Unii specialiști consideră că alimentele se vor scumpi în medie cu 30-35% în perioada următoare
După ce sfârșitul anului 2011 a fost afectat de o secetă istorică, una dintre cele mai severe din ultimii 50 de ani, nici vara anului 2012 nu a scăpat de acest efect meteorologic catastrofal: seceta a produs din nou ravagii în agricultură, iar perspectivele sunt sumbre – creșterea prețurilor produselor alimentare și falimentarea a numeroși fermieri… Asta cu toate că în ultimul timp a plouat…
Din nou secetă
Seceta din ultima perioadă a afectat 15% din suprafaţa agricolă a judeţului Mureş. Directorul Executiv al Direcţiei pentru Agricultură Mureş, Liviu Timar, a precizat că afectate sunt peste 62.000 de hectare de culturi agricole, din care 30.000 de hectare de păşuni naturale, ceea ce afectează şi producţia din sectorul zootehnic. Culturile cele mai afectate sunt cele de porumb boabe (peste 15.000 de hectare), soia (1.752 hectare), sfeclă de zahăr (939 de hectare) şi cartofi (1.500 de hectare): „Ca urmare a temperaturilor foarte ridicate din ultima perioadă şi a lipsei precipitaţiilor la nivelul judeţului Mureş, în luna iulie, sunt afectate 62.769 de hectare. Printre cele mai afectate până la această dată sunt suprafeţe foarte mari la porumb boabe pe 15.456 ha, soia – 1.752 ha, sfecla de zahăr – 939 de ha, cartofi de toamnă – 1.500 de ha, plante de nutreţ – 2.460 de ha şi nu în ultimul rând suprafeţe foarte mari de păşuni şi fâneţe naturale unde nu mai există masă verde, respectiv păşuni – peste 30.000 de ha, iar fâneţe naturale peste 5.000 de ha. Aceste suprafeţe din păcate cresc de la o zi la alta, având în vedere că deşi de Sfântul Ilie, de regulă, în judeţul Mureş veneau ploile, acum nu au venit şi suprafeţele afectate vor creşte în continuare”, a spus Liviu Timar. În plus, conform datelor DADR Mureș, lipsa de masă-verde de pe păşuni şi fâneţe afectează serios producţia din sectorul zootehnic.
În privința cerealelor situația este mai bună: „Suntem în plină desfăşurare a recoltării grâului, la orzoaică şi ovăz. Nu au fost aşa afectate aceste culturi, suntem aproape de sfârşitul recoltării şi am reuşit să adunăm producţia de cereale (…), dar din păcate culturile care vor fi recoltate în toamnă, cele pe care le-am amintit suferă foarte tare de lipsă de apă”, a declarat Liviu Timar.
Un aspect pozitiv este legat de faptul că s-a reuşit recoltarea a peste 70 la sută din suprafaţa totală de 18.300 hectare de grâu şi secară însămânţate, la o producţie medie de 2.800 -2900 kilograme la hectar. De asemenea, suprafeţele de orz au fost recoltate în proporţie de 100%, iar cele de orzoaică – în proporţie de 88%.
Neasigurate
Doar 6,5 procente din culturile agricole mureșene au fost asigurate, se arată într-un comunicat de presă transmis de prefectul de Mureș, Alexandru Petru Frătean: „Ceea ce vreau să subliniez este aspectul că, din totalul suprafeţelor afectate de secetă în judeţul Mureş, doar 6,5% erau asigurate. Vom analiza posibilitatea de a trimite Guvernului României, spre analiză, propuneri de stimulare a asigurării producţiilor agricole”. Conform documentului, lipsa precipitaţiilor şi temperaturile ridicate din luna iulie au afectat până acum 15% din suprafaţa agricolă a judeţului Mureş.
„Având în vedere seceta şi lipsa de precipitaţii de până acum, dar şi condiţiile în care au fost însămânţate în toamna anului 2011 culturile de orz de toamnă şi grâu de toamnă, consider că specialiştii de la Direcţia Agricolă Mureş au dreptate atunci când afirmă că producţia medie realizată în acest an, de 2.800-2.900 de kilograme la hectar, este o producţie bună. Pozitiv este şi faptul că, deocamdată, nu sunt probleme cu suprafeţele de pomi şi de vie”, mai precizează documentul emis de prefectul Frătean.
Scumpiri
Care sunt cele mai grave efecte ale secetei? Seceta afectează în primul rând producția agricolă, ducând la scumpirea alimentelor (unii specialiști consideră că alimentele se vor scumpi în medie cu 30-35% în perioada următoare). Indirect, scumpirea produselor agricole duce la majorarea prețurilor produselor din carne (pentru producerea unui kilogram de carne se consumă în medie 5-6 kg de cereale), determină reducerea efectivelor de animale, scăderea producției de energie electrică în hidrocentrale, generează sărăcie, alterând în același timp și starea de sănătate a populației. În plus, reducerea exporturilor duce la scăderea încasărilor în valută, afectând pe această cale și cursul de schimb în sensul deprecierii leului.
Ajutor?
Statul a promis ajutorarea fermierilor a căror culturi au fost afectate de secetă, cu despăgubiri de până la 80% din valoarea pierderilor înregistrate. Însă specialiștii spun că birocrația și lipsa de bani de la buget vor face ca aceste promisiuni să nu poată fi îndeplinite. Statul român îi va despăgubi pe fermierii afectați de seceta dacă pierderile suferite de aceștia vor fi mai mari de 30% față de media veniturilor înregistrate în ultimii trei ani. În plus, Guvernul a promis că fermierii își vor putea iriga pământurile cu prețuri de 20% mai mici la energie. Banii vor fi alocați întreprinderilor mici și mijlocii abia la terminarea campaniei de recoltare. Fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, cu pierderi de până la 30% din veniturile înregistrate în ultimii trei ani, ar putea fi despăgubiți cu cel mult 7.500 de lei. „Am fost de acord cu propunerea de a reduce tariful pe irigații cu 50 de lei la 1.000 de metri cubi. De asemenea, am fost de acord să se solicite Comisiei Europene, acordarea de plăți în avans de până la 50% din valoarea plăților directe pentru agricultură”, a declarat premierul Victor Ponta.
Apă puțină
Doar 20 de litri pe metru pătrat au căzut în luna iulie în județul Mureș, reprezentând doar 25% din media multianuală pentru luna iulie care este de 80,2 litri pe metru pătrat de precipitații. Astfel, luna iulie s-a dovedit până acum cea mai secetoasă lună a anului, afectând agricultura. La sfârșitul lunii iulie 2012, conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb, prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată-SM) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică – SP și extremă – SE) pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, potrivit informațiilor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie.
În plus, Administrația Națională de Meteorologie nu dă informații îmbucurătoare nici pentru perioada următoare: „Pe 2 august mediile temperaturilor maxime vor creşte cu aproximativ 3 grade Celsius, iar în data de 6 august aceste medii vor atinge 33 de grade Celsius. În intervalul 7 – 11 august se va produce o răcorire treptată a vremii, iar în ultimele zile ale intervalului de prognoză temperaturile vor fi din nou apropiate de normele climatologice pentru a doua decadă a lunii august. Probabilitatea de averse va fi scăzută până în jurul datei de 7 august, când va redeveni semnificativă şi aversele se vor semnala din nou pe arii extinse[…] În intervalul 1 – 7 august 2012, prognoza meteorologică estimează precipitații, în general slabe cantitativ, îndeosebi în regiunile agricole din vestul și centrul țării. În restul teritoriului, probabilitatea de producere a ploilor va fi redusă. În aceste condiții, fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (extremă, puternică și moderată) se va putea accentua în intensitate în special în zonele agricole din sud-estul, sudul și estul țării”.
Vasile Dancea