Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Oficiul Național de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș (OCPI Mureș) și primarii localităților situate pe coridorul Autostrăzii Transilvania.
Discuțiile au avut ca temă principală stadiul de întocmire a planurilor de parcelare, acestea fiind necesare în procesul de acordare a despăgubirilor pentru terenurile expropriate. Planurile parcelare sunt întocmite de către primării, avizate de către OCPI Mureș și mai apoi incluse în documentația de despăgubire.
“Mureșenii care au avut terenuri expropriate pe coridorul Autostrăzii Transilvania trebuie să își primească despăgubirile. Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Oficiul Național de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș și primarii localităților de pe traseul autostrăzii. Fiecare primar a prezentat stadiul de realizare a planurilor parcelare, acesta fiind unul dintre cei mai importanți pași în procesul despăgubirilor. Am solicitat o muncă susținută pentru întocmirea acestor documentații, respectarea termenelor oferite și seriozitate maximă în abordarea acestor probleme.” a afirmat prefectul județului Mureș, Mara Togănel, la finalul întâlnirii.
“Am discutat despre întocmirea tuturor formalităților prevăzute de legea 255/2010, astfel încât persoanele cu terenuri expropriate aflate pe coridorul autostrăzii Transilvania să își poată încasa despăguburile. Conform legislației în vigoare, pentru a putea întocmi o documentație cadastrală cu poziționare certă este nevoie ca toate planurile parcelare să fie întocmite de primării și avizate de OCPI. După ce sunt avizate aceste planuri parcelare se întocmesc documentațiile cadastrale, iar ulterior CNAIR emite hotărârile și procesele verbale prin care cetățenii expropriați pot să își încaseze despăgubirile.” a declarat Alexandra Fuzesi, avocatul desemnat de CNAIR.
Potrivit primarilor prezenți la întâlnire, până la finalul acestui an, toate planurile parcelare ar trebui să fie finalizate.
“La această dată, din totalul de 84 de sectoare cadastrale, din cele 12 unități administrativ-teritoriale din județul Mures, un număr de 43 au fost deja contractate de primării pentru lucrări de cadastru sistematic, având asigurată finanțarea de la ANCPI prin Oficiul Național de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș, in cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară. Pentru restul sectoarelor cadastrale, in mare parte, au fost realizate sau sunt in execuție planuri parcelare. Potrivit legii, noi așteptăm depunerea acestor planuri parcelare, întocmite de către cele 12 Comisii Locale de Fond Funciar competente, aflate pe coridorul autostrăzii, urmând ca OCPI Mures sa le recepționeze și sa deschisă cărți funciare pentru imobilele adiacente autostrăzii, cu aceasta ocazie determinându-se și suprafața expropriată pentru fiecare imobil in parte afectat de expropriere.” a afirmat Vasile-Marcel Grigore, director OCPI Mureș.
Întâlnirea de lucru cu reprezentanții primăriilor celor 12 localități a fost organizată de Instituția Prefectului – Județul Mureș, în urma propunerii venite de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Cancelaria Prefectului
Instituția Prefectului – Județul Mureș