Nu sunt adepta promovării evenimentelor negative de niciun fel. Totuși, va trebui să vă readuc în memorie un caz nefericit de manipulare, de prin toamna anului trecut, pentru că de acolo a pornit scânteia unui proiect în domeniul sănătății. Aparent fără nicio legătură între un anumit fel de mâncare și resuscitarea în Stop Cardio-Respirator, proiectul coordonatorului Ambulanței Samaritanus de acolo a pornit. Definitivat într-un proiect de Hotărâre de Consiliu Local alcătuit de consilierul Radu Bălaș, prezentat la ultima ședință ordinară din luna mai, proiectul n-a fost respins decât de un singur consilier! S-a bucurat de voturile celor de la POL și a cules poate cele mai multe abțineri și a picat!
Efectul martie ’90
Nu e un secret pentru nimeni că evenimentele regretabile din martie ’90 au pus o etichetă greu de îndepărtat din memoria colectivă: la Tîrgu Mureș sunt conflicte interetnice, se mănâncă românii și maghiarii între ei. În opinia inițiatorului acestui proiect însă o acțiune comunitară ar putea demonstra contrariul! Astfel, foarte mulț privați – români și maghiari au donat, iar din suma obținută s-au cumpărat trei defibrilatoare automate, zece manechine și 170 de KIT –uri de prim-ajutor, căci proiectul intitulat „Minnie Ann și defibrilatoare în școli”, la asta se referea, la acordarea primului ajutor în caz de Stop-Cardio-Respirator. Proiectul a fost primit cu entuziasm și trei licee din oraș au fost dotate cu câte un defibrilator și manechine, iar câțiva profesori și elevi au fost instruiți de singurii instructori certificați de Comisia Europeană de Resuscitare,(ERC), adică Zsigmond și Horațiu Varga.
O șansă la viață
Nu vă pun răbdarea la încercare prin prezentarea detaliilor, dar să subliniem totuși că prin instruirea unor elevi și cadre didactice pentru folosirea defibrilatoarelor, practic se asigură o șansă la viață persoanelor aflate în Stop Cardio-Respirator. Ideal ar fi ca toate școlile, instituțiile importante, așa ca în Occident, să fie dotate cu asemenea aparate. Neavând posibilitatea financiară de a investi în toate școlile, inițiatorul proiectului s-a gândit că școlile fiind în subordinea Primăriei, prin proiectul de hotârăre de Consiliu Local înaintat de consilierul Radu Bălaș s-ar putea obține o finanțare pentru aparatură. „Aici nu era vorba de cine face instructajul, de la cine se cumpără aparatura, manechinele, totul ar fi fost transparent, prin licitație publică, iar implicarea mea nu mai exista, s-ar fi ocupat Primăria”, povestește Varga Zsigmond.
Raport de specialitate
„Radu Bălaș a făcut proiectul de Hotărâre, dar responsabilul pe învățământ, inginerul Lobonț a zis că se aprobă doar pentru Liceul Sanitar, la 300 de metri de Spital, pentru că acolo se pregătesc elevi în domeniul sanitar, acolo să fie pregătiți profesorii și portarul. Elevii nu, pentru că defibrilatorul provoacă decesul! Că se curentează copiii!”, spune indignat instructorul.
În luna aprilie a acestui an, directorul executiv adjunct, ing. Horațiu Lobonț a dat un Raport de specialitate asupra proiectului de hotărâre privind dotarea cu defibrilatoare și manechine pentru resuscitare a tuturor școlilor și grădinițelor din municipiul Tîrgu Mureș. Din raport reiese că autoritatea locală este preocupată de siguranța și sănătatea elevilor din municipiu, iar manevrarea greșită a aparatului „poate provoca decesul”. Totodată cursul de scurtă durată nu ar fi suficient pentru pregătirea personalului (elevi, cadre didactice, portari). În concluzie, autoritatea locală ar fi de acord cu dotarea Liceului Teoretic „Gh. Marinescu” cu 5 defibrilatoare și cu 5 manechine, fiind școală de specialitate, dar se precizează ca acestea să fie folosite cu scop didactic. Deși raportul se vrea de specialitate, în încheiere se specifică: „nu putem supune analizei un proiect de dotare cu o aparatură folosită în scopuri medicale, fără a fi în cunoștință de cauză și a avea o informare aprofundată asupra tuturor aspectelor”.
Ce înseamnă cursul de 8 ore
Este un curs de pregătire ingenios structurat. Elevii învață să recunoască Stopul Cardio-Respirator și să execute manevrele de resuscitare, respectiv masajul cardiac extern și ventilațiile și să folosească defibrilatorul automat. La un astfel de curs participă 8 candidați. Instruirea se face în patru pași. Primul pas, instructorul execută manevra de resuscitare fără să explice nimic. Cursanții doar privesc. Pasul doi. Instructorul repetă manevra explicând fiecare mișcare, candidații pot pune întrebări. Al treilea pas, candidatul execută manevra, instructorul spune ce a făcut corect, iar ceilalți candidați spun ce nu a făcut bine. Ultimul pas, candidatul face manevra „cap – coadă”, fără să fie ghidat. Și toți candidații fac acești patru pași. Deci în 8 ore ei văd de 32 de ori repetată manevra „cap-coadă”.
„Știați că în țară sunt doar 22 de instructori certificați, din care 20 chiar în capitală și ceilalți doi sunt la Tîrgu Mureș?”, întreabă cu nedisimulată mândrie coordonatorul.
Defibrilatorul nu ucide
Pentru a fi mai convingător, instructorul ERC îmi pune la dispoziție un pasaj dintr-o convorbire pe care a avut-o cu Steve Jelfs, expert internațional de asistență pentru produse și asistență tehnică la Defibtech. Citez: „Nu poți cauza moartea folosind un defibrilator automat. Victima în stop cardiac brusc nu răspunde, nu respiră, deci e „mort” deja, nu-i poți face mai mult rău.”
Defibrilatorul automat în schimb poate salva vieți. „Poate fi folosit de oricine, e atât de simplu încât și un copil de 8 ani îl poate folosi în siguranță. Defibrilatorul are două butoane, unul verde pentru pornire și unul roșu, în caz că este nevoie de șoc. O voce calmă și clară dă indicații, pas cu pas, se aprinde beculețul în dreptul mesajului ca să fie și mai sigur. Dacă nu este nevoie de resuscitare, te anunță că bolnavul are un ritm cardiac normal, probabil a leșinat doar. Astfel, nu există riscul ca din exces de zel să electrocutezi persoana care nu e în pericol de moarte. Nu este nevoie de medic care să facă defibrilarea, fiind atât de simplu de folosit defibrilatorul automat. Astfel, cresc șansele de supraviețuire care la fiecare minut de întârziere scad cu 7-10% . De aceea, este ideal să se intervină în primele cinci minute de la pierderea cunoștinței,” a mai spus Steve Jelfs.
Acreditare de la statul român
Defibrilatorul automat are și o variantă pentru antrenament, copia fidelă a originalului care salvează vieți, doar că părțile cauciucate sunt roșii în loc de negre, pentru a fi și mai ușor identificat ca unitate de antrenament. După ce instructorul certificat ERC a făcut o demonstrație pe masa de la Consiliul Local, arătând cum funcționează defibrilatorul de antrenament, a urmat replica coordonatorului SMURD Tîrgu Mureș, dr. Salanța Maria.
Considerând inițiativa lăudabilă, a subliniat că pentru acordarea primului ajutor există cadru legislativ ce trebuie respectat, iar pentru pregătirea populației, activitatea de formare se face doar cu acreditare de la Statul Român. Micile ironii ce au urmat nu ajută cauza, mergând până acolo încât a fost pusă la îndoială priceperea coordonatorului de Ambulanță privată, de altfel certificat de Consiliul European de Resuscitare. (ERC). „De ce resuscitați victimele conform protocolului elaborat de specialiștii Europei de la Consiliul European de Resuscitare la SMURD, dacă le negați dreptul de certificare?”, întreabă retoric Varga Zsigmond.
Replica amânată
Coordonatorul Ambulanței Samaritanus i-a adresat o replică șefei SMURD pe pagina de socializare pentru că președintele de ședință de Consiliu nu i-a mai dat cuvântul.
„Referitor la atacul la persoană folosit de doamna doctor SMURD: Domnul Varga nu este Cadru Medical și nu are dreptul să instruiască pe nimeni pentru acordarea Primului Ajutor pentru că Certificarea ce o are de la CONSILIUL EUROPEAN DE RESUSCITARE NU ESTE VALABILĂ ÎN ROMÂNIA” i-a răspuns:
„Certificarea mea și a lui Varga Horațiu ca instructori BLS de către Consiliul European de Resuscitare s-a făcut prin Consiliul Național Român de Resuscitare și nu printr-o organizație fantomă”. De la ultima noastră convorbire, asistentul principal Horațiu Varga a luat examenul și de Certificare Europeană în Trauma (ETC, European Trauma Certificate), un examen dat cu doamna doctor medic primar urgențe, Coordonator UPU SMURD Iași, Diana Cimpoieșu.
Părere avizată
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Tîrgu Mureș, Cosmin Blaga a explicat că, în ședința de Consiliu din 30 mai proiectul nu a fost votat, fiind ilegal ca aparatura medicală să fie folosită în afara Serviciilor de urgență!
Statisticile arată că sute de mii de oameni mor anual din cauza Stopului Cardio Respirator la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în locuri publice sau acasă. Stopul Cardio Respirator nu ține cont de spațiu, statut social sau vârstă. Singurul tratament eficient este defibrilarea precoce. Fiecare minut contează în acordarea primului ajutor. Primul ajutor voluntar este acordat de prima persoană aflată lângă victimă. Acest prim ajutor se referă la victime aflate în Stop Cardio Respirator, oriunde în afara spațiului spitalicesc. Primul ajutor calificat este acordat de echipajele de pompieri. Dar dacă întârzie? Dar dacă salvarea vine fără medic? Dar dacă vine ambulanța cu medic, dar fără defibrilator? Primele persoane aflate la fața locului în situații de urgență rar se întâmplă să fie medici sau cadre medicale specializate.
Soluția?
„Amplasarea defibriolatoarelor automate externe, precum și programul de instruire pentru utilizarea lor, așa cum sunt reglementate în Uniunea Europeană prin legi concepute special pentru a facilita un acces cât mai larg de defibrilare”, concluzionează instructorul ERC, Varga Zsigmond.
Erika MĂRGINEAN
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.