Sportivii târgumureşeni Paul Moldovan şi Cristina Tătar, care au cucerit recent titlul mondial la categoria Under-21 Latin, la Campionatul Mondial de dans sportiv WDSF de la Calvia (Spania), bat la uşile sponsorilor pentru pregătirea competiţiilor internaţionale viitoare, în intervalul dintre antrenamente.
Pentru participarea la German Open Latino de la Stuttgart, din luna august, dar şi pentru alte competiţii internaţionale de prestigiu, Paul Moldovan şi Cristina Tătar au început să depună proiecte şi cereri de sponsorizare la Primăria Târgu-Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, precum şi la o serie de agenţi economici din judeţ, deoarece acest sport este extrem de costisitor.
„Ne descurcăm cumva, dar greu”
„Am câştigat recent al treilea titlu consecutiv la Palma de Mallorca, acum 3 săptămâni, primul a fost la Beijing, al doilea tot în Spania, în Platja d’Aro (Palma de Mallorca). A fost dificil, dar nu a fost de o asemenea grandoare cum au fost primele două, oarecum eram o pereche favorită, ne aşteptam la acest titlu. OK, am muncit foarte mult, totuşi era complicat, era un oarecare risc, dar ni l-am asumat şi am reuşit să aducem acasă al treilea titlu mondial. Am avut un concurs chiar acum, în week-end, la Bucureşti, am luat două zile pauză, după care reîncepem pregătirea în sala de dans (…) Sportul pe care-l practicăm noi este foarte costisitor, în ceea ce priveşte vestimentaţia, orele, deplasările. Odată cu aşteptările mari pentru rezultate vin şi responsabilităţi, vin mai multe costuri. Nu poţi să mergi cu o rochie oarecare acolo, trebuie să mergi cu o rochie de standarde înalte, trebuie să mergi cu un dans de standarde înalte, care necesită ore, care necesită până la urmă mai mulţi bani. Este foarte dificil, mai primim sponsorizări din stânga-dreapta, ne mai ajută antrenorii, părinţii. Acum încercăm să obţinem sponsorizări pentru proiecte de finanţare, ne descurcăm cumva, dar greu. În afară de CJ Mureş, unde am depus şi anul trecut proiect de finanţare, care pot să spun că ne-a ajutat, am găsit sprijin, însă mai rar”, a declarat Paul Moldovan.
Strategii
Sportivul a spus că la finele acestei săptămâni, la Tîrgu-Mureş va veni un antrenor foarte bun din Slovenia, ocazie cu care va ţine seminarii şi cursuri practice, astfel încât dansatorii să ştie exact cum vor aborda competiţiile viitoare.
„Vom participa şi noi. Pregătirea este constantă, noi aş putea spune că deja demult am început pregătirea pentru competiţia din Stuttgart (…) Coregrafiile sunt prestabilite la noi, de asta petrecem ore de antrenament în sală, deci nu improvizăm pe parchet. Arbitrii se uită din mai multe puncte de vedere şi compară perechile, din punctul de vedere al coregrafiei, din punctul de vedere al expresivităţii tehnicii, muzicalităţii, al conexiunii dintre parteneri. Consider că dansul sportiv este unul dintre cel mai complexe sporturi deoarece este sport de echipă şi artă. Aceste lucruri trebuie combinate şi este foarte dificil’, a spus Paul Moldovan.
Au reuşit mai mult decât şi-au propus
În anul 2012, după ce au câştigat pentru prima oară medalia de aur la Campionatul Mondial la Latino Tineret, fiind primii campioni mondiali din România la dans sportiv, Paul Moldovan şi Cristina Tătar şi-au propus câştigarea Cupei Mondiale la categoria Under 21 şi clasarea în primii 50 de sportivi la nivel mondial, la categoria adulţi, dar au reuşit să realizeze mai mult decât şi-au propus.
„De anul trecut am trecut la categoria 19-35 de ani, categoria de adulţi, categoria de Under 21 este doar o categorie adiţională, este o categorie nou introdusă, de aceea noi am fost cei de-ai doilea campioni mondiali în federaţia mondială, pentru că acesta fost al III-lea campionat mondial de sub 21 organizat, deci este o categorie proaspăt introdusă, de aceea noi suntem deja obişnuiţi cu 19-35 de ani. Campionatul naţional îl concurăm alături de perechi de aproape de 30 de ani, deci ştim ce înseamnă să participi cu perechi aşa de experimentate. La momentul actual, cum am participat şi la competiţii internaţionale, ne aflăm pe locul 22 în clasamentul mondial la adulţi, ceea ce este o performanţă excepţională, nu cred că mai este o pereche de vârsta noastră în România care să fi obţinut aceste performanţe”, a susţinut Paul Moldovan.
Următoarea provocare este competiţia de la Stuttgart
Cristina Tătar, a arătat că următoarea provocare este competiţia de la Stuttgart, „o competiţie foarte importantă, este cel mai mare concurs care se organizează în Europa’, mai ales că în 2012 cei doi au obţinut medalia de argint la German Open Latino.
„Concurează de obicei în jur de 400-450 de perechi la categoria noastră, un concurs de un nivel foarte ridicat cu foarte multe perechi bune. O zi-două ne refacem după ultimul concurs, la noi este o pregătire constantă, nu-l pregătim cu o lună sau două înainte. În fiecare zi ne antrenăm, iar între competiţii foarte importante ne antrenăm de două ori pe zi, câte 2-3 ore (…) În vară vine o perioadă foarte grea, unde avem lotul naţional, foarte multe seminarii, cantonamente, care sunt foarte, foarte costisitoare şi orice ban ne este de ajutor”, a arătat Cristina Tătar, care a precizat că, din păcate, în ciuda performanţelor…
… instituţiile statului nu se prea implică
Cristina a spus că îşi aminteşte cu emoţie de recentul concurs câştigat la categoria Under-21 Latin, la Campionatul Mondial de dans sportiv WDSF de la Calvia, unde au participat 63 de perechi.
„De obicei la campionatele mondiale şi campionatele europene merg doar campionii şi vicecampionii din întreaga ţară, în schimb la Under 21 este un concurs deschis, poate să meargă orice pereche, dacă se încadrează în categoria de vârstă, totuşi s-au prezentat în general campioni şi vicecampioni. Am dansat 5-6 runde, în fiecare rundă am dansat cele 5 dansuri latino – rumba, cha-cha, samba, paso doble şi jive – şi cam atât”, a afirmat sportiva.
Paul şi Cristina, antrenaţi de soţii Katalin şi Marton Somodi, au intrat din anul 2013 în categoria de vârstă adulţi (19-35 de ani), deţin peste 10 titluri de campioni naţionali la diferite secţiuni – latino, standard şi zece dansuri – nenumărate locuri întâi la diferite competiţii interne şi internaţionale şi au ocupat primul lor în clasamentul internaţional de tineret Latino.
Antrenorii perechii Paul Moldovan şi Cristina Tătar au arătat că în spatele acestui rezultat stau mii de ore de antrenament, perseverenţă, ambiţie, sacrificii – atât din partea sportivilor, cât şi din partea echipei de antrenori şi a părinţilor – şi nu în ultimul rând, un vis poate puţin nebunatic: titlul de campioni mondiali.
Perechea Paul Moldovan şi Cristina Tătar dansează împreună de 11 ani şi se antrenează cel puţin 2-3 ore pe zi, având doar două săptămâni de repaus pe an. Paul Moldovan a început să danseze la vârsta de 6 ani, iar Cristina Tătar, de la vârsta de 4 ani.
Paul Moldovan a absolvit anul trecut Colegiul Naţional Alexandru Papiu Ilarian din Tîrgu-Mureş, iar Cristina Tătar este elevă în clasa a XII-a la acelaşi colegiu şi, în paralel cu cariera sportivă, se pregăteşte pentru a trece cu brio examenul de Bacalaureat din această vară.
www.punctul.ro