sursa foto: ZF
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), Ştefan-Radu Oprea, a declarat vineri, la Târgu Mureş, în cadrul unei întâlniri cu beneficiari ai programelor de finanţare ale ministerului, că Programul „Internaţionalizarea”, care va fi lansat de minister la International Business Forum, la finele acestei luni, urmăreşte creşterea prezenţa companiilor româneşti pe pieţele din afara Uniunii Europene.
„Un alt program pe care îl vom lansa la International Business Forum, un amplu eveniment organizat de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, la sfârşitul lunii, este ‘Internaţionalizarea’. ‘Internaţionalizarea’ se adresează mediului de afaceri, companiilor mici şi mijlocii, care doresc să participe la târguri şi expoziţii în nume propriu, sub brand propriu. Atunci 5.000 de euro, sumă forfetară, va fi la dispoziţia celor care doresc să participe la astfel de târguri. Sigur dăm un impuls în dezvoltare, dorim să mergem pe pieţele care erau cândva tradiţionale, Asia, zona magrebiană, Orientul îndepărtat, Orientul apropiat, să ieşim din zona de confort, să ieşim în afara Uniunii Europene cu exporturile – pentru că 75% din exporturile noastre sunt în relaţie cu UE – şi să creştem prezenţa companiilor româneşti în pieţele unde încă suntem cunoscuţi”, a arătat Oprea.
Ministrul spus că există tratate pe care Uniunea Europeană le-a semnat cu Japonia, a treia mare economie a lumii, iar de la 1 ianuarie taxele vamale vor fi zero.
„Japonia este o piaţă care se deschide, este o piaţă pe care putem fi prezenţi. De asemenea, anul acesta, Shanghai, 4 noiembrie, este primul târg de piaţă internă al Chinei. Piaţa chineazească se deschide, firmele româneşti pot fi prezente acolo. Programul Internaţionalizarea vine să vă sprijine să puteţi face acest pas şi să înţelegem cum puteam face afaceri pe această piaţă asiatică”, a susţinut Ştefan-Radu Oprea.
De asemenea, ministrul a prezentat programul „Târguri şi expoziţii” gestionat de minister, care are rolul de a creşte apetenţa pentru export a companiilor româneşti.
„Programul ‘Târguri şi expoziţii’ pe care îl gestionăm, acolo mergem sub brand de ţară, este un proiect pe care îl finanţăm şi unde selecţia târgurilor şi expoziţiilor se face de către Consiliul de Export, care reuneşte toate asociaţiile patronale, sectoriale reprezentantive, care decid care sunt cele mai bune târguri pentru dezvoltarea exporturilor industriei româneşti. Şi pot să vă spun că avem o creştere a exporturilor cu peste 10%, ceea ce înseamnă că acest program îşi atinge ţinta. Şi, de asemenea, veste îmbucurătoare, Banca Naţională a României şi Institutul Naţional se Statistică au dat ultimele cifre, care arată că există o tendinţă îmbucurătoare pentru balanţa comercială, aceea de reducere a deficitului, pentru că deja creştem cu exporturile mai mult, avem un ritm mare de creştere a exporturilor decât cel de creştere a importurilor”, a arătat Ştefan-Radu Oprea.
Ministrul a spus că tendinţa este de îngustare a acestui deficit, iar programele MMACA au rolul de a creşte apetenţa pentru export a companiilor româneşti.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.