Teatrul Național Târgu Mureș – Compania Tompa Miklós oferă și în stagiunea 2018/2019 publicului un repertoriu variat: sunt propuse 8 premiere noi și 17 reluări – spectacole de înaltă performanță profesională și preferate de către public.
PREMIERE
1. Horace McCoy: Şi caii se împuşcă, nu-i aşa? – dramă – Sala Mică
regizor: Mădălin Hîncu
În mijlocul crizei economice americane din anii 1930, Gloria și Robert, – eroii tineri ai lui Horace McCoy, participanții unui concurs de dans de maraton de șase zile, – se luptă până la ultima lor respirație pentru premiul oferit, ceea ce le-ar da șansa de a-și realiza planurile pentru viitor.
Tânărul regizor Mădălin Hîncu trăiește la București. Este câștigătorul concursului pentru tineri regizori lansat în sezonul 2017/2018 de către Compania Tompa Miklós. În anul 2017, a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru debut cu un spectacol realizat la Teatrul de Comedie din București,.
2. János Székely: Eu și lumea – Aniversarea de 90 de ani de la nașterea lui János Székely – Un spectacol de János Henn – coproducția Companiei Tompa Miklós și a Teatrului Cetete de la Gyula – Sala Mică
János Székely (1929-1992) este un poet, scriitor și dramaturg ardelean, unul dintre cei mai importanți creatori din a doua jumătate a secolului XX. Piesa Locțiitorul lui Caligula, scrisă în 1972 (prezentată pentru prima oară acum 40 de ani în Gyula, în regia lui György Harag), a devenit o creație de renume mondial, care se extinde dincolo de factorii regionali (transilvăneni) și de factorii politici actuali. Cele mai bune lucrări, în ciuda mărturisirii personale, exprimă privarea omului secolului al XX-lea de la contactele transcendente și formulează problemele legate de soarta comunității contemporane.
3. Henrik Ibsen: Nora – dramă – Sala Mare
Regizor: Attila Keresztes
După revelațiile din piesa Hedda Gabler, care vorbește despre sufletul și statutul social al femeii, Attila Keresztes montează din nou o dramă marca Ibsen.
O căsătorie eșuată, plină de minciuni cotidiene, auto-înșelăciune și înșelare. În drama lui Ibsen egoismul se luptă cu sacrificiul de sine, prin conflictele private, deja intolerabile, evidențiind caracterul noastru uman.
4. Áron Tamási: Sclipitorul Jeromos – joc dramatic – Sala Mare
Coproducție a Companiei Tompa Miklós Tompa, Teatrul Spectrum și Ansamblul Artistic Mureșul
Regizor: Viola Török
Piesa dramatică Sclipitorul Jeromos prezintă speranța și amărăciunea așteptării Mântuitorului, precum și povestea lui Jeromos, care formulează un răspuns față de așteptare. Teatrul ritual al lui Tamási evocă perioada așteptării: de la întuneric la așteptarea luminii, timpul confruntării și închiderii vechiului rău și a speranței unui An Nou mai bun.
5. Agatha Christie: …Și nimeni altcineva – piesă de suspans (crimă) – Sala Mare
regizor: Attila Gáspárik
Spectacolul este prima excursie la Târgu Mureș al lui Agatha Christie, regina de neegalat a pieselor de suspans (crimă). …Și nimeni altcineva îşi va începe cariera pe scena Naționalului de pe malul Mureșului în seara de ajun al Anului Nou, pe o scenă care se transformă pentru o perioadă scurtă de timp într-o insulă engleză singuratică cu pescăruși. Pe această insulă sosesc zece oaspeți, despre care se dezvăluie că ar a fi suspecți de crimă. Acești presupuși criminali vor deveni victime pe parcursul spectacolului … curge whiskey-ul, se cântă jazz, şi oamenii mor… Dar oare cine este aici criminalul? În ajunul Anul Nou, spectatorii care caută suspans şi tensiune să nu ocolească teatru nostru! Jucăm crima… scrisă de către cei buni.
6. Gerhart Hauptmann: Șobolanii – tragicomedie berlineză – Sala Mică
regizor: Sándor Zsótér
Jette John vrea un copil. Pruncul ei a murit. Avea 8 zile. Soțului ei, constructorul, aproape că nu este niciodată acasă. Într-o zi se întâlnește cu Paulina Piperkarck. Servitoarea poloneză este însărcinată. Logodnicul a părăsit-o. Jette îi cumpără copilul şi îl declară al ei. John este foarte surprins, dar apoi se dedică plăcerii neașteptate.
Din șocul post-natal, Paulina este măcinată de conștiință și dorește să-şi vadă copilul. Jette o izgoneşte. Îl îndeamnă pe fratele lui, Bruno, să o sperie pe fată. Bruno o omoară pe Paulina. Jette se sinucide.
La tragedia familiei John asistă familia amărâtului director de teatru Hassenreuter și şcoala lui particulară de teatru. Jette este îngrijitoare în atelierul de închiriere de costume din pod al regizorului. Aici, fiica lui Hassenreuter, Walburga, urmăreşte travaliul Paulinei și întâlnirea tatălui ei cu vechea lui iubită. Dar, de asemenea, şi ea îşi aşteaptă iubirea, Spitta, un fost teolog, care este atras de actorie. Și aici se duce o dezbatere feroce despre vechiul și noul teatru.
Sándor Zsótér, laureat al Premiului Kossuth și Jászai Mari, este un actor maghiar, dramaturg, regizor, șef de departament al Universității de Artă Teatrală și Film din Budapesta. Prin regiile sale realizează spectacole de un ton unic, care pun într-o nouă lumină piesele, textele revizuite, în care pe lângă precizia analitică se pune un accent puternic pe vizualitate.
Csaba Kiss: Întoarcerea în Danemarca – dramă – Sala Mare
regizor: Csaba Kiss
Povestea piesei, precum tragedia lui Shakespeare, se joacă într-o anumită perioadă în Danemarca, într-un timp nedeterminat. Personajele, cu excepția Prinţului, poartă același nume ca textul original. Ba, mai mult, elementele de poveste, intrigi și crime, se corelează mai mult sau mai puțin cu piesa elisabetană – la fel există un „spirit“, actorii, scena cursa de şoareci, nebunie jucată și reală, rugăciunea penitentă și sinuciderea Opheliei, la fel este un duel și Fortinbras. Atunci ce s-a schimbat? De ce nu jucăm tragedia originală?
Explicația pentru acest lucru se găseşte în accentele necunoscute, surprinzătoare ale piesei noi, în formularea întrebărilor altele decât la Shakespeare, cele ale secolului XX.
Csaba Kiss este un regizor, dramaturg, profesor universitar născut la Târgu Mureș, care trăieşte în Ungaria. În spectacolele lui realismului se cuplează cu poeticul: se arată un larg spectru de dorințe umane, pasiuni, emoții, dezvăluind în faţa spectatorilor inconsecvența și eternitatea acestora. Pentru activitatea sa i s-au decernat Premiile Jászai Mari și József Attila.
8. Krzysztof Kieślowski / Norbert Rakowski: Zece porunci – Dramă – Sala Mică
Regizor: Norbert Rakowski
Serialul de televiziune „Zece porunci”, al regizorului Krzysztof Kieślowski, este transcris și montat de regizorul polonez Norbert Rakowski. Ce știm despre noi înșine? Ce nu știm şi ce ne convinge să creăm iluzia, pe care vrem să o realizăm? Motivele universale ale celor Zece Porunci vorbesc despre noi, despre noi toţi, despre lupta pe viață și pe moarte cu valorile morale sau cu absența lor, indiferent de rasă, sex, vârstă și religie.
Acestea sunt principiile generale ale vieții care ne ajută să răspundăm la întrebările cum şi de ce să trăim. Premiera Companiei Tompa Miklós este și premiera absolută a transcrierii serialului de film.
Norbert Rakowski este actor și regizor, iar din 1995 este director al Teatrului JK din Opole. Regizează în principal teme contemporane în teatre poloneze și străine. În 2008 a primit premiul Masca de Aur și în 2009 a câștigat Marele Premiu al Festivalului Internațional Korczak.
***
Compania Tompa Miklós va fi prezentă şi anul acesta la Vâltoarea Târgumureşeană, în cadrul căreia joi 30 august, la ora 19.00, în Sala Mare vom găzdui Ansamblul Naţional Folcloric Maghiar, cu spectacolul de dans RAPSODIA MAGHIARĂ
Vineri 31 august, de la ora 19.00 și sâmbătă 1 septembrie, de la orele 15.00 și 19.00 poate fi vizionat spectacolul de operetă DUCESA DIN CHICAGO de Imre Kálmán prezentat Teatrului de Operetă din Budapesta în regia lui Attila Béres.
Compania Tompa Miklós va avea în acest an cort la Sfera, iar în cadrul Vâltorii duminică, 2 octombrie, ora 12.00, va fi realizată o întâlnire cu publicul.
Sâmbătă, 8 septembrie, de la ora 10.00, va începe evenimentul de deschidere a stagiunii intitulat 100% RELOADED – un program colorat şi efervescent, care va avea loc şi de data aceasta în Piața Teatrului.
Deja la începutul stagiunii Compania va ave deplasări şi participări în festivaluri.
– 7 septembrie 2018 – LISELOTTE ŞI LUNA MAI – Reghin
– 23-25 septembie 2018 – PSĂREA RETRO… – Chişinău
– 28 septembrie 2018 – HEDDA GABLER – Gheorghieni
– 17 octombrie 2018 – EU ŞI LUMEA – Budapesta
– 17 octombrie2018 – HEDDA GABLER – IFeszt – Odorheiu Secuiesc
– 23-24 octombrie 2018 – OAMENI BEŢI – FNT – Bucureşti
2018-08-28
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.