, Campionatele Mondiale de Multisport au reprezentat cel mai mare eveniment sportiv desfășurat vreodată în orașul nostru.
Pentru mulți dintre străini, Târgu Mureșul a fost în luna iunie poarta de intrare în România. Au venit și au fost prezenți în competiții concurenți din Singapore, Hong Kong, Japonia, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite, Brazilia, Mexic, Uruguay, Venezuela, Statele Unite, Canada și din majoritatea țărilor din Europa.
- Zona metropolitană
”Municipiul reședință de județ poate avea o creștere și o dezvoltare semnificativă, implicit de atragere de investitori doar dacă va crea legături solide cu zonele periurbane. În administrație locală nu putem vorbi și nu ne putem raporta la individualitate. E nevoie de proiecte comune, atât de infrastructură, de salubritate cât și de mobilitate, de urbanism, de strategii convergente și de lucruri palpabile, care să unească comunitățile învecinate cu municipiul reședință. Tineriilor care au ales să se mute din oraș în zonele periubane trebuie să le oferim condițiile de trafic decent, condiții de infrastructură școlară și un nivel de trai ridicat, dacă nu vrem să plece în alte județe, ale căror administrații locale și-au dat mâna de ani de zile.
Backgound info:
Salut decizia guvernului de a adopta un act normativ privind zonele metropolitane, care a fost prezentat de Ministerul Dezvoltării. Proiectul reglementează înființarea, competențele și finanțarea zonelor metropolitane din jurul marilor orașe. Acesta urmărește să îmbunătățească opțiunile de transport pentru locuitorii din jurul zonelor metropolitane, precum și politicile fiscale pentru investiții mari și infrastructura care leagă zonele periferice.
Am avut o întâlnire de lucru ce a avut ca principal subiect Masterplan- ul de dezvoltare durabilă, care se află în pregătire.
Au fost invitați la aceste discuții primarii comunelor din zona de Nord și Est, Sântana de Mureș și Sângeorgiu de Mureș, directorul Zonei Metropolitane, arhitectul șef al Consiliului Județean și arhitecți din cadrul Municipiului precum și proiectanții pentru găsirea, de comun acord, a celor mai bune soluții pentru demararea marelui proiect de dezvoltare urbană și periurbană. S-a convenit că este important ca PUZ-urile comunelor care compun Zona Metropolitană să fie armonizate dând astfel posibilitatea identificării căilor de dezvoltare și de transport pentru transformarea în mod unitar a întregii zone. La următoarea întâlnire pe această temă îi voi invita pe toți primarii din comunele care compun Zona Metropolitană pentru a decide împreună pașii viitori și un calendar al proiectului.
Împreună cu primarii comunelor învecinate am semnat un acord de parteneriat prin care vom licita împreună pentru achiziționarea de autobuze electrice. După multe decenii, au fost luate măsuri concrete pentru voința comună. Dezvoltarea transportului este un obiectiv comun pentru târgumureșenii și pentru locuitorii comunelor învecinate. Am încredere că acest acord de parteneriat va deveni un exemplu și ne va motiva să lucrăm împreună la alte chestiuni similare de interes public.
Am participat la Conferința Mureșul rezidențial 2022 – Dezvoltarea durabilă, inițiată de Transilvania Business și Zi de Zi, o conferință interactivă a proiectelor de dezvoltare pentru orașul nostru.
În calitatea mea de Primar al Municipiului am explicat în detaliu stadiul actual al marilor proiecte de infrastructură care compun Masterplan-ul de dezvoltare durabilă al orașului.
Masterplanul de dezvoltare al orașului este unul din obiectivele noastre, ca administrație.
- Salubritate
Târgu Mureș are un nou operator de salubritate stradală
În urma licitației publice a fost atribuit contractul de prestări servicii de salubritate stradală firmei S.C. BRANTNER SERVICII ECOLOGICE S.R.L. cu sediul în Cluj Napoca.
Contractul, semnat între Municipiul Târgu Mureș și S.C. BRANTNER SERVICII ECOLOGICE S.R.L în data de 31 mai 2022, prevede delegarea de gestiune, prin achiziție publică, a serviciilor de salubrizare pentru activitățile de măturat, spălat, stropire și întreținerea căilor publice, precum și colectarea cadavrelor animalelor de pe domeniul public și predarea acestora către unitățile de ecarisaj sau către instalațiile de neutralizare. Contractul are o durată de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire prin acordul părților.
Dezinsectie/deratizare
Începând de săptămâna viitoare vom demara acțiunile de dezinsecție contra tânțarilor și căpușelor și deparazitare contra rozătoarelor în zona Platoului Cornești. Astfel, în zilele de 4-5-6 iulie, după ora 19.00 vor fi efectuate procedurile specifice, și rugăm târgumureșenii și vizitatorii să evite zona după această oră, deoarece Platoul va fi închis publicului.