Este foarte important să rețineți următorul lucru: o combinație bine stabilită de apă și antigel va oferi protecție maximă pentru sistemul de răcire al mașinii dumneavoastră, atât în sezonul foarte rece cât și în sezonul călduros.
Așadar, este complet greșită ideea potrivit căreia avem nevoie de antigel doar iarna. Pentru a fi și mai convingători, este bine să cunoaștem riscurile la care expunem autoturismul dacă în circuitul de răcire introducem doar apă în loc de amestecul de apă și antigel.
În aceasta situație este foarte probabil să ne confruntăm cu o răcire greoaie a motorului. Apa motorului poate să fiarbă în anumite condiții vitrege de mers. Este vorba despre depunerea sărurilor de apă în celulele radiatorului. În felul acesta capacitatea de reducere a radiatorului se va diminua foarte mult.
De asemenea, nu este deloc exclus să apară scurgeri la sistemul de etanșare al pompei sau scurgeri la unele elemente metalice cu pereți subțiri care fac parte din circuitul de răcire.
Cum se utilizează antigelurile auto?
Este foarte important să citiți cu atenție instrucțiunile din cartea tehnică a mașinii dumneavoastră. Nu este nici un fel de problemă dacă nu o mai aveți. În această situație va trebui să întrebați un mecanic cu experiență despre tipul de antigel care se potrivește mașinii dumneavoastră.
Este complet interzis să omiteți acest lucru! În cazul în care antigelul nu va fi în conformitate cu recomandările producătorului, motorul se poate distruge foarte ușor. Un antigel nepotrivit întotdeauna va reacționa în mod chimic cu anumite componente ale motorului. În felul acestea, unele componente se vor coroda și motorul de va defecta foarte ușor.
De asemenea, pentru șoferii începători, este important să mai rețineți și faptul că, mai multe tipuri de antigel nu se vor amesteca niciodată.
În situația în care nivelul antigelului a scăzut este recomandat să îl completați imediat. De asemenea, orice tip de antigel, la un moment dat va…fi suficient de uzat și își va pierde proprietățile sale inițiale. În astfel de situații, apa motorului poate fierbe sau poate îngheța.
De preferat, este foarte bine să evitați astfel de situații deoarece costurile pentru reparații pot fi mult prea costisitoare.
Nu are rost să subliniem faptul că, este bine sa cumpărați produse de o foarte bună calitate. În magazinele din România, în momentul de față sunt comercializate foarte multe tipuri de antigel. Pentru a prelungi durata de funcționare optimă a motorului dumneavoastră vă recomandăm să alegeți producători recunoscuți pentru calitatea produselor lor.
Câte feluri de antigel există?
În magazinele de specialitate auto veți găsi două tipuri principale de antigel: pe bază de glicol monoetilen sau pe bază de glycolmonopropilen. Fiecare tip de antigel poate avea și un anumit grad de diluție cu apă sau nu. Întotdeauna este indicat să citiți cu atenție informațiile producătorului și să realizați diluția necesară pentru funcționarea mașinii dumneavoastră. În cartea tehnică a mașinii veți descoperi recomandarea cu privire la tipul de antigel care se potrivește motorului mașinii, de asemenea.
În componența fiecărui tip de antigel există aditivi speciali. Rolul lor principal este de a împiedica apariția fenomenelor de coroziune, în primul rând. Dacă veți amesteca tipurile de antigel, pot sa apară daune foarte serioase care va vor costa mult.
Cum se verifică antigelul?
În situația în care antigelul nu ajunge la semnul „Plin” indicat pe rezervorul special, atunci va trebui să completați cu antigel suplimentar. De obicei se completează cu o diluție de 50/50 apă și antigel. În anumite situații, soluția de antigel pe care o cumpărați are deja diluția realizată. Acest lucru în mod obligatoriu este menționat in instrucțiuni, pe care trebuie să le citiți cu atenție maximă.
Dacă vă veți confrunta cu o situație de urgență maximă, nu este deloc nepotrivit sa completați în condiții de forță majoră rezervorul de răcire cu apă simplă. Însă, acest lucru trebuie apoi remediat ulterior prin introducerea de antigel suplimentar, după o drenare reala a sistemului de răcire a motorului.
Fiecare model de autoturism are un anumit sistem de drenare a antigelului. Unele sunt mai complicate, altele mai puțin complicate. Dacă mașina pe care o conduceți este recent achiziționată, vă recomandăm să mergeți pentru început la un service autorizat și să solicitați acolo verificarea antigelului și schimbarea acestuia, daca este cazul. În felul acesta veți fi siguri că toate operațiunile se vor realiza în mod corect și că nu vor avea loc defecțiuni suplimentare pe viitor.
Surse:
https://www.autopieseonline24.ro/antigel
https://totalenergies.ro/intrebari-frecvente/cum-sa/cum-sa-schimbi-lichidul-antigel-la-masina-ta