Maghiarii care trăiesc în Bazinul Carpatic trebuie să-şi spună clar cuvântul cu privire la drepturile lor, pentru a dăinui şi pentru a avea o viaţă prosperă pe meleagurile natale, a declarat, luni, la Budapesta, Péter Szilágyi, subsecretar de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului ungar.
În salutul său, adresat studenţilor maghiari din afara Ungariei care studiază Dreptul, aflaţi în Ungaria la Bursa de studii “Dr. Szász Pál”, proiect lansat în anul 2012, Péter Szilágyi a declarat că scopul programului este să ofere comunităţilor maghiare de peste hotare jurişti bine pregătiţi, dedicaţi naţiunii şi familiarizaţi cu limbajul juridic atât al statului ungar, cât şi al statului în care trăiesc. Până în prezent, peste 200 de studenţi din tot Bazinul Carpatic au participat la acest program, a mai adăugat politicianul.
Acesta a afirmat că există regiuni dincolo de graniţele Ungariei unde “stăm relativ bine” în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor, dar există şi regiuni, precum Ucraina Subcarpatică, unde se pierd drepturile dobândite în ultimele decenii. Printre acestea, Péter Szilágyi a menţionat dreptul de a folosi limba maternă.
Făcând referire la rezultatele Programului bursier “Dr. Szász Pál”, acesta a concluzionat că a apărut o generaţie care este sensibilă la această problemă, care este preocupată de ea şi “o abordează ca pe o sarcină de suflet”.
În acelaşi timp, subsecretarul de stat a lăudat cooperarea cu Baroul din Budapesta, care participă la acest program.
Avocatul Miklós Klenanc a declarat, printre altele, că firmele de avocatură sunt “foarte solicitate” de stagiari. Acesta a afirmat că breasla avocaţilor vede un beneficiu şi un viitor potenţial în colegii din afara Ungariei.
Péter Szilágyi a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că, anul acesta, 30 de studenţi la Drept au obţinut burse: 22 din Transilvania, 6 din Voivodina, un student din Slovacia şi unul din Australia.
Anterior, Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale a informat agenţia ungară de presă MTI că, pentru aceste burse, pot aplica studenţi de naţionalitate maghiară care studiază la cursurile de zi în instituţiile de învăţământ superior din ţara lor de origine.
Pe lângă sprijinul financiar, bursierii beneficiază şi de formare profesională: îşi vor petrece stagiul de vară la o firmă de avocatură renumită din Budapesta, desemnată de Baroul din Budapesta, unde îşi vor putea lărgi cunoştinţele în domeniul dreptului economic şi civil şi îşi vor putea crea contacte profesionale.
MTI