Sparanghelul este o legumă gustoasă şi cu numeroase beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, sunt puţini fermieri români care iau în considerare o astfel de cultură.
Costurile de producţie sunt ridicate, dar şi profitul poate fi uriaş. De aceea, în judeţul Mureş, un fermier care a furat meseria de peste hotare a devenit un cultivator pasionat. Munceşte mult, dar are deja clienţi fideli.
Ne aflăm în localitatea Filpişu Mic, judeţul Mureş. Rânduri întregi de sparanghel sunt gata pentru a fi recoltate. Operaţiunea începe dis-de-dimineaţă. Nu este o muncă uşoară, dar profitul poate fi uriaş.
Prima dată se fac grămezi?
Da, iar după le adunăm, le băgăm în apă şi le pregătim de piaţă.
O legătură de 500 g de sparanghel costă aproximativ 18 lei
Supranumit şi ”hrana regilor”, sparanghelul este foarte puţin cultivat la noi în ţară pentru că oamenii nu sunt familiarizaţi cu această legumă. În plus, costurile de producţie sunt ridicate. Însă un fermier ”şcolit” în străinătate, şi-a pus ideile în practică, iar cultura îi dă roade bune.
Demeter Ferencz, cultivator sparanghel: Am lucrat în afară, în Germania, tot la recoltarea de sparanghel şi am ajuns la concluzia că o putem face şi noi, nu doar nemţii.
Odată recoltat, sparanghelul trebuie să fie spălat, tăiat şi aranjat după mărimi.
Le tăiem după care le punem pe cântar şi facem legături de jumătate de kilogram.
După lungul proces acesta ajunge într-un final şi pe tarabele din piaţă.
Clienţii sunt din ce în ce mai interesaţi. O legătură de 500 de grame de sparanghel costă aproximativ 18 lei. În străinătate, preţul acestuia se poate chiar dublu.
Vezi video pe Observator TV