Sportivul Constantin Grosu, de la Clubul Sportiv Câinii Zăpezii din oraşul Bălan, cu un atelaj format din patru Câini de Groenlanda, a devenit campion european, după ce s-a clasat pe primul loc la Campionatul European de atelaje canine Dryland, desfăşurat recent în Ungaria şi organizat de Federaţia Internaţională a Sporturilor cu Sănii Trase de Câini (FISTC).
Potrivit informaţiilor furnizate, miercuri, AGERPRES de preşedinta Clubului Sportiv Câinii Zăpezii (CSCZ), Mariana Vrabie, sportivul din Bălan a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la categoria C2 – sprint cu triciclu/cart pe distanţă de 5,1 km, câinii cu care a concurat fiind din Canisa Lonely Stone.
De asemenea, Constantin Grosu a devenit şi vicecampion european la categoria „Bikejoring 2 – 1 dog” (bicicletă cu un câine – n.red.), unde a concurat tot cu un câine de Groenlanda din Canisa Lonely Stone.
Alături de Constantin Grosu, din echipa Clubului Sportiv Câinii Zăpezii, la Campionatul European de atelaje canine 2024 – FISTC Dryland European Championship 2024, au participat şi sportivii Mircea Tăuţan şi Florin Rusu, care au obţinut rezultate remarcabile.
Potrivit sursei citate, Mircea Tăuţan s-a clasat pe locul 5 la categoria Bikejoring1-2 dogs Man Middle Distance, cu doi câini Husky Siberian din Canisa Transylvanian Blackdemons, iar Florin Rusu a obţinut locul 4 la categoria Bikejoring1-1 dog Man Middle Distance, cu un Malamut de Alaska din Canisa Arctic Wonder Dream.
„Este o premieră pentru România într-o competiţie internaţională, este prima participare românească la proba de Middle Distance, pe distanţa de 17,3 km. Sportivii Mircea Tăuţan şi Florin Rusu sunt din Cluj-Napoca, un crescător şi un proprietar de câini nordici, care fac parte din echipa CSCZ, şi care s-au încumetat să parcurgă cu bicicleta şi câinii cei 17,3 km”, a transmis sursa citată.
Mariana Vrabie a mai arătat că la Campionatul European de atelaje canine 2024 din Kaszo, Ungaria, au concurat 145 de echipe (musher şi câine/câini) din 12 ţări, România fiind reprezentantă de două cluburi sportive.
Despre Constantin Grosu, aceasta a spus că este primul român care s-a clasat pe podiumul unui concurs internaţional de profil, în urmă cu 14 ani, fiind un veteran al acestui sport.
„Sportivul Clubului Sportiv Câinii Zăpezii, Constantin Grosu, a fost cel dintâi român pe podiumul unui Campionat internaţional de sport cu atelaje canine în urmă cu 14 ani (2010) în Donovaly, Slovacia, unde a obţinut locul al III-lea la categoria C2 – atelaj cu patru câini de rasă Malamut de Alaska din Canisa Lonely Stone. La vârsta de 58 de ani, Constantin Grosu este un ‘veteran’ al acestui sport, probabil cel mai experimentat musher activ din ţara noastră, practică acest sport de peste 17 ani cu atelaje de câini de sanie, nordici, de rasă Malamut de Alaska şi Câine de Groenlanda”, a precizat Mariana Vrabie.
Potrivit sursei citate, la astfel de concursuri internaţionale regulile sunt stricte, regulamentul Federaţiei internaţionale se aplică în fiecare ţară care găzduieşte competiţia, iar protecţia animalele este un aspect deosebit de important.
„Cluburile sau Federaţiile naţionale permit participarea câinilor nordici pe baza unui Paşaport de cursă, prin care atestă rasa pură, alături de Cartea de origine (pedigree) şi Paşaportul european, care dovedeşte o serie de vaccinări obligatorii. Musher-ul (conducătorul atelajului – n.red.) trebuie să aibă, de asemenea, un Paşaport de Cursă autorizat de Clubul sportiv sau Federaţia de provenienţă. Protecţia animalelor este un aspect deosebit de important, starea de sănătate a câinilor fiind verificată de personalul autorizat înainte şi pe durata competiţiei, fiind verificate inclusiv spaţiile în care sunt transportaţi câinii”, a mai spus preşedinta Clubului Sportiv Câinii Zăpezii.
Aceasta a vorbit şi despre provocările, inclusiv financiare, care presupun participarea la o competiţie de un asemenea nivel.
„Pentru a putea participa la o competiţie sportivă de asemenea nivel şi grad de dificultate, în condiţiile în care echipele au concurat trei zile consecutiv, contratimp, este nevoie de mult antrenament atât pentru musher, cât şi pentru câini, o selecţie a celor mai performante exemplare canine şi, nu în ultimul rând, o considerabilă disponibilitate financiară pentru întreţinerea unor câini sportivi, achiziţionarea de echipamente care să corespundă regulamentului, pentru transportul câinilor, deplasare în străinătate, cazare şi taxe de concurs. Fonduri de care Clubul Sportiv Câinii Zăpezii nu dispune, de această dată toate cheltuielile fiind suportate din buzunarul personal”, a conchis Mariana Vrabie. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.