Chiar mă gândeam să împărtășesc și eu o părere, legată de acest transfer important. Voi încerca să o fac într-un mod analitic și concis.
Considerații generale: Cu cât centrul orașului este mai prosper și mai atractiv pentru vizitatori, cu atât întreaga comunitate beneficiază, creând un cerc virtuos de dezvoltare și creștere. Acest aspect este valabil, poate, mai ales pentru Centrul Orașului!
Situația inițială: O investiție destinată unui mare centru comercial, la vremea când orașul încă justifica o asemenea funcțiune.
Situația tehnică și economică: Construcție amplasată pe un teren concesionat, neaflat în proprietatea investitorului, are 6.500mp și face parte din patrimoniul orașului. Imobilul, edificat pe o suprafață de 15.000mp, este destinat spațiilor comerciale, parcajelor, circulațiilor și anexelor.
Performanța investiției: Deși a demarat cu aplomb și notorietate, odată cu decăderea demografică, economică și socială înregistrată an de an, apariția marilor centre comerciale de tip Shopping Mall și lipsa de atractivitate din zona Centrală (cauzată mai ales de infrastructura precară: parcări, zone de promenadă etc.), investiția a ieșit din parametrii minimi de performanță, traversând forme de insolvabilitate și pierzând constant atât trafic cât și comercianți.
Menținerea destinației sau reconversie urbană: Cunosc toate acestea deoarece am fost implicat într-o eventuală preluare a imobilului și am avut acces la datele tehnice. Acest lucru s-a dovedit a fi, comercial, ca afacere, neprofitabil. Am ajuns la această concluzie după luni de calcule și proiecții. Insist, raportul dintre costurile de preluare, costurile de exploatare și veniturile potențiale o făceau, în condițiile date și pe trendul actual, o investiție nefavorabilă. Singura soluție pe care o vedeam era preluarea și reconversia urbană. Un alt scop decât cel comercial.
Concluzii: Pentru că trebuie să operăm întotdeauna cu ceea ce avem, cu date reale și nu cu dorințe, intervenția unui cumpărător îmi oferă speranța că acea zonă vitală a centrului poate fi, în primul rând, oprită de la o decăderea respingătoare și continuă și, în timp, transformată într-un edificiu modern, adaptat nevoilor contemporane și care să adauge valoare zonei centrale. Mai concret, sunt convins că în patrimoniul UMF, aceasta își va găsi un stăpân bun și un viitor util.
Închei exprimându-mi speranța că, prin adaptarea noii funcțiuni și transformarea Mureș Mall într-un hub dedicat studenților, această reconfigurare va facilita parteneriate inovatoare și colaborări între comunitatea academică și sectorul antreprenorial local. Astfel, poate vom reuși să consolidăm și mai mult legăturile dintre educație și piața muncii, contribuind, în același timp, la dinamizarea și revitalizarea zonei centrale a orașului.
Cosmin Pop