România se află printre țările europene cu cele mai mici chirii, potrivit studiului Deloitte Property Index 2022, cu 7,5 euro/mp în București și Cluj și 6,60 euro/mp în Brașov.
Conform datelor disponibile bazate pe diferite orașe europene, Parisul este orașul cu cele mai mari chirii din Europa, cu 29,10 euro/mp/lună. Chirii medii lunare de peste 20 euro/mp au fost înregistrate în șapte orașe – Oslo (26,6 euro/mp), Londra (25,1 euro), Amsterdam (22,5 euro/mp), Trondheim (21,3 euro/mp), Barcelona (21,3 euro/mp), Copenhaga (20,5 euro) și Bergen (20,3 euro/mp).
La nivelul țărilor din Europa Centrală, la fel ca anul trecut, Varșovia este cel mai scump oraș în ceea ce privește chiriile, cu un preț de 17,9 euro/mp/lună. Acesta a fost urmat de Bratislava (11,6 euro/mp) și Praga (11,3 euro/mp). La fel ca în topul de anul trecut, Budapesta, cu 10,4 euro/mp, este orașul cu cea mai mică chirie din ECE, respectiv Wroclaw (11,1 euro/mp) și Gdańsk (10,60 euro/mp) din Polonia.
Cea mai mare schimbare anuală a prețurilor locuințelor de închiriat a fost observată în Barcelona (+27,54%). O altă schimbare anuală semnificativă a fost înregistrată în Győr, Ungaria (+26,96%), Alicante, Spania (+25,75%) sau Varșovia, Polonia (+18,01%).
La polul opus, cele mai mici niveluri medii ale prețurilor de închiriere au fost observate în mod repetat în Bulgaria, mai exact în Burgas, unde cetățenii ar putea plăti în medie 2,90 euro/mp/lună, urmată de Varna cu 3,70 euro/mp/lună și Sofia cu 4,60 euro/mp/lună.
Alte țări din Balcani (Bosnia și Herțegovina, Croația și Serbia) se află la coada clasamentului și se mândresc astfel cu cea mai bună accesibilitate a prețurilor de închiriere a locuințelor din Europa.
România, Ungaria, Letonia sau Slovenia înregistrează o rată de îndatorare relativ scăzută – sub 30 % din totalul creditelor rezidențiale restante în raport cu venitul disponibil al gospodăriilor.
Țările din Europa Centrală, precum Polonia și Republica Cehă, au menținut nivelul de îndatorare sub nivelul de 50%.
Cel mai ridicat nivel de îndatorare a fost observat în Danemarca, Norvegia și Țările de Jos. Toate cele trei țări au depășit nivelul de îndatorare de 170%.
Germania și Franța, cele mai populate țări din Europa cu cel mai mare stoc de locuințe, au fost marcate de un grad de îndatorare de aproximativ 75%.
În concluzie, există o ușoară tendință de creștere a ratelor medii ale dobânzilor ipotecare în rândul țărilor europene participante. Există, totuși, excepții. De exemplu, Portugalia, Austria, Spania și Slovenia au înregistrat o ușoară scădere a ratei dobânzii ipotecare.
SURSA: economedia.ro
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.