Tineri români cu rezultate academice şi extracurriculare de excepţie din ţară şi de peste hotare au fost premiaţi marţi în cadrul celei de-a X-a ediţii a Galei Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), care a avut loc în Aula Universităţii Politehnica din Bucureşti.
Marele Premiu a fost obţinut de Iuliana Ţâbian, de la Imperial College London, Marea Britanie.
Câştigătoare la categoria Studentul anului în România a fost Ioana Marcela Brînzac de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, la categoria Europa Universitar – Cristina Gherghişan-Filip, University of East Anglia, câştigătorul la categoria Europa Post-Universitar a fost Ovidiu Csilik, de la Carnegie Institute for Science Stanford – SUA, la categoria Alte Continente – Radu Sava, de la Universitatea Tsinghua, Beijing, China.
La categoria America de Nord a câştigat Cătălina Paula Spătărelu, de la Dartmouth College din SUA, la categoria Arte – Elena Andreea Teleagă, de la Slade School of Fine Arts, University College London, la categoria Erasmus – Daniela Androaie, de la ISAE Supaero, din Franţa.
„Numai aici este acasă – acasă, unde v-aţi născut, acasă, acolo unde vă aşteaptă părinţii şi, vă mărturisesc cu toată sinceritatea, nu numai părinţii vă aşteaptă. Dacă aş spune că vă aşteaptă România s-ar putea să consideraţi că spun vorbe prea mari. Nu, cred că suntem într-un moment în care într-adevăr putem să spunem apăsat: România vă aşteaptă!”, a afirmat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
Ministrul a subliniat că ţara are nevoie de întoarcerea reprezentaţilor elitelor din şcoala românească.
„Astăzi patru milioane şi jumătate, poate spre cinci, de români trăiesc în afara graniţelor României. Cred că nicio ţară nu poate să spună că a participat atât de profund şi atât de mult la integrarea în UE aşa cum a participat România. Sigur, este partea noastră de bucurie cu amărăciunea pe care nu se poate să nu o avem. (…) Dumneavoastră reprezentaţi elitele din şcoala românească, v-aţi pregătit peste hotare în învăţământul superior la orice nivel ar fi, licenţă, masterat, doctorat şi România are nevoie să vă întoarceţi cu ceea ce aţi câştigat acolo şi să încercaţi aşa cum alţii şcoliţi în afară s-au întors şi au făcut România Mare. Dumneavoastră, generaţia pe care o reprezentaţi, trebuie să vă întoarceţi acasă şi să faceţi o lume scoasă din minţi, din minţile dumneavoastră pe care le-aţi mobilat şi aici şi afară”, a spus Andronescu.
Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a afirmat că prin forţa studenţilor s-a construit România Mare iar Unirea au făcut-o şi studenţii, alături de dascălii lor.
„Cei care au dat entuziasmul extraordinar şi forţă au fost tinerii şi mai ales studenţii. Cea mai avansată idee în secolul al XIX-lea şi la început de XX se chema stat naţional şi însemna distrugerea imperiilor multinaţionale şi construirea statelor naţionale iar studenţii români nu au făcut decât să se înscrie în ideea generală europeană cea mai generoasă a timpului. (…) Prin forţa studenţilor s-a construit România Mare sau România întregită. Unirea au făcut-o şi studenţii, alături de dascălii lor, pentru că universitatea înseamnă comunitatea magiştrilor şi discipolilor”, a spus reprezentantul Academiei Române.
Gazda evenimentului, rectorul UPB, Mihnea Costoiu, a amintit că Politehnica a intrat în cel de-al doilea secol „de viaţă” şi a subliniat importanţa comunităţii formate în această instituţie de învăţământ.
„Ne mândrim spunând tuturor şi din ţară şi din străinătate că în acest an sunteţi bine-veniţi la o universitate care a intrat în cel de-al 200-lea an de viaţă. (…) Ne-am bucurat să fim aici împreună, în această aulă, nu doar datorită acestor momente aniversare ale universităţi, ale României sau ale Ligii, ci chiar credem că această aulă, această şcoală sunt garanţia, după aceşti ani, a calităţii. (…) Indiferent cine au fost cei care au trecut vremelnic prin poziţii, prin funcţii, conducând într-un fel sau altul această ţară, aceşti oameni an de an, 200 de ani, au continuat şi continuă să se întoarcă alături de noi şi în perioade mai complicate, în perioade în care legătura cu străinătatea era mai greu de ţinut, comunitatea formată la Politehnică a reuşit să comunice de peste tot din lume şi să menţină o flacără aici, în Politehnică. (…) Această frumoasă comunitate a reuşit să se adune de peste tot din lume şi să construiască, fără să exagerez, şi această ţară”, a afirmat Costoiu în cadrul ceremoniei.
AGERPRES
Foto: Facebook
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.