Stratul de zăpadă în zona montană a județului Mureṣ este de cca 15 – 30 cm grosime în munții Gurghiu și ajunge la cca 40 – 60 cm în masivul Călimani. În zonele unde vântul a viscolit zăpada (de regulă la limitele dintre pădure și golul alpin) și pe jgheaburi, grosimea stratului de zăpadă poate ajunge și până la 1 m.
Facem următoarele recomandări turiștilor:
– să țină cont de atenționările de vreme rea, respectiv cod galben/portocaliu (vânt, precipitații, etc.) și să nu se hazardeze pe traseele montane care urmăresc crestele montane sau traseele dificile de acces în zona de creastă din cauză că marcajele turistice, exceptând stâlpii indicatori, sunt acoperite de zăpadă sau de crengile arborilor;
– să fie echipați corespunzător, astfel: ghete iarnă, parazăpezi, jachetă de vânt, polar, rucsac, căciulă, apă, dulciuri, ochelari, etc.
– să se informeze în legătură cu starea traseului ce urmează să fie abordat;
– în cazul în care consideră că au anumite probleme sau au pierdut marcajul traseului, este indicat să telefoneze serviciului salvamont pentru informații sau pentru intervenții în timp optim, pentru a se evita situații neplăcute, uneori critice.
Nu sunt recomandate următoarele trasee montane în masivul Călimani
-traseul marcat cu cruce roṣie între valea Ilva-mică ṣi ṣaua Nicivală
-traseul marcat cu cruce galbenă între valea Funtinel ṣi creasta Tătaru.
– traseul marcat cu punct roșu, între șaua Negoiu și Poiana Izvoarele;
– traseul marcat cu cruce roșie – Poiana Izvoarelor – Coada Pietrosului;
În aceste zile de sărbătoare echipele de salvare montană din județul Mureṣ vor efectua permanență 24/24 în punctele de lucru din Lunca Bradului, Sovata ṣi Tg-Mureṣ.
Pentru accesul auto în zona montană este recomandat ca autovehiculele să fie echipate cu anvelope de iarnă, deoarece pe unele zone de drum poate fi zăpadă, respectiv gheață.
Telefoane utile:
0725826668 – (0salvamont),
0728289442 Salvamont Mureṣ,
112 – nr unic de urgență.