În 2017 a apărut AgriCloud, startup tech de agricultură care monitorizează culturile agricole și viticole.
AgriCloud este o companie care folosește o soluţie de tip IoT (Internet of Things) în agricultură, prin montarea senzorilor, și culege date din pământ, de pe pământ, din aer și de la satelit. În plus, mai este șiinginerul agronom, care este mereu pe teren ca să confirme datele. „Ceea ce oferim clienților este un raport decizional.”,adaugă Ionescu.
Platforma este făcută în parteneriat cu niște dezvoltatori care au împărțit suprafața României din 250 în 250 de metri, într-un algoritm de culegere a datelor.
Astfel, cu ajutorul echipamentelor de monitorizare și a algoritmului, startup-ul face o inspecție precisă a terenurilor, îi asistă în planificarea irigației și trimite alerte timpurii pentru detecția bolilor, ceea ce ajută agricultorii la fertilizarea și tratarea selective a zonelor de risc. În cele din urmă, oferă o estimare a recoltei și segmentare a producției.
Să luăm lucrurile pas cu pas. În primul rând, AgriCloud indexează toate terenurile clientului într-un singur cont – chiar dacă sunt amplasate separat – pentru a putea fi monitorizate în timp real. Aici, are informații privind mărimea fiecărei parcele (de o acuratețe centimetrică), coordonatele GPS, dacă este teren irigat sau neirigat, dacă este cultură unică sau nu, compoziția solului, pH-ul și conținutul de carbon.
De asemenea, există un istoric al terenului din 2001 până astăzi. Apoi, ajunge într-o analiză privind deficitul de apă, evapo-transpirația, radiația solară, apa provenită din topirea zăpezii, temperaturile maxime ori umiditatea în aer.
Datele din satelit arată nivelul de vegetație, umiditate, clorofilă. Fondatorul AgriCloud precizează că deși oricine poate lua datele din satelit, ceea ce fac ei în plus este să ajute fermierul la interpretarea datelor. „Vorbim de agricultură de precizie, iar asta înseamnă că vreau să știu cu precizie de centimetri unde am probleme.”
Într-o imagine satelitară, poate fi văzut fiecare butuc de vie. Agricultorul poate vedea câte plante sunt moarte, câte sunt stresate și mai puțin stresate, iar de aici poate fi dedusă eficiența pe centimetru pătrat a suprafeței agricole.
Zona de planificare îi arată venitul potențial pentru fiecare dintre acele culturi. Pot fi calculate randamentele pe hectar și unde sunt problemele, astfel încât clienții să știe care ar fi venitul brut, inclusiv prețul minim pe care ar trebui să-l pună ca să-și recupereze banii.
În cele din urmă, cei de la AgriCloud estimează că pot reduce cu 25% costurile pentru forța de muncă. Segmentarea recoltei, care le arată ce și când să culeagă, ajută agricultorii cu 20% în creșterea profitabilității.
Datorită echipamentelor pe care le folosesc și datelor culese ulterior, îi putem ajuta cu alerte timpurii pentru detecția bolilor, cu 15 zile înainte, ceea ce înseamnă că vor putea trata cultura și se va îmbolnăvi doar o porțiune mică, astfel pierderea este mult mai mică.
Pe partea de irigare și fertilizare colectivă, economiile sunt cam de 20%. „Dacă un fermier vine astăzi la noi, ne asumăm că îi va crește producția cu minimum 10-15%, fără să ne uităm la ce are în fermă.” Această siguranță este motivată de faptul că monitorizează suprafețe mari pe cm2, au o acuratețe de estimare de 94% și alerte timpurii.
Articolul complet pe startupcafe.ro